keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Desfasurarea in Romania de activitati economice. Care e regimul fiscal al strainilor in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, servicii consultanta, venituri activitati independente, oug 44/2008, oug 194/2002

Analizam mai jos cazul unui cetatean strain (stat non-UE) care presteaza servicii de consultanta pentru o persoana juridica romana. Pana in luna octombrie, serviciile au fost facturate din Ungaria unde se afla rezidenta fiscala (venituri din activitati independente).



Din octombrie, cetateanul in cauza indeplineste conditiile de rezidenta de la art.7 alin 1 pct. 23, respectiv locuieste in Romania.

Avand in vedere faptul ca OUG 44/2008 da posibilitate de inregistrare pentru desfasurarea activitatii doar cetatenilor UE, vom stabili care este cea mai potrivita forma de organizare pentru desfasurarea in continuare a activitatii in Romania si care sunt obligatiile aferente.

Mentionam ca potrivit art. 3 din OUG 44/2008, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.

Cu toate acestea, OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, stabileste in cadrul art. 75 lit. a) faptul ca titularii unui drept de sedere permanenta in Romania beneficiaza de tratament egal cu cetatenii romani in ceea ce priveste accesul la piata muncii, inclusiv in privinta conditiilor de angajare si de munca, la activitati economice in mod independent si la activitati profesionale, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor legale privind desfasurarea de activitati economice in mod independent.

Asadar, odata cu obtinerea de la Inspectoratul General pentru Imigrari a dreptului de sedere permanenta urmeaza doar parcurgerea procedurilor de autorizare prevazute de OUG 44/2008, inregistrarea in Registrul comertului si in evidenta organelor fiscale (depunerea Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine Formular 030 conform OMFP 262/2007).



Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016