Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii consultanta. Cand e obligatorie inregistrarea in ROI? Inregistram contractul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: prestari servicii, contract, roi, registrul operatorilor, sediu, salariu, societate mama

In analiza de mai jos, facem referire la un SRL platitor de TVA care a incheiat un contract de consultanta cu o firma din Belgia, cu mentiunea ca firma belgiana are o reprezentanta in Romania. Vom vedea daca societatea din Romania trebuie sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari, daca factura va contine TVA si in ce masura contractul va trebui inregistrat la ANAF.


Ceea ce trebuie sa determinati cu exactitate pentru soluionarea spetei dvs. este, in primul rand, faptul daca reprezentanta in Romania (si va recomandam sa va asigurati ca este vorba de o reprezentanta si nu de sucursala, filiala, etc) indeplineste conditiile de a fi tratata, din punct de vedere TVA, drept sediu fix.

In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere regula privind locul de prestare a serviciilor conform art. 133 din  Codul Fiscal.

Ca si statut legal, reprezentantele nu sunt entitati cu personalitate juridica proprie , adica nu actioneaza in mod autonom si nu au o existenta de sine statatoare, ci depind si sunt subordonate in totalitate societatilor straine care le-au constituit.

Avand in vedere statutul sau de totala dependenta si subordonare fata de societatea straina reprezentanta nu poate desfasura pe teritoriul Romaniei activitati in nume propriu, ci poate avea aici doar activitati-suport pentru societatea-mama, cum sunt activitatile de reclama ori furnizarea catre societatea-mama de informatii pentru cercetari stiintifice sau pentru activitati similare care au un caracter preparator sau auxiliar pentru societatea straina.

De multe ori, reprezentanta are rolul unui intermediar intre societatea-mama din strainatate si partenerii de afaceri din Romania ai acesteia, actionand ca un mandatar al societatii-mama.

Astfel, regula generala cu privire la prestarea serviciilor conform art. 133 alin (2) din  Codul Fiscal
 prevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila (orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica) care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (cazul nostru in Belgia).


Totodata, pentru a determina daca reprezentanta poate fi considerata sediu fix trebuie avute in vedere prevederile art. 125 alin. (2) din  Codul Fiscal  si Normele Metodologice date in aplicarea acestui articol.

Astfel, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile. O persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania (conform tezei de mai sus) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.

Locul unde o persoana impozabila isi are stabilit sediul activitatii economice este locui unde sunt adoptate deciziile esentiale privind managementul persoanei impozabile si unde sunt exercitate functiile administratiei sale centrale. Pentru a stabili locul unde o persoana impozabila isi are stabilit sediul activitatii sale economice este necesar sa se aiba in vedere o serie de factori, cum ar fi, in cazul persoanelor juridice, sediul inregistrat al acestora, locul unde se desfasoara administratia centrala, locul unde se intrunesc directorii si locul, de regula acelasi, unde se stabileste politica generala a companiei. De asemenea, mai pot fi avuti in vedere si alti factori, cum ar fi locul unde domiciliaza principalii directori, locul unde se intrunesc adunarile generale, locul unde sunt stocate documentele administrative si contabile, precum si locul unde tranzactiile financiare si in special cele bancare sunt realizate in principal.

Prezenta unei cutii postale sau a unor reprezentante comerciale nu poate fi considerata ca sediu al activitatii economice a unei persoane impozabile, daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate in tezele anterioare.

Atunci cand resursele tehnice si/sau umane ale sediului fix din Romania al unei persoane impozabile care are sediul activitatii economice in afara Romaniei sunt utilizate numai pentru scopuri administrative-suport, cum sunt serviciile de contabilitate, de emitere a facturilor si colectarea titlurilor de creanta, utilizarea acestor resurse nu va fi considerata ca participare la realizarea de livrari de bunuri sau prestari de servicii, fiind tratate doar ca servicii-suport necesare indeplinirii obligatiilor legate de aceste operatiuni. In aceasta situatie, se va considera ca persoana impozabila nu este stabilita in Romania pentru aceste operatiuni.


Atunci cand factura este emisa indicand codul de inregistrare in scopuri de TVA al sediului fix din Romania, acesta va fi considerat ca a participat la livrarea de bunuri sau la prestarea de servicii, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila poate face dovada contrariului.

In consecinta, daca respectiva reprezentanta nu poate fi incadrata ca fiind un sediu fix al societatii din Belgia atunci locul de prestare este in Belgia  si ar  trebui sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari de TVA si  sa facturati fara TVA, daca societatea din Blegia va comunica un cod valid de TVA. In acest caz, veti declara factura in Declaratia 390 – ca prestare intracomunitara de servicii – operatiune cu cod P. In Decontul de TVA raportati factura la rd.3, 3.1
 
In caz contrar, veti factura cu TVA si nu va trebui sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
 
Va trebui sa analizati si sa determinati statutul reprezentantei. Puteti cere partenerului acte doveditoare si o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca reprezentanta nu desfasoara activitati economice in Romania , ci doar servicii suport pentru societatea – mama din Belgia.
 
In niciunul din cazuri, contractul nu se va inregistra la organul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016