Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor care au pus deja in functiune aparate de marcat fiscale electronice ca au dreptul la anumite facilitate fiscale.
Astfel, contribuabilii care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achizitie din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care au fost puse in functiune, in cazul in care acestia datoreaza impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.Microintreprinderile care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale, scad costul de achizitie aferent lor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor in trimestrul in care au fost puse in functiune, in limita impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv.
-Sumele care nu sunt scazute din impozitul datorat pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
In cazul contribuabililor platitori de impozit pe venit, venitul net anual impozabil se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata si la care se adauga costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale puse in functiune in anul respectiv.
ATENTIE! De prezentele facilitati vor beneficia si contribuabilii care au pus in functiune casele de marcat in anul 2018, 2019 si 2020 pana a data aplicarii prezentelor prevederi (inainte de 1 august 2020) .
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In cazul platitorilor de impozit pe profit costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare aprezentelor prevederi va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020.
-Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Contribuabilii care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, la data determinarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru trimestrul 4 al anului 2020, scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a prezentelor prevederi, cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
In cazul contribuabililor care datoreaza impozit pe venit, la data determinarii impozitului pe venit aferent anului 2020, adauga la venitul net anual impozabil costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, precum si in anul 2019.
Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018 si in anul 2019 se scade din impozitul pe venit calculat. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe venit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua la fiecare termen de plata a impozitului pe venit.
De aceleasi facilitati beneficiaza si contribuabilii obligati la plata impozitului specific care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul de achizitie aferent lor din impozitul specific in anul in care au fost puse in functiune, in limita impozitului specific datorat pentru anul respectiv. Sumele care nu sunt scazute din impozitul specific se reporteaza in anul urmator, pe o perioada de 7 ani
consecutivi.
Baza legala: Legea 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati publicat in Monitorul Oficial nr. 659/24 iulie 2020.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFCase de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profitCase de marcat electronice. Pot fi deduse costurile din alt impozit dupa schimbarea regimului de impunere?Articole similare
Zoom fiscal OUG 44/2015: Toate facilitatile fiscale din 2016 cu explicatii detaliateOMFP 2800/2017: Anularea penalitatilor de intarziere in cazul celor care opteaza pentru plata defalcata TVAEste OFICIAL! A fost modificata procedura de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante (Ordinul 2998/2020)Tabel comparativ: Cum a fost modificata Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara prin Ordinul 1525/2022Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?Ultimele articole
A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareArticole similare
Proiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceContribuabilii care au case de marcat neutilizate sunt obligati sa transmita catre fisc formularul F4109Defectiuni la casele de marcat electronice fiscale. Ce obligatii au firmele in aceasta situatie?Amenzi uriase pentru firmele care nu sunt dotate cu case de marcat electronice. Legea se va aplica de la prima abatere!Se suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Ultimele articole
Conectarea caselor de marcat electronice la ANAF. Anumiti operatori economici au ca termen limita data de 30 iunie 2021Ordinul nr. 2032/2020 modifica Procedura de avizare tehnica a modelelor de aparate de marcat electroniceAvizarea tehnica pentru casele de marcat electronice. Model cerere aviz tehnic 2018Firmele trec la casele de marcat cu jurnal electronic din 2016Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"