Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor care au pus deja in functiune aparate de marcat fiscale electronice ca au dreptul la anumite facilitate fiscale.
Astfel, contribuabilii care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achizitie din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care au fost puse in functiune, in cazul in care acestia datoreaza impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.
-Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Microintreprinderile care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale, scad costul de achizitie aferent lor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor in trimestrul in care au fost puse in functiune, in limita impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv.
-Sumele care nu sunt scazute din impozitul datorat pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
In cazul contribuabililor platitori de impozit pe venit, venitul net anual impozabil se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata si la care se adauga costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale puse in functiune in anul respectiv.
ATENTIE! De prezentele facilitati vor beneficia si contribuabilii care au pus in functiune casele de marcat in anul 2018, 2019 si 2020 pana a data aplicarii prezentelor prevederi (inainte de 1 august 2020) .
In cazul platitorilor de impozit pe profit costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare aprezentelor prevederi va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020.
-Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Contribuabilii care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, la data determinarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru trimestrul 4 al anului 2020, scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a prezentelor prevederi, cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
In cazul contribuabililor care datoreaza impozit pe venit, la data determinarii impozitului pe venit aferent anului 2020, adauga la venitul net anual impozabil costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, precum si in anul 2019.
Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018 si in anul 2019 se scade din impozitul pe venit calculat. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe venit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua la fiecare termen de plata a impozitului pe venit.
De aceleasi facilitati beneficiaza si contribuabilii obligati la plata impozitului specific care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul de achizitie aferent lor din impozitul specific in anul in care au fost puse in functiune, in limita impozitului specific datorat pentru anul respectiv. Sumele care nu sunt scazute din impozitul specific se reporteaza in anul urmator, pe o perioada de 7 ani
consecutivi.
Baza legala: Legea 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati publicat in Monitorul Oficial nr. 659/24 iulie 2020.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Case de marcat electronice- ANAF reaminteste care sunt facilitatile fiscale pentru contribuabili (Legea 153/2020)":
Rating:
Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFCase de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profit
Mai multe articole despre legea 153/2020
Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilFinantele au publicat Procedura pentru restructurarea datoriilor de peste un milion de lei (proiect de Ordin)Regimul fiscal al rezervelor la incetarea microintreprinderilorTitlul II Captitolul II partea a II-aFACILITATI FISCALE in cazul somajului tehnicUltimele articole
Ministerul Finantelor mentine in continuare esalonarea simplificata pentru sume de peste 500 de lei, respectiv 5.000 de leiReminder ANAF! Tipuri de FACILITATI FISCALE ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleFACILITATI FISCALE acordate pentru companii care activeaza in domeniul ITNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Este OFICIAL! A fost modificata procedura de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante (Ordinul 2998/2020)
Mai multe articole despre facilitati fiscale
Articole similare
Firmele trec la casele de marcat cu jurnal electronic din 2016Ordinul nr. 2032/2020 modifica Procedura de avizare tehnica a modelelor de aparate de marcat electroniceAvizarea tehnica pentru casele de marcat electronice. Model cerere aviz tehnic 2018Amenzi uriase pentru firmele care nu sunt dotate cu case de marcat electronice. Legea se va aplica de la prima abatere!
Mai multe articole despre case de marcat electronice fiscale

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"