Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Senat a fost depusa o propunere legislativa pentru ANULAREA tuturor deciziilor de impunere emise de ANAF pentru perioada 2014-2017, proiect care presupune ca toti cei aproape 5 milioane de romani vor fi scutiti de plata contributiilor, nu doar esantionul de aproximativ 600.000 de contribuabili identificat de OUG adoptat in data de 14 mai 2019
“Am depus un proiect de lege pentru anularea contributiilor pe care aproape 5 milioane de romani sunt fortati de Dragnea sa le plateasca pentru perioada 2014-2017. Anul trecut Dragnea a dat ordin si ANAF a executat. (…) ANAF in mod ABUZIV a recalculat contributiile pentru perioada 2014- 2017. Am discutat cu zeci de romani in aceste zile si toti sunt disperati. Primesc decizii de impunere de la ANAF pentru perioada 2014-2017. ANAF a emis deja 3 900 000 de decizi de impunere si mai urmeaza inca un milion. Gata! Ajunge! Am depus acest proiect de lege in procedura de urgenta. Anulam contributiile recalculate ABUZIV de ANAF pentru perioada 2014-2017. Iar romanii care au platit aceste contributii abuzive , primesc banii inapoi”, spune initiatorul proiectul, senatorul PNL Florin Citu, intr-o postare pe pagina personala de Facebook.
In expunerea de motive a proiectului inregistrat pentru dezbatere in Senat vineri, 17 mai, initiatorul propunerii legislative arata ca, desi Guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili care beneficiaza de anularea contributiilor pentru perioada 2014-2017, in realitate, la nivelul ANAF, pentru perioada 2014 2017 au fost deja emise si transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuala in perioada decembrie 2018 - 31 martie 2019, in timp ce 3.900.000 de decizii de impunere anuala sunt in curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau prin Unitatea de Imprimare Rapida.
Extras din Lege
Art. 1 - (1) Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora pentru persoanele fizice in cazul carora sumele de plata au fost stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatat datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017.
Art. 2 - (1) Anularea obligatiilor prevazute la art. 1 se efectueaza din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscare, care se comunica contribuabilului.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Art. 3 - Persoanele care au efectuat plata obligatiilor fiscale pentru care prezenta lege prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate.
Art. 4 - Procedura de aplicare a prezentei legi se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.
In ziua adoptarii OUG – marti, 14 mai – privind anularea deciilor de impunere pentru cei aproximativ 600.000 de contribuabili, Eugen Teodorovici anunta ca Guvernul Romaniei a decis acordarea de facilitati fiscale pentru acea categorie de persoane pentru care s-au trimis decizii de impunere, desi veniturile realizate au fost sub nivelul unuia sau, dupa caz, a douasprezece salarii de baza minime brute.
Cu toate astea, Florin Citu subliniaza, in expunerea de motive, ca decizia guvernului este “evident discriminatorie si neconstitutionala, iar prezentul act normativ indreapta aceasta situatie, extinzand anularea contributiei pentru toti contribuabilii pentru care s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru perioada 2014-2017”.
In cele ce urmeaza redam o parte din expunerea de motive prezentat de initiatorii proiectului.
Expunere de motive
In prezent, A.N.A.F. procedeaza la emiterea unor decizii de impunere de regularizare pentru perioada de timp 2014-2017, pe baza venitului realizat aI contribuabililor, la un interval de cativa ani de Ia data depunerii unor declaratii de impunere,
(…)
Faptul ca A.N.A.F. procedeaza la emiterea unor decizii de impunere de regularizare practic la cativa ani de la data depunerii declaratiei de impunere privind venitul realizat, cu consecinta posibila a impozitarii suplimentare a contribuabilului este abuziv si evident contrar normelor de buna credinta impuse chiar de prevederile Legii nr. 207/2015
Chiar daca prevederile Codului fiscal si cele ale Codului de procedura fiscala nu stabilesc un termen in care A.N.A.F. sa aiba obligatia emiterii deciziilor de impunere de regularizare, insa, din perspectiva bunei credinte reglementate de art. 12 din Legea nr. 207/2015, emiterea unor astfel de decizii ar trebui sa se realizeze intr-un termen rezonabil, independent de termenul de prescriptie de 5 ani.
In caz contrar, se creeaza premisele aparent legale in care A.N.A.F. poate oricand proceda la stabilirea unor creante fiscale din oficiu, in beneficiul sau si in detrimentui contribuabililor, situatie inacceptabila si care contravine nu numai bunei credinte, ci si regulilor imperative care reclama certitudinea, justetea si legalitatea impunerii.
(…)
In acelasi timp este necesara promovarea acestui act normativ pentru a indrepta o discriminare aparuta in 14 mai 2019.
La nivelul ANAF, pentru perioada 2014 2017 au fost deja emise si transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuala in perioada decembrie 2018 - 31 martie 2019 si sunt in curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanfa sau prin Unitatea de Imprimare Rapida aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuala.
Dar Guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si care beneficiaza de anularea contributiilor pentru perioada 2014-2017.
Decizia guvernului este evident discriminatorie si neconstitutionala, iar prezentul act normativ indreapta aceasta situatie, extinzand anularea contributiei pentru toti contribuabilii pentru care s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru perioada 2014-2017.
Este foarte important de subliniat ca in bugetul pentru anui 2019 nu a fost inclusa valoarea totala a CASS stabilita prin deciziile emise si comunicate sau care urmeaza a fi comunicate in anul 2019, context in care aceasta masura nu genereaza un impact bugetar negativ.
ATENTIE!
Proiectul de lege nu se afla in vigoare. Acesta de-abia a primit numar de inregistrare la Senat pentru dezbatere.
Vom actualiza acest material cu informatiile relevante pe masura ce acestea apar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF ramburseaza TVA in valoare de aproape 1 miliard de leiCare sunt modificarile importante din noul Cod de procedura fiscala?Documentar fiscal: Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareInspectorii antifrauda fiscala verifica veniturile obtinute din activitatea onlineUltimele articole
Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024OUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleAmnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiAnularea creantelor fiscale prin OUG 107/2024. In ce situatii se acorda facilitatileArticole similare
Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA. Studiu de cazComunicat ANAF: Se modifica inregistrarea la cerere in scopuri de TVAGuvernul MODIFICA Codul Fiscal! Anumite categorii de persoane vor beneficia de anularea contributiei la sanatateControale ANAF: 5,28 milioane lei lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor efectuate in luna mai 2023Implicatiile efectuarii unei tranzactii cu un contribuabil declarat inactivUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"