Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Articol preluat din Newslettere-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009. Studiu de caz: Am depistat o eroare intr-o factura intocmita in anul 2008. Pentru corectarea erorii, am emis o factura ...
Articol preluat din Newslettere-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.
Studiu de caz: Am depistat o eroare intr-o factura intocmita in anul 2008. Pentru corectarea erorii, am emis o factura de stornare catre client in anul 2009. Cum regularizam impozitul pe profit platit in anul 2008? Cum se reflecta in contabilitate procedura regularizarii impozitului pe profit? Dar in cazul in care obtinem pierdere?
1. Ce sunt erorile contabile?
In cadrul activitatii desfasurate de o societate, din diverse motive, pot aparea situatii in care anumite operatiuni nu au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii
lor sau au fost inregistrate gresit.
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale societatii, pentru una sau mai multe perioade anterioare.
Important
Erorile apar atunci cand:
* informatiile erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
* informatiile ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare.
Astfel de erori cuprind greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, ignorari sau interpretari gresite a evenimentelor sau fraudelor.

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS

Manual de politici contabile - Stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
2. Cum inregistram erorile contabile?
Inregistrarea in contabilitate a efectelor erorilor constatate, aferente exercitiilor anterioare, se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
Prin corectarea acestora nu trebuie sa modificam situatiile financiare ale perioadelor respective. In acest sens, informatiile comparative din situatiile financiare nu trebuie
ajustate. In notele explicative vom prezenta influenta corectiilor asupra pozitiei financiare, performantei financiare si modificarii pozitiei financiare.
Aceste erori le vom corecta pe seama rezultatului reportat in exercitiul financiar in care s-au descoperit, dar nu produc ajustarea situatiilor financiare comparative, ci numai prezentarea lor in notele explicative.
In contabilitate, corectarea erorilor aferente perioadelor precedente se face pe seama rezultatului reportat, utilizand contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile“. Acesta este un cont bifunctional.
Exemplu:
In 2009, dupa depunerea situatiilor financiare, am constat ca am emis, in mod eronat, o factura de prestari servicii in anul 2008 in valoare totala de 1.190 lei, din care TVA = 190 lei (19%).
* inregistrarea facturii de stornare in anul 2009:
1174 = 4111 1.000
„Rezultatul reportat provenit „Clienti“
din corectarea erorilor contabile“
* inregistrarea stornarii taxei pe valoarea adaugata, prin formula contabila, in rosu:
4111
= 4427 190
„Clienti“ „TVA colectata“
* inregistrarea corectarii impozitului pe profit inregistrat in plus in anul 2008:
1.000 x 16% = 160 lei
441
= 1174 160
„Impozitul pe profit“ „Rezultatul reportat provenit
din corectarea erorilor contabile“
Atentie
In cazul in care, prin corectarea unei erori contabile, societatea ar fi realizat pierdere contabila reportabila, iar in anul 2009 societatea realizeaza profit contabil, in primul rand se va avea in vedere acoperirea pierderii obtinute din corectarea erorii din anii anteriori si apoi diferenta se repartizeaza pe alte destinatii.
Dupa aprobarea de catre Adunarea generala a actionarilor a situatiilor financiare, repartizarea profitului pentru acoperirea pierderii rezultate ca urmare a corectarii erorilor se inregistreaza astfel:
1171 = 1174
„Rezultatul reportat „Rezultatul reportat provenit din
reprezentand profitul nerepartizat corectarea erorilor contabile“
sau pierdereaneacoperita“
3. Care sunt consecintele fiscale?
Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise le corectam prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin.
In cazul in care constatam ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost inregistrat eronat, trebuie sa depunem declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Daca in urma efectuarii acestei corectii rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma datoram majorari de intarziere.
In cazul intocmirii gresite a unei facturi in anul 2008 pot exista 2 situatii:
* in anul 2008, societatea a inregistrat profit impozabil. In acest caz a calculat, a declarat si a platit impozit pe profit pentru anul 2008 mai mare datorita veniturilor rezultate din facturile emise eronat;
* in anul 2008, societatea a inregistrat pierdere fiscala reportata.
In acest caz, societatea a micsorat aceasta pierdere cu impozitul datorat pe seama facturilor emise eronat.
In oricare dintre cele doua situatii trebuie sa depunem declaratie rectificativa, respectiv formularul 710 „Declaratie rectificativa“.
4. Declaratia rectificativa
Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru corectarea impozitelor/ taxelor declarate la bugetul de stat, stabilite de catre platitori prin autoimpunere sau cu regim de retinere la sursa, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si retinute de catre acestia de la asigurati.
Atentie
In cazul in care corectam declaratia anuala privind impozitul pe profit, trebuie sa depunem odata cu declaratia rectificativa si formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“, completat cu datele corecte, cu mentiunea „rectificativa“.
Formularul 710 „Declaratie rectificativa“ nu se utilizeaza pentru corectarea sumelor stabilite prin actele de control sau ramase definitive prin decizii administrative ori judecatoresti emise de autoritatile competente, dupa caz. De asemenea, declaratia rectificativa nu mai poate fi depusa in cazul in care organele de inspectie se prezinta la sediul, domiciliul sau resedinta noastra pentru desfasurarea unei actiuni de inspectie fiscala, pentru impozitele si taxele aferente perioadelor supuse inspectiei.
5. Compensari si plati
In cazul in care in anul 2009 vom obtine profit impozabil si implicit impozit pe profit de plata, putem solicita compensarea obligatiilor anului 2009 cu sumele platite in plus in anul 2008.
Prin compensare se sting creantele administrate de Ministerul Finantelor Publice cu creantele noastre reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, daca legea nu prevede altfel.
Compensarea se face de organul fiscal competent la cererea noastra sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor ce ni se cuvin, dupa caz. Organul fiscal poate efectua compensare si din oficiu ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.
In cazul in care pentru anul 2008 declaram pierdere fiscala, iar in anul 2009 vom realiza profit fiscal, profitul anului 2009 se va diminua cu pierderea fiscala declarata prin formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“. Daca pierderea fiscala este mai mare, atunci nu vom plati impozit pe profit.
In cazul in care pentru anul 2008 declaram pierdere fiscala, iar in anul 2009 vom inregistra in continuare pierdere fiscala, aceasta se va mari.
Recuperarea pierderii fiscale realizate se efectueaza in cinci ani consecutivi de la declararea ei prin formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“.
Concluzie
Greselile nu sunt o tragedie.
Putem corecta, fara probleme, facturile gresite in anii urmatori. Insa, desigur, greseala ne va costa majorari de intarziere daca in urma corectarii va trebui sa facem plati suplimentare sub forma impozitului pe profit.
Acte normative aplicabile:
Pct. 63 alin. (1)-(5) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Pct. 13 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Pct. 1 la Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 600/ 2004 privind aprobarea modelului si continutului formularului 710 „Declaratie rectificativa“, cod 14.13. 01.00/r Art. 116 alin. (1), (3) si (4) din Codul de procedura fiscala
Art. 26 alin. (1) din Codul fiscal
Articol preluat din Newslettere-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.
Autor Andrei Savescu
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Dividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarRegimul de scutire TVA pentru livrare export in comisionOpinia consultantului. Loteria bonurilor fiscaleFactura primita din UE pentru recuperare combustibil si taxa card. Ce aspecte sunt obligatorii privind raportarea in 390 si 300?Completarea Declaratiei Unice in cazul subventiei incasate de la APIAUltimele articole
Luni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleCum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 06-10 martie 2023PFA inregistrat in 2023. Ce obligatii fiscale are?Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anArticole similare
Sponsorizare si deductibilitate cheltuiala la calculul impozitului pe profit. Cum procedam?Noile reglementari privind pierderile fiscale in vigoare de la 1 octombrieAplicare bonificatie conform OUG 153/2020 pentru platitorii de impozit pe profitOperatiunile de asigurare. Tratament fiscalWebinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Ultimele articole
Inspectii fiscale ANAF: Peste 688,38 mii lei sume stabilite suplimentar, in urma controalelor efectuate in ianuarie 2023Inspectii fiscale: Au fost stabilite sume suplimentare de pana la 451,21 mii lei in urma controalelor efectuate in luna decembrie 2022Impozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?Conditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023Impozitul pe profit. Exemplu corect de calculArticole similare
Regularizarea avansurilor achitate pentru serviciile prestateAtentie: TVA nu se colecteaza la sume prescrise!Credit note sau Nota de creditareStudiu de caz: Regimul TVA pentru achizitia unui imobil din GermaniaExigibilitate TVA in cazul unei facturi de avansUltimele articole
Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?Neincasare FACTURA. Care este tratamentul fiscal al TVA-ului neexigibil?Achizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateAcordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. Regim TVAArticole similare
Inregistrare bon fiscal in Declaratia 394. Cum procedam?ANAF: Procedura declararii contribuabililor inactiviAjustarea bazei de impozitare a TVA in cazul declararii in stare de faliment a cumparatoruluiModificare formularul 205: Proiect de act normativ nou publicat de ANAFImport soft pe hardisk. Conditia de livrare DDP. Tratament fiscal TVAUltimele articole
Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Fiscul reglementeaza mai multe aspecte contabile printr-un nou Proiect de OrdinPana pe 30 septembrie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 4 declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiataPentru depunerea formularului 395 platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001Furnizorii de servicii postale vor declara serviciile de trimitere contra ramburs prin F395. Instructiuni de completare
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"