Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De rambursarea TVA beneficiaza doar firmele stabilite in state membre care nu sunt inregistrate, dar nici nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Acest fapt presupune ca ...
De rambursarea TVA beneficiaza doar firmele stabilite in state membre care nu sunt inregistrate, dar nici nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Acest fapt presupune ca aceste firme sunt inregistrate in scopuri de TVA in statul membru in care sunt stabilite.
Baza legala pentru rambursarea taxei este reprezentata de art. 1472 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, si pct. 49 din Normele metodologice de aplicare ale acestui cod.
-
Rambursarea se refera la:
suma taxei facturate de alte persoane impozabile pentru bunurile mobile livrate sau serviciile prestate in Romania catre firma solicitanta; -
taxa achitata pentru importul de bunuri in Romania.
Retineti!
Rambursarea se efectueaza doar pentru suma TVA achitata integral.
Procedura de rambursare a TVA
Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA catre firme stabilite in state membre este reglementata prin O.M.P. nr. 523 din 3 aprilie 2007, publicat in M.Of. nr. 255 din 17 aprilie 2007.
Rambursarea se efectueaza pe o perioada de minimum 3 luni sau maximum un an calendaristic ori pe o perioada mai mica de 3 luni ramasa din anul calendaristic.
Cererea se completeaza pe un formular tipizat, cod 308 denumit "Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene", cod MFP 14.13.03.02/8 si trebuie insotita de urmatoarele documente:
1. facturile si declaratiile vamale de import, in original, pentru a face dovada sumei solicitate la rambursare;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2022
2. certificatul emis de autoritatea fiscala din statul membru in care este stabilit din care sa rezulte ca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru;
3. declaratia scrisa din care sa rezulte ca in perioada pentru care se solicita rambursarea de TVA nu a efectuat livrari de bunuri sau prestari de servicii care au locul de livrare sau locul de prestare in Romania;
4. un angajament prin care se obliga sa restituie orice suma rambursata eronat.
Toate documentele enumerate de la numarul 1 la 4 trebuie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati, obligatie ce rezulta din art. 8 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cererea de rambursare se depune in format electronic la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti prin doua modalitati:
- direct la registratura;
- la posta, prin scrisoare recomandata;
Cererea se depune fie de catre firma indreptatita sa solicite rambursarea, fie de catre imputernicitul desemnat conform art. 18 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.
Termenul de depunere al cererii:
Cererea se depune in termen de 6 luni de la incheierea anului calendaristic in care taxa devine exigibila.
Rambursarea efectiva
Rambursarea se efectueaza numai dupa emiterea formularului "Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene", cod MFP 14.13.02.02/08.
Decizia se emite in doua exemplare, sub rezerva verificarii ulterioare conform art. 88 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata. In acest sens, decizia de rambursare este considerata un act administrativ fiscal asimilat deciziei de impunere.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Regimul TVA pentu achizitiile de bunuri si servicii din Uniunea EuropeanaProcedura de rambursare a TVAANAF a rambursat TVA in valoare de 846,6 milioane de lei, in primele doua zile din aceasta saptamanaFinantele returneaza TVA chiar si cu un an intarziere: Din ce in ce mai multe companii romanesti in pragul falimentului!Atentie la RAMBURSAREA TVA. Legislatie fiscal-contabila si studii de caz!Ultimele articole
Pana pe 30 septembrie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 4 declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiataCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Protejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraSolutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareEsalonarea la plata in forma simplificata ar putea fi prelungita pana la 30 septembrie 2021. Proiect OUGArticole similare
Analiza consultant: Declaratiile informative privind livrarile de bunuri si prestarile de serviciiTVA la incasare. Dreptul de deducereFacturi neincasate. Ajustarea negativa a bazei de impozitare TVA. Client in faliment, situatii posibileInregistrare TVA respinsa la rambursare. VIDEOObligatiile unei societati neplatitoare de TVA la achizitia intracomunitara. Conditii 2017 care va ajuta sa respectati legeaUltimele articole
Luni, 30 ianuarie 2023, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Declaratia 112 in 2023: Noul model de formular va contine si modificarile privind acordarea sumei de 200 lei neimpozabili la salariiEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaFormularul 168 se depune la fisc pana pe 31 martie 2023 pentru contractele de locatiune incheiate din 1 ianuarie
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"