keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Conditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2022
Conditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023
Tags: microintreprindere, impozit pe veniturile microintreprinderilor, conditii

O societate platitoare de impozit pe venituri microintreprindere in anul fiscal 2022 care la 31.12.2022 nu are angajati, din 01.01.2023 devine platitoare de impozit pe profit. Daca in primul trimestru al anului 2023 angajeaza o persoana cu 8 ore/zi in decursul anului fiscal 2023 ramane impozit pe profit sau poate opta pentru a trece la impozit pe venitul microintreprinderii? De la ce data poate opta sa fie platitoare de impozit microintreprindere?

Voi demara raspunsul prin a cita cele mai elocvente pasaje din codul fiscal, de la titlul III: Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aplicabile de la data de 01 ianuarie 2023, cu referire strict le speta dvs:

“Art. 47

(1)In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

g)are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

Art. 48: Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1)Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
(2)Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.
Art. 51: Cotele de impozitare

(1)Cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor este de 1%.
(4)In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a)au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b)au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.


Art. 55: Termenele de declarare a mentiunilor

(2)Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.”

Personal, consider ca sunt foarte clare prevederile acestor paragrafe, si anume:

- la 31.12.2022 fara salariati – de la 01.01.2023 platitor impozit profit;

- in cursul anului 2023 se angajeaza cel putin un salariat cu norma intreaga (sau mai multi salariati cu norme partiale, dar normele insumate fac cel putin o norma intreaga);

- la 31.12.2023 societatea are un salariat (conform explicatiilor de la liniuta precedenta);

- atunci, de la 01.01.2024, societatea poate sa opteze pentru aplicarea regimului de impunere cu impozit pe veniturile microintreprinderilor (bineinteles, si celelelta ecriterii sa fie indeplinite la 31.12.2023);

- in acest sens, pana la data de 31 martie 2024, societatea trebuie sa depuna declaratia de mentiuni 700, privind iesirea de la impozitul pe profit si luarea in evidenta cu impozit micro, de la 01.01.2023;

- nu, in cursul anului 2023, daca se face angajare, nu se poate opta pentru aplicarea micro, ci doar la inceputul anului urmator (2024), daca si numai daca, la 31 decembrie an anterior (2023), sunt indeplinite conditiile de la art. 47, inclusiv conditia privind existenta unui salariat cu norma intreaga.




Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016