Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariul minim: Pe cati bani se munceste in Europa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2009
Tags: bani, salariul minim, economie

Salariul minim pe economie practicat in Romania este unul dintre cele mai mici aplicat intr-o tara membra a Uniunii Europene. Doar la vecinii bulgari se castiga mai putin. La noi, salariul minim brut ...

Salariul minim pe economie practicat in Romania este unul dintre cele mai mici aplicat intr-o tara membra a Uniunii Europene. Doar la vecinii bulgari se castiga mai putin.

La noi, salariul minim brut pe economie este de aproape 12 ori mai mic decat in Luxemburg, tara in care acest prag este cel mai mare din Europa, si la jumatate decat in alte tari din regiune. Pentru ca peisajul sa fie si mai sumbru, valoarea din Romania este apropiata de cea practicata de Albania.

Obiectivul declarat partenerilor sociali care negociaza la Ministerul Muncii valoarea salariului minim brut garantat in plata este acela ca, in timp, aceasta valoare sa ajunga apropiata de cea practicata in restul zonei euro. Orizontul de asteptare este 2015, iar cu un salariu minim actual situat sub 150 euro/luna, acest obiectiv pare oarecum imposibil.

Calculeaza-ti singur salariul brut/net in 2016! Click aici pentru calculator salariu >>

Vicepresedintele Cartel  Alfa, Petru Dandea, considera ca salariul minim pe economie este "un instrument care a fost utilizat de guvernul roman pentru a face tara mai atractiva pentru investitori, prin forta de munca ieftina. In fapt, pentru a avea un avantaj in fata altora tari din zona. In prezent, dupa evolutiile din ultimii ani ale economiei, nu mai este nevoie de un asemenea instrument".

Cu toate acestea, in Romania se practica cea mai mica rata a salariului minim din cel mediu brut pe economie. Concret, noi la noi, salariul minim reprezinta 29,1% din cel mediu, in timp ce Bulgaria, tara europeana cea mai asemanatoare cu noi, are 42,1%, mai mult decat Portugalia si Marea Britanie.

Minimul ar fi trebuit sa fie la jumatate din medie

Acesta este unul dintre instrumentele pe care executivul le ia in calcul atunci cand stabileste salariul minim. Potrivit unui acord semnat de sindicate cu guvernul, s-a stabilit ca salariul minim pe economie sa creasca gradual de la acest nivel pana la un cuantum de 50% in 2014.

La acest nivel se situeaza acum Malta cu 49,2% si Luxemburg, cu 50,5%. Sindicalistul constata cu amaraciune ca acum, intr-un an de criza, guvernul nu-si mai asuma intelegerea. Potrivit calculelor sindicatelor, pentru anul viitor, salariul minim ar trebui sa fie 740 lei.

Totusi, problema raportata de reprezentantii patronatelor este aceea ca aceasta crestere s-ar rasfrange asupra fondului de salarii. Intr-un an de criza, cu scaderi ale profiturilor si, in cel mai bun caz stagnari, nu se poate pune problema unei cresteri de 16-17% a fondului de salarii.

Dandea sustine ca acest argument nu sta in picioare cata vreme "o serie de multinationale au avut din 2005 pana in 2008 cresteri ale profiturilor chiar de 300%"." In acest rastimp, salariul minim nu a avut aceeasi rata de crestere. Ideea cu productivitatea scazuta a muncii din Romania este o gogorita, deoarece putem constata pe un exemplu concret, grupul Renault, ca productivitatea de aici este cea mai mare din cadrul grupului.

Totusi, salariile de aici sunt cele mai mici din cadrul grupului. daca ne luam dupa productivitate, Romania are o productivitate  de 0,65 la 1 comparativ cu UE15. Astfel, ar trebui sa fie de 65% din salariul mediu din UE15, ceea ce nu se intampla. Astfel, si salariul minim este la mare distanta" spune sindicalistul.

Viitorul este neclar

Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman, ne-a declarat ca "pe prognoze, se preconizeaza ca salariul minim sa fie in 2015 macar la jumatate din cat este cel practicat in tarile europene. Dar, in conditiile actuale de criza, este foarte dificil sa faci aprecieri".

El a reiterat ideea inghetarii salariului minim prima jumatate a anului viitor, idee pe care reprezentantii sindicatelor o pun pe tapet in cadrul negocierilor de la Ministerul Muncii. "Ca sa stim macar ce se va intampla de la anul, trebuie sa avem o evaluare a primelor sase luni.

Si ma refer la o analiza serioasa, la nivel macro-economic, care sa ne dea o idee. Abia atunci putem sti cum o sa arate salariul minim in viitor. In prezent nu se mai pot face prognoze, deoarece, referitor la evolutia economiei, una s-a spus in ianuarie, alta s-a spus in iunie si despre cu totul altceva vorbim acum".

Cand vine vorba despre viitor, punctul de vedere al patronatelor corespunde toptusi cu cel al sindicatelor. "Este foarte important sa ajungem din urma nivelul salariului minim din restul tarilor din zona euro, pentru a putea vorba despre o compatibilitate.

Pana in 2015, sau cand anume se va face trecerea la euro, trebuie ca salariul sa aiba o evolutie ascendenta. Sigur, in raport direct cu productivitatea. Ma astept ca in anii 2011 si 2012 sa se ajunga la un nivel cat mai apropiat posibil. Doar facem parte din UE", a precizat Costache.

Care sunt salariile minime din Europa?

In Romania salariul minim brut pe economie garantat in plata este acum de 600 lei, ceea ce reprezinta 139,86 euro. Pentru a vedea exact cum stam spre deosebire de alte state, va prezentam mai jos salariile minime din tarile UE (clasificate pe zona euro si pe cea non-euro), din doua dintre tarile candidate la statutul de membru UE (Macedonia nu practica salariul minim), din Europa de Vest, cea de Est si din SUA.

Zona euro:
Luxemburg - 1.641,74 euro
Irlanda - 1.462 euro
Olanda - 1.398 euro
Belgia - 1.387,49 euro
Franta - 1.337,70 euro
Austria - 1.000 euro
Spania - 728 euro
Grecia - 681 euro
Malta - 629,99 euro
Slovenia - 589,19 euro
Portugalia - 525 euro
Slovacia - 295,49 euro

Alte tari UE:
Marea Britanie - 1.110,49 euro
Cehia - 308,68 euro
Estonia - 277,84 euro
Polonia - 268,93 euro
Ungaria - 268,88 euro
Letonia - 254,06 euro
Lituania - 231,70 euro
Romania - 139,86 euro
Bulgaria - 122,72 euro

Tari candidate:
Croatia - 389,68 euro
Turcia - 314,43 euro

Alte tari din Europa de Vest:
Andorra - 915,20 euro
Islanda - 705,91 euro

Alte tari din Europa de Est:
Albania - 130,32
Belarus - 56,14 euro
Moldova - 46,12 euro
Muntenegru - 55 euro
Ucraina - 52,05 euro
Rusia - 99,30 euro
Serbia - 130,18 euro

America de Nord:
SUA - 756,89 euro

Valorile au fost convertite din moneda nationala a tarii respective in euro.
Sursa: Capital

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariul minim: Pe cati bani se munceste in Europa?":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016