keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

In atentia firmelor cu angajati in UE. S-au modificat regulile privind detasarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: legea 344/3006, detasarea salariatilor, ue, indemnizatie, delegare

Guvernul a modificat, printr-o Ordonanta de urgenta, Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, in scopul introducerii unor reglementari specifice referitoare la detasarea cetatenilor romani in alte state din Uniunea Europeana.


 Trebuie mentionat ca in prezent, in ceea ce priveste detasarea realizata de angajatorii din Romania pe teritoriul altor state UE, nu exista o reglementare specifica. Singura institutie similara este cea a detasarii reglementate de Codul Muncii, insa, in lipsa unei reglementari mai detaliate, detasarea transfrontaliera este interpretata si aplicata in mod diferit de angajatori.

Astfel, conform noilor reglementari, salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare valabile in statul membru pe teritoriul caruia sunt executate lucrarile, cu privire la:


-    durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;

-    durata minima a concediilor anuale platite;

-    salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;

    conditiile de punere la dispozitie a salariatilor, in special de catre agentii de munca temporara;

-    sanatatea si securitatea in munca;

-    masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;

 -   egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.


De asemenea, actul normativ defineste in ce conditii se aplica institutia detasarii salariatilor romani in alte state din Uniunea Europeana si expliciteaza termeni precum “salariat detasat pe teritoriul Romaniei“ si “salariat detasat de pe teritoriul Romaniei”, “cheltuieli generale de detasare“ “indemnizatie specifica detasarii“. Noile reglementari definesc si notiunea de salariu minim astfel:


 -   salariul minim aplicabil pe teritoriul Romaniei pentru salariatul detasat pe teritoriul Romaniei;

-    salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pentru salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei.


O alta prevedere a actului normativ vizeaza salariatii care efectueaza operatiuni de transport international. Potrivit actului normativ, personalului angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international, fiind trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene si care nu se incadreaza in situatiile prevazute la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 344/2006, i se aplica prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare [care definesc delegarea ca fiind exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca] si beneficiaza de drepturile prevazute la art. 44 alin. (2) din acelasi act normativ [referitoare la plata pentru salariatul delegat a cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil].

Prevederile acestui act normativ nu limiteaza aplicarea conditiilor de munca mai favorabile pentru salariatii detasati in Romania, precum si pentru salariatii detasati din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau in Confederatia Elvetiana.

Sursa: Guvernul Romaniei
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016