Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi reglementari cu privire la angajarea strainilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 12 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: angajarea strainilor, detasati, avziul de detasare, angajator, strain titular, locul de munca vacant

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 640 din data de 30 august 2014 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.


Ordonanta intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii. De la data intrarii sale in vigoare, actul normativ care reglementeaza in prezent detasarea strainilor in Romania, respectiv OUG nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, se abroga. Actul in baza caruia vor putea fi angajati straini va purta denumirea de aviz de angajare.

Strainii sunt persoane care nu au cetatenia romana, cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ori cetatenia Confederatiei Elvetiene.

Angajatorii vor putea sa angajeze straini  numai daca in prealabil au depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, de catre un cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei.
Dovada depunerii diligentei se face prin prezentarea de catre angajator a urmatoarelor documente:

a) organigrama angajatorului cu precizarea functiilor ocupate si vacante;
b) adeverinta cu privire la forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant, eliberata cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are sediul social sau profesional angajatorul;

c) dovada publicarii intr-un cotidian de larga circulatie din Romania a cel putin unui anunt pentru ocuparea locului de munca vacant. In situatia in care exista forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant, angajatorul trebuie sa faca dovada publicarii a cel putin 3 anunturi consecutive pentru ocuparea locului de munca vacant;

d) copia procesului-verbal intocmit de angajator cu privire la selectia realizata pentru ocuparea locului de munca vacant, ca urmare a publicarii anuntului.
Conditia de a depune diligenta angajarii pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman,  al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung nu este necesara  daca locul de munca vacant este functia de administrator societate reglementata de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar la angajatorul in cauza nu mai este alt strain angajat pe o astfel de functie.
Strainii vor putea fi detasati in Romania in baza avizului de detasare cu exceptia celor care sunt angajati ai persoanelor juridice cu sediul in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana, detasati in Romania, cu conditia prezentarii permisului de sedere din acel stat.

Angajatorul roman  la care s-a dispus detasarea transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul o comunicare privind detasarea salariatilor straini, in cel mult 5 zile de la data inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei. Orice modificare a elementelor prevazute in comunicare se transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul, in termen de maximum 5 zile de la data producerii acesteia.

La eliberarea avizelor de angajare/detasare, angajatorul plateste un tarif in lei, echivalent a 200 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii. un Tariful este echivalentul a 50 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri.

Autor: Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi reglementari cu privire la angajarea strainilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016