Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noutate In Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 si in Legea bugetului de stat pe anul 2010 au fost reglementate noile contributii cu privire la veniturile din salarii pentru anul ...
Noutate
In Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 si in Legea bugetului de stat pe anul 2010 au fost reglementate noile contributii cu privire la veniturile din salarii pentru anul 2010. Care sunt acestea? In ce masura s-au modificat fata de anul 2009?
Noutate
1. Contributiile pentru asigurarile sociale
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei.
Pentru anul 2010, cotele de contributie de asigurari sociale sunt:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care:
* 10,5% datorata de angajati;
* 20,8% datorata de angajatori;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care:
* 10,5% datorata de angajati;
* 25,8% datorata de angajatori;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care:
* 10,5% datorata de angajati;
* 30,8% datorata de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
Aceste cote se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.
2. Contributiile la asigurarile pentru somaj
Pentru anul 2010, cotele de contributie la asigurarile pentru somaj sunt:
a) contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5%;
b) contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5%;
c) contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 1%.
Aceste cote se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.
3. Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
Contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale nu se modifica, ramanand tot de 0,25%.
4. Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale
Cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc se stabilesc de la 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
Aceste cote se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.
5. Contributiile pentru asigurarile de sanatate
Pentru anul 2010, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate sunt:
a) 5,5% pentru cota datorata de angajat;
b) 5,2% pentru cota datorata de angajatori;
c) 10,7% pentru cota datorata de persoanele care se asigura facultativ;
d) persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii cotei de 5,5%;
e) pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain;
f) alte persoane care au obligatia sa se asigure si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul de baza minim brut pe tara. Aceste cote se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.
Concluzie
Contributiile cu privire la veniturile din salarii au ramas nemodificate fata de anul 2009, cu exceptia contributiilor la asigurarile sociale. Din pacate, acestea au fost majorate in raport cu anul 2009. Astfel, pentru anul 2010, cotele de contributie de asigurari sociale sunt:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care:
* 10,5% datorata de angajati;
* 20,8% datorata de angajatori;
b) 36,3%pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care:
* 10,5% datorata de angajati;
* 25,8% datorata de angajatori;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care:
* 10,5% datorata de angajati;
* 30,8% datorata de angajatori.
Acte normative aplicabile:
Art. 18-20 din Legea nr. 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010
Art. 7 din Legea nr. 11/2010 a bugetului de stat pe anul 2010
Articol adaugat la 04 martie 2010
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 40/ februarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Anulare accesorii conform OUG nr. 69/2020. Posibilitatea de acordare a amnistiei fiscale in cazul unei inspectii fiscale in cursAmnistie fiscala prin OUG 107/2024. Care sunt obligatiile bugetare restante la 31 august 2024Legea 114/2020: Noi modificari in cazul restructurarii obligatiilor bugetare restante. Prevederile se aplica si pentru amenzile de orice felAmnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiCertificatul de atestare fiscala. Un nou proiect legislativUltimele articole
Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFAmnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceArticole similare
Obligatii 2017 pentru companii nerezidente si salariati nerezidenti sau rezidenti10 neconformitati au fost regasite de inspectorii ITM in timpul controalelor privind relatiile de muncaLegea Kurzarbeit a fost promulgata de Presedinte! Angajatorii pot reduce timpul de lucru al angajatilor cu 80%Masuri fiscal-bugetare 2024. Cresc anumite SALARII, iar unele facilitati sunt amanate sau eliminate, conform OUG 115/2023A venit Pastele cu cadouri!Ultimele articole
Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?PFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Ce modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"