Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza consultantului: Recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: recuperarea indemnizatiilor, fnuass, indemnizatii, contributii, oug 68/2014

Analiza prezentata mai jos face referire la procedura de recuperare a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS.


Sumele reprezentand indemnizatii care se platesc asiguratilor si care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se vor recupera numai din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.Acestea nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii pentru asigurarile sociale de sanatate.

Nu pot face obiectul deducerii din contributia lunara datorata si nici a solicitarii de restituire de la casele de asigurari, indemnizatiile calculate dar neachitate salariatilor.

Evidenta obligatiilor de plata catre bugetul FNUASS, reprezentand contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, se realizeaza in baza Declaratiei 112 - privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS ce pot fi recuperate de angajator sunt:
- indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator;
-  indemnizatii pentru maternitate, integral;
- indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, integral;
- indemnizatia de risc maternal, integral;
- indemnizatia pentru reducere a timpului de lucru, integral

In ceea ce priveste termenul  in care angajatorul poate solicita restituirea indemnizatiilor de asigurar socliale de sanatate, art. 40 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 astfel cum a fost modificat prin OUG 68/2014 stabileste ca, incepand cu 04.11.2014 indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
Rezulta ca angajatorul poate solicita casei de sanatate restituirea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate in termen de 90 de zile calculat de la data la care efectueaza plata indemnizatiei a carei restituire o solicita. Angajatorul nu poate solicita restituirea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate anterior efectuarii platii catre salariat.

De aceea consideram ca data de la care incepe sa curga termenul de 90 de zile il reprezinta data efectuarii platii indemnizatiei aceasta fiind data de la care angajatorul este in drept sa solicite restituirea indemnizatiilor.

Documentele necesare pentru recuperarea indemnizatiilor suportate din FNUASS dar platite de angajator sunt:

1. Cerere adresata casei teritoriale de asigurari de sanatate.
2. Centralizatorul privind certificatele de concediu medical
3. Concediile medicale (exemplarul 2 – roz) aferente lunii pentru care se solicita restituirea ;
4. Fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii din ianuarie 2006 pana la data solicitarii, de la Administratia Financiara (Cont 439).
5. Copie dupa Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112 anexele A1 si A1.1), aferenta lunii pentru care se solicita restituirea.


Autor: Irina Dumitrescu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza consultantului: Recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]