Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 17 Nov. 2014 Exclusiv

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 803 din 4 noiembrie 2014 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 68/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative.


Noul act normativ a adus modificari si OUG  158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Una dintre aceste modificari se refera la termenul in care angajatorul poate solicita casei de asigurari de sanatate restituirea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.

Astfel,  OUG  158/2005  la articolul 40, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Indemnizatiile pot  solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele  prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.”

Casele teritoriale de asigurari sociale de sanatate, in mare parte, au considerat ca angajatorii pot solicita restituirea indemnizatiilor suportate din FNUASS care depasesc suma contributiilor datorate in luna respectiva in termenul de 90 de zile stabilit de  art. 40 din OUG nr. 158/2005 aplicabile potrivit caruia „Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.”

Aceasta opinie este neintemeiata intrucat in acceptiunea OUG nr. 158/2005 angajatorul nu are calitatea de beneficiar. Beneficiarul este persoana caruia i se acorda un drept de asigurari sociale de sanatate, in situatia expusa, salariatul.
Asadar, art. 40 din OUG nr. 158/2005 stabileste termenul in care beneficiarul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate(salariatul) poate sa solicite aceste indemnizatii de la platitor.

Opinia caselor teritoriale de sanatate a fost contrazisa de instantele de judecata care au hotarat ca indemnizatiile suportate din FNUASS care depasesc suma contributiilor datorate in luna respectiva pot fi solicitate de angajatori,  nu in termenul de 90 de zile, ci in termenul general de prescriptie, dand astfel dreptate angajatorilor. Drept urmare, angajatorii care au actionat casele de sanatate in judecata au avut de castigat.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016