Tags: concedii medicale, monografie contabila
Va rog sa ma ajutati cu notele contabile aferente concediilor medicale suportate atat din FNUASS, cat si de firma. Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Potrivit prevederilor OUG nr.158/2015 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art.1 (1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Art.12 Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2);
c) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.
Avand in vedere prevederile cap. 16 - Functiunea conturilor, din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, inregistrarea corecta a acestor indemnizatii in contabilitate se face utilizand conturile:
4382 Alte creante sociale;
423 Personal-ajutoare materiale datorate
Monografia contabila este urmatoarea:
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportata din fondurile angajatorului:
6458 = 423
Suportata din FNUASS
4382 = 423
Retineri din indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca:
423 = %
4315
444
Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca
646 = 436
Daca in luna respectiva, pentru un salariat se plateste atat concediu medical cat si salariu, partea cuvenita pentru perioada lucrata se inregistreaza normal in cont 421, astfel:
641 = 421
421 = %
4315
4316
444
646 = 436
Plata drepturilor salariale:
% = 5121/5311
421
423
Recuperarea sumelor de la Casa de sanatate:
5121 = 4382
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
La inventariere s-a constatat o lipsa de stoc marfa neimputabila. Stocul provine din achizitii intracomunitare si nu este asigurat. Se ajusteaza tva aferenta stocului lipsa? (635 = 4426) Cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind cota de TVA aplicabila pentru livrarea bateriilor de stocare in cazul sistemelor fotovoltaice hibride achizitionate de persoanele fizice pentru locuinte, in conditiile in care se cunosc urmatoarele informatii:
- bateriile functioneaza pe sistemul off-grid doar daca este montat un echipament suplimentar (back-up box) care permite functionarea bateriei atunci cand nu este curent in retea;
- bateriile functioneaza pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem o firma ce avem cod CAEN 5320. In urma activitatii desfasurate au rezultat niste deseuri de carton si hartie ce dorim sa le vindem unei firme specializate in distrugerea lor.
Ca urmare, suntem nevoiti sa emitem o factura fiscala cu doua linii distincte, una pentru deseuri si una pentru taxa de mediu.
Cum trebuie sa apara exact scris pe factura fiscala pentru fiecare linie in parte, respectiv cea a deseurilor si cea a taxei de mediu de 2%?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate (SRL) primeste de la un furnizor extern (SUA) o factura pe care este trecut la beneficiar adresa de e-mail, adresa societatii corect dar sunt omise denumirea si CUI-ul acesteia. Se solicita o noua factura care sa cuprinda si aceste elemente. Se poate deconta factura pe costurile societatii avand in vedere faptul ca, desi s-a solicitat acest lucru, inca nu s-a primit raspuns? Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Monografie contabila SGR-comerciant
Suntem un magazin care preluam manual ambalajele SGR.
O parte din clienti doresc restituirea valorii garantiei in numerar iar o alta parte doresc vouchere.
Intrebare:
Putem emite vouchere si ce trebuie sa contina acestea?
Care este monografia contabila in cazul emiterii de vouchere, dar si in cazul in care primim vouchere si le prechimbam in numerar sau le folosim...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem urmatoarea situatie: 3 societati (A, B si C) au acelasi asociat unic, o persoana juridica nerezidenta (Z). La data de 31.12.2023, societatile A si B sunt platitoare de impozit pe profit, ambele avand cifre de afaceri de peste 1 milion de EUR, iar cea de-a 3 a societate (societatea C) platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, inregistrand la 31.12.2023 o cifra de afaceri de aproximativ 100.000 EUR. In anul 2024 va deveni si societatea C platitoare de impozit pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<