Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi masuri in domeniul accesului la servicii medicale si in acordarea concediilor medicale. Informare CNAS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: acordarea concediilor medicale, noi masuri in domeniul accesului la serviciile medicale

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate informeaza, printr-un comunicat de presa din data de 25 august 2020, ca au aaprut noi masuri in domeniul accesului la servicii medicale si in acordarea concediilor medicale.

Astfel, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, a OrdonanÅ£ei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile ÅŸi indemnizaÅ£iile de asigurari sociale de sanatate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii, aprobata de Guvern, se asigura punerea in aplicare a Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 229/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 602 din 9 iulie 2020, prin care instanta de control constitutional a constatat ca fiind neconstitutionale in integralitate dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2020. 
 
In acest context, tinand cont de prevederile art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, precum si de faptul ca motivele care au determinat emiterea in regim de urgenta a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2020 subzista si in prezent, precizam ca actul normativ adoptat astazi de Guvern contine o serie de masuri care asigura respectarea drepturilor pacientului si accesul la servicii medicale necesare in condiÅ£iile utilizarii eficiente a fondurilor alocate in acest scop. 
 
Astfel, se aproba implementarea unui subprogram dedicat persoanelor cu tulburari din spectrul autist in cadrul Programului national de sanatate mintala, care va asigura accesul pacientilor care sufera de aceasta afectiune la serviciile conexe necesare, recomandate de medici specialisti: servicii de logopedie, consiliere psihologica, kinetoterapie. Aceasta masura are ca scop  imbunatatirea starii de sanatate si a calitatii vietii sociale, in primul rand pentru copiii cu astfel de afectiuni. 
 
De asemenea, in cazul pacientelor care au suferit interventii chirurgicale oncologice la san, CNAS va deconta interventia chirurgicala de simetrizare a glandei mamare. Pana in prezent, pacientele  cu afectiuni oncologice la san care necesitau mastectomie, beneficiau de reconstructie mamara, la recomandarea specialistului,  fara interventia chirurgicala de simetrizare a glandei mamare sanatoase cu glanda mamara reconstruita.  Aceasta masura va avea un impact pozitiv  asupra calitatii vietii si a reinsertiei sociale a femeilor care necesita acest tip de interventie, care pana acum se realiza doar contra cost. 
 
Actul normativ aprobat azi reia si demersul normativ pentru punerea in aplicare a Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 818/2019 referitoare la excepÅ£ia de neconstituÅ£ionalitate a sintagmei "precum ÅŸi daune sanataÅ£ii propriei persoane" din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanataÅ£ii. Astfel, nu vor mai exista situatii in care parintii sa fie obligati la plata contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat copiii acestora urmare a unor accidente generate de acesti copii. 
 
De asemenea, actul normativ cuprinde si masuri referitoare la modul de acordare a certificatelor de concediu medical.

Astfel, persoanele asigurate intr-un stat membru care devin asigurate pe teritoriul Romaniei, au dreptul  si vor beneficia, la nevoie, de concediu medical din primele zile de asigurare, in conditiile indeplinirii stagiului minim de cotizare, respectandu-se astfel regulamentele europene in domeniu. 
 
In vederea debirocratizarii si imbunatatirii accesului persoanelor asigurate la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, actul normativ aprobat azi elimina obligatia prezentarii lunare la medicul expert, in cazul bolnavilor diagnosticati cu SIDA si neoplazii, pentru prelungirea pana la un an si 6 luni a certificatului de concediu medical. Aceste categorii de pacienti au beneficiat de aceasta reglementare pana la data de 9 iulie 2020, in baza OUG nr.25/2020. 
 
Persoanele diagnosticate cu tuberculoza au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, in concordanta cu dispozitiile Legii nr.302/2018. 
 
De asemenea, pentru personalul militar in activitate, politistii si politistii de penitenciare, se majoreaza durata maxima a concediilor medicale, pentru a evita majorarea deficitului de personal in ministerele si institutiile  din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala. Astfel, in situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale, concediul medical se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, iar  comisiile de expertiza medico-militara pot propune  acordarea unor concedii medicale de pana la 550 de zile. 


Sursa: CNAS
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Noi masuri in domeniul accesului la servicii medicale si in acordarea concediilor medicale. Informare CNAS":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016