Tags: ordinul 1818/2020, concedii medicale, eliberarea certificatelor medicale
Ordinul nr. 1818/1111/2020 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 993 din 27 octombrie 2020.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din data de 27 octombrie 2020, au fost efectuate noi reglementari cu privire la eliberarea si durata concediilor medicale in cazul situatiei epidemiologice actuale.
Astfel, medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape, cu exceptia incapacitatii temporare de munca a persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii.
Pentru mai multe detalii cu privire la durata concediilor si acordarea lor, vedeti textul Ordinului 1818/1111/2020, de mai jos:
Extras din Ordinul 1818/2020:
Avand in vedere:
- titlul VIII - Asigurarile sociale de sanatate din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale;
- art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru reglementarea unor masuri de protectie sociala;
- art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 126/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si instituirea unor masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
- Referatul de aprobare nr. NT 11.366 din 27 octombrie 2020 al Ministerului Sanatatii si nr. DG 4.186 din 26 octombrie 2020 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
in temeiul dispozitiilor art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:Art. I. -
Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 20, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape, cu exceptia incapacitatii temporare de munca a persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
. . . . . . . . . .
(4) Durata prevazuta la alin. (3) nu cuprinde si zilele de concediu medical care se acorda potrivit art. 10 alin. (2), art. 231 alin. (3), (6) si (9), art. 232, art. 781 alin. (7) lit. k), alin. (15) si (16) si art. 782 alin. (15)."
2. Articolul 231 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 231. -(1) Asiguratii pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii, in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare beneficiaza de concediu medical pe toata perioada pentru care s-a instituit aceasta masura.
(2) Pentru persoana asigurata pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit legii, exclusiv in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical la externarea din spital, atat pentru perioada internarii, cat si pentru perioada externarii, dupa caz, cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator. Certificatele de concediu medical se elibereaza pentru perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice.
(3) Pentru situatiile prevazute la alin. (2), daca dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital starea de sanatate a persoanei asigurate nu permite reluarea activitatii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune, cu respectarea prevederilor art. 20 alin. (1).
(4) Pentru persoana asigurata pentru care s-a instituit masura izolarii intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare si care poate fi externata, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana ce urmeaza a fi izolata, medicul curant din spital care a ingrijit si externat pacientul elibereaza certificatul de concediu medical pentru durata internarii si poate acorda un concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare sau pe o perioada stabilita de acesta, conform prevederilor ordinului ministrului sanatatii pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
(5) In situatia in care data internarii persoanei asigurate este ulterioara datei recoltarii primei probe care confirma boala infectocontagioasa, pentru aceasta perioada certificatul de concediu medical se acorda de medicul de familie, in baza documentului eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la data recoltarii primei probe, data confirmarii bolii infectocontagioase si data internarii persoanei bolnave.
(6) In situatia in care medicul prevazut la alin. (4) nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada in care persoana asigurata este izolata la domiciliu sau la locatia declarata de aceasta, certificatul de concediu medical se acorda pentru aceeasi afectiune de catre medicul de familie care monitorizeaza starea de sanatate a persoanei prin sistemul de telemedicina sau prin consultatii medicale la distanta.
(7) Certificatul de concediu medical prevazut la alin. (6) se acorda pentru o durata care nu poate depasi cumulat durata maxima a perioadei de izolare care decurge de la momentul internarii sau pentru o perioada stabilita de medicul curant din spital si comunicata prin scrisoare medicala medicului de familie.
(8) Persoana asigurata confirmata cu o boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fara internare, in scopul constatarii si limitarii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiaza de concediu medical acordat de medicul de familie, pe intreaga perioada inscrisa in documentul eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitara in care acesta isi desfasoara activitatea, precum si recomandarea cu privire la instituirea masurii izolarii, cu precizarea perioadei pentru care se dispune aceasta masura.
(9) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii in conditiile art. 8 alin. (31) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane. in aceste cazuri, durata concediilor medicale este stabilita de catre medicii de familie in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii, conform prevederilor ordinului ministrului sanatatii pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
(10) In situatia in care pentru persoanele prevazute la alin. (9) intervine internarea in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, pentru aceasta perioada certificatul de concediu medical se acorda potrivit alin. (2)-(4).
(11) Pentru perioada internarii in unitatea sanitara prevazuta la alin. (2), (4) si (10), precum si pentru perioada prevazuta la alin. (5) si (9) se vor acorda certificate de concediu medical «initial».
(12) Certificatele de concediu medical acordate persoanelor pentru care s-a dispus masura izolarii se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a incetarii acesteia.
(13) Daca durata perioadei de izolare depaseste 90 de zile, pentru aceste certificate de concediu medical nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
(14) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru izolare se determina conform art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia situatiilor in care potrivit dispozitiilor legale se prevede altfel."
3. La articolul 37, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(4) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina se determina conform art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia situatiilor in care potrivit dispozitiilor legale se prevede altfel."
4. La articolul 46, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) In situatiile in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor interventii chirurgicale, durata concediului medical va fi stabilita de medicul specialist, in functie de evolutia bolii."
Art. II. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Repartizare profit societate cu capital de stat
Intrebare:
Sunt societate comerciala pe actiuni cu capital de stat am inregistrat in 2022 pentru 2021
Repartizarea profit aprobat de AGA astfel:
- Rezerve legale 5% - 82000 lei
- Participarea salariatilor la profit 100000 lei
- Dividende la bugetul local - 600.000 lei
- Alte rezerve (surse proprii de finantare) 400.000 lei.
In decembrie 2021 am constituit provizioane pentru participarea la profit.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare
Intrebare:
O societate comerciala neinregistrata in scop TVA (nu are nici cod special TVA) achizitioneaza un autovehicul second-hand (12.000euro) si o remorca second-hand (4.500euro) de la o asociatie neinregistrata in scop TVA in Olanda, in baza unor contracte de vanzare-cumparare (fara factura). Acestea sunt singurele operatiuni intracomunitare ale societatii in 2024. In urma cererilor adresate catre ANAF pentru obtinerea certificatelor TVA in vederea inmatricularii vehiculelor in Romania,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lucrari de instalatii pentru persoane fizice. Obligatii privind casa de marcat
Intrebare:
O societate comerciala de prestari servicii, instalatii electrice, automatizari, desfasoara activitatea catre persona juridice, dar uneori sunt solicitari si din partea persoanelor fizice, nu are casa de marcat.
Intrebare: poate sa desfasoare aceste activitati catre persoane fizice, fara casa de marcat, prin procedura de emitere factura catre persoana fizica si incasarea contravalorii acesteia prin aplicatia instalata de pe telefon?
In acest caz se incarca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<