Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Plata indemnizatiei pentru concediu medical. Cand are dreptul angajatorul sa recupereze sumele de la stat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: indemnizatia de concediu medical, plata anticipata

As vrea sa stiu daca firma este obligata sa plateasca indemnizatia pentru concediul medical al salariatului, inainte ca aceste sume sa se fi incasat de la Casa de Sanatate. Multumesc anticipat.

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
 
Sumele aferente concediului medical suportat conform legii de FNUASS, sunt platite initial de angajator, urmand sa le recupereze ulterior de la bugetul asigurarilor sociale prin optiunile oferite de lege.
 
Pentru concediile medicale ce depasesc 5 zile si pentru indemnizatia de maternitate (precum si alte situatii speciale care sunt suportate de FNUASS, precum concediu de ingrijire a copilului bolnav) angajatorul are dreptul sa recupereze sumele de la stat.
 
Pentru a putea stabili daca urmeaza sa plateasca indemnizatia de concediul medical, angajatorul verifica daca asiguratul are stagiul de cotizare indeplinit. In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, acesta este reglementat de OUG 158/2005. In acest sens, potrivit art. 7 din acest act normativ, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
Daca stagiul minim de asigurare nu este indeplinit, salariatul nu beneficiaza de drepturile conditionate de realizarea acestuia, iar angajatorul nu poate plati indemnizatia intrucat salariatul nu indeplineste conditia de stagiu de asigurare.
 
In cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005.
 
Cu privire la suportarea indemnizatiei si recuperarea sumelor de la FNUASS sunt aplicabile prevederile art. 12 si art. 38 din OUG 158/2005.
 
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul FNUASS, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.
 
Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor OUG 158/2005, se suporta din bugetul FNUASS, se recupereaza din bugetul FNUASS din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a ordonantei de urgenta.
 
In acest sens, art. 64 alin. (2) din Ordinul 15/2018 prevede ca pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care se suporta din bugetul FNUASS, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate o solicitare scrisa, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical. De asemenea, art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005 prevede ca indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
 
Asadar la art.64 OUG 158/2005 scrie ca se recupereaza indemnizatiile platite efectiv de angajatori salariatilor:
(1) Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de certificate de concediu medical si care, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016