Tags: indemnizatia de concediu medical, plata anticipata
As vrea sa stiu daca firma este obligata sa plateasca indemnizatia pentru concediul medical al salariatului, inainte ca aceste sume sa se fi incasat de la Casa de Sanatate. Multumesc anticipat.
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Sumele aferente concediului medical suportat conform legii de FNUASS, sunt platite initial de angajator, urmand sa le recupereze ulterior de la bugetul asigurarilor sociale prin optiunile oferite de lege.
Pentru concediile medicale ce depasesc 5 zile si pentru indemnizatia de maternitate (precum si alte situatii speciale care sunt suportate de FNUASS, precum concediu de ingrijire a copilului bolnav) angajatorul are dreptul sa recupereze sumele de la stat.
Pentru a putea stabili daca urmeaza sa plateasca indemnizatia de concediul medical, angajatorul verifica daca asiguratul are stagiul de cotizare indeplinit. In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, acesta este reglementat de OUG 158/2005. In acest sens, potrivit art. 7 din acest act normativ, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Daca stagiul minim de asigurare nu este indeplinit, salariatul nu beneficiaza de drepturile conditionate de realizarea acestuia, iar angajatorul nu poate plati indemnizatia intrucat salariatul nu indeplineste conditia de stagiu de asigurare.
In cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de
zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005.
Cu privire la suportarea indemnizatiei si recuperarea sumelor de la FNUASS sunt aplicabile prevederile art. 12 si art. 38 din OUG 158/2005.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul FNUASS, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.
Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor OUG 158/2005, se suporta din bugetul FNUASS, se recupereaza din bugetul FNUASS din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a ordonantei de urgenta.
In acest sens, art. 64 alin. (2) din Ordinul 15/2018 prevede ca pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care se suporta din bugetul FNUASS, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate o solicitare scrisa, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical. De asemenea, art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005 prevede ca indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
Asadar la art.64 OUG 158/2005 scrie ca se recupereaza indemnizatiile platite efectiv de angajatori salariatilor:

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 dividende
Intrebare:
In anul 2023 societatea a repartizat dividende aferente anului 2022 in valoare de 10 000 lei la care s-a achitat impozit = 800 lei, dar nu s-au achitat efectiv dividendele nete.
Pe declaratia 205 s-a declarat: dividende distrivuite = 10 000 lei, dividende platite = 0 lei, impozit dividende = 800 lei.
In anul 2024 nu s-au efectuat distribuiri de dividende si s-au achitat dividendele nete ramase neachitate = 9200 lei.
Pe declaratia 205 pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila si transpunere in SAF-T import bunuri
Intrebare:
Societatea X importa in luna 03.2025 ambalaje din China si primeste tot in luna martie DVI-ul si o preavizare de plata de la comisionarul vamal cu tva-ul de plata in vama, taxe vamale si comision plata datorie vamala. In luna 05.2025 primeste de la comisionarul vamal factura cu taxe si impozite (Duty & Tax Invoice) cu TVA-ul aferent importului si comisionul plata datorie in vama + TVA.
1. Va rog sa imi prezentati monografia contabila;
2. Pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Termen declarare impozit pe constructii (taxa pe stalp)
Intrebare:
Societatea noastra trebuie sa plateasca "taxa pe stalp". Am inteles ca trebuie modificat vectorul fiscal prin declaratia 700, taxa se declara in D100 si se plateste pana la data de 25 mai pentru a beneficia de o bonificatie de 10%.
In momentul de fata nu am modificat vectorul fiscal.
Exista termen pentru depunerea D700 pentru modificarea vectorului fiscal?
Pe ce luna se declara aceasta taxa prin D100? Aprilie? Mai?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestare servicii intretinere turbine eoliene pe teritoriul UE
Intrebare:
Firma A (subcontractor din Romania platitor de Tva) semneaza un contract cu firma B pentru servicii de mentenanta turbine eoliene proprietatea beneficiarului C din Suedia cu care B a semnat contract pentru aceste servicii si detIne F-TAX. Firma A trimite un salariat in Suedia si ii plateste diurna insa subcontracteaza mai departe unui Pfa platitor de Tva si unui SRL platitor de Tva care presteaza servicii in numele firmei A si pentru beneficiarul final C.
Va rugam sa ne...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<D406 activitate suspendata temporar
Intrebare:
Un srl, neplatitor de tva are activitatea suspendata la ONRC, incepand cu data de 02.12.2024, pana la 02.12.2027. Din greseala, s-a depus SAF-T pentru trimestrul I 2025, chiar daca se incadra la exceptii.
Avand in vedere ultimile modificari prin Ordinul 407/20.03.2025, va rog sa imi clarificati:
1. Care sunt urmarile acestui fapt, se considera ca a optat pentru depunerea D406 si va trebui sa depuna in fiecare trimestru?
2. Se poate face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<