Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Lamuriri de la ANAF: Cand NU se ofera bonificatii pentru plata anticipata a datoriile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 12 Dec. 2018
Tags: plata anticiapata a datoriilor, bonificatie, anaf

Pentru ca tot mai multi contribuabili au nelamuriri privind bonificatiile oferite pentru plata anticipata a datoriilor, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala, specialistii ANAF ofera lamuriri.

Asadar, in cea mai recenta sesiune de asistenta online s-au ridicat cateva probleme de interes pentru multi contribuabili. Un exemplu este acela privind cazurile in care plata anticipata a obligatiilor nu atrage cu sine si primirea bonificatiei.
 

Declaratia Unica depusa pe 15.08.2018

O PFA a depus online Declaratia Unica pentru 2018, pana pe 15.08.2018, si are in intentie  sa plateasca contributiile pana pe 15.12.2018. “Se aplica bonificatia de 10% sau doar 5 % pentru depunere online? La ce valoare facem plata?”, se intreaba ea.

Raspuns ANAF

“Pentru plata cu anticipatie a sumelor anticipate stabilite pentru anul 2018 se acorda o bonificatie de 5%. Pentru a beneficia de bonificatia de 5% pentru depunerea online, bonificatie care de altfel se va acorda in anul 2019, una dintre conditiile prevazute de lege este aceea ca Declaratia Unica sa fi fost depusa pana la data de 31.07.2018, conditie care, conform afirmatiei dvs, nu este indeplinita”.
 

Plata in avans, la inceputul lui 2018


“Va rog sa imi spuneti, daca am platit in avans impozitul pe anul 2018 la inceput de an, in contul pentru impozit venit activitati independente (si nu in contul de regularizare), urmand sa achit mica diferenta ramasa pana pe data de 15.12, pot aplica bonificatia de 5% pentru plata inainte de termen? 

Cum stie ANAF-ul ca acei bani platiti de mine in ianuarie nu sunt pentru anul 2017 in conditiile in care nici pana in acest moment nu s-au emis deciziile de impunere 2017?”, se intreaba un contribuabil.
 

Raspuns A​NAF

“Dvs puteti sa aplicati bonificatia de 5% la suma datorata pentru anul 2018 sub forma de plata anticipata. Mentionam ca, pentru contribuabilii care au depus Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si si-au aplicat bonificatia prevazuta de lege prin aceasta declaratie, sumele aferente platilor efectuate de catre acestia, dupa data de 23 martie 2018 si pana la data 31 decembrie 2018, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit si neutilizate la stingerea obligatiilor fiscale se transfera dupa data de 30 iunie 2019 de catre unitatile Trezoreriei Statului in conturile prevazute la pct. 3.1 al cap. I, din Ordinul 2937/2018, corespunzatoare bugetului in care au fost efectuate platile, in limita obligatiilor fiscale de plata inscrise in Declaratia Unica si ramase nedistribuite, pe baza unui fisier informatic transmis de organul fiscal central competent”.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Lamuriri de la ANAF: Cand NU se ofera bonificatii pentru plata anticipata a datoriile fiscale?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016