Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Lamuriri de la ANAF: Cand NU se ofera bonificatii pentru plata anticipata a datoriile fiscale?

de Alina Georgiana Costache

de Alina Georgiana Costache la 12 Dec. 2018
Tags: plata anticiapata a datoriilor, bonificatie, anaf

Pentru ca tot mai multi contribuabili au nelamuriri privind bonificatiile oferite pentru plata anticipata a datoriilor, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala, specialistii ANAF ofera lamuriri.

Asadar, in cea mai recenta sesiune de asistenta online s-au ridicat cateva probleme de interes pentru multi contribuabili. Un exemplu este acela privind cazurile in care plata anticipata a obligatiilor nu atrage cu sine si primirea bonificatiei.
 

Declaratia Unica depusa pe 15.08.2018

O PFA a depus online Declaratia Unica pentru 2018, pana pe 15.08.2018, si are in intentie  sa plateasca contributiile pana pe 15.12.2018. “Se aplica bonificatia de 10% sau doar 5 % pentru depunere online? La ce valoare facem plata?”, se intreaba ea.

Raspuns ANAF

“Pentru plata cu anticipatie a sumelor anticipate stabilite pentru anul 2018 se acorda o bonificatie de 5%. Pentru a beneficia de bonificatia de 5% pentru depunerea online, bonificatie care de altfel se va acorda in anul 2019, una dintre conditiile prevazute de lege este aceea ca Declaratia Unica sa fi fost depusa pana la data de 31.07.2018, conditie care, conform afirmatiei dvs, nu este indeplinita”.
 

Plata in avans, la inceputul lui 2018


“Va rog sa imi spuneti, daca am platit in avans impozitul pe anul 2018 la inceput de an, in contul pentru impozit venit activitati independente (si nu in contul de regularizare), urmand sa achit mica diferenta ramasa pana pe data de 15.12, pot aplica bonificatia de 5% pentru plata inainte de termen? 
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii


Cum stie ANAF-ul ca acei bani platiti de mine in ianuarie nu sunt pentru anul 2017 in conditiile in care nici pana in acest moment nu s-au emis deciziile de impunere 2017?”, se intreaba un contribuabil.
 

Raspuns A​NAF

“Dvs puteti sa aplicati bonificatia de 5% la suma datorata pentru anul 2018 sub forma de plata anticipata. Mentionam ca, pentru contribuabilii care au depus Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si si-au aplicat bonificatia prevazuta de lege prin aceasta declaratie, sumele aferente platilor efectuate de catre acestia, dupa data de 23 martie 2018 si pana la data 31 decembrie 2018, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit si neutilizate la stingerea obligatiilor fiscale se transfera dupa data de 30 iunie 2019 de catre unitatile Trezoreriei Statului in conturile prevazute la pct. 3.1 al cap. I, din Ordinul 2937/2018, corespunzatoare bugetului in care au fost efectuate platile, in limita obligatiilor fiscale de plata inscrise in Declaratia Unica si ramase nedistribuite, pe baza unui fisier informatic transmis de organul fiscal central competent”.
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Lamuriri de la ANAF: Cand NU se ofera bonificatii pentru plata anticipata a datoriile fiscale?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016