Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Proiectul de Ordin privind "Procedura de acordare a bonificatiei pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica" a fost pus, miercuri, 15 mai, in dezbatere publica.
In cele ce urmneaza vom reda extrasul Ordinul pentru Aprobarea procedurii de acordarea a bonificatiilor pentru depunerea Declaratiei Unice 2018, dar si extrasul din Referatul de aprobare.
Extras din ORDIN
ORDIN pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificatiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica in temeiul art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 133, alin. (151 ), art. 151 alin. (22), art. 174 alin. (22) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si ale articolului unic, alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15/2019 pentru prorogarea unor termene, avand in vedere prevederile pct. pct.371, alin. (2) si (3), al Sectiunii a 31 -a „Bonificatii pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venitul anual estimat” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin H.G. nr. 1/2016 si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice, comunicat prin Adresa nr. ……….. din………………, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
ART. 1 - (1) Se aproba Procedura de acordare a bonificatiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica, prevazuta in Anexa nr. 1.
(2) Se aproba modelul formularului „Decizie de constatare a acordarii bonificatiei” prevazuta in Anexa nr. 2.
(3) Anexele nr.1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a contabilitatii
ART. 2 Directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale centrale din subordinea acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Vezi AICI Proiectul de Ordin
Extras din Referatul de aprobare
Referat de aprobare a proiectului de ordin al presedintelui A.N.A.F. pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificatiei pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contine dispozitii referitoare la acordarea, in anul 2018, a unor bonificatii de 5% in conditiile prevazute la art. 133, alin. (15) din acest act normativ. Aceste bonificatii se aplica in mod corespunzator si contributiilor de asigurari sociale, precum si contributiilor de asigurari sociale de sanatate, astfel cum prevad dispozitiile art. 151, alin. (22) si art. 174, alin. (22) din Codul fiscal. in conformitate cu prevederile art. 133, alin. (15), obligatiile fiscale pentru care se acorda bonificatii sunt cele declarate prin declaratia unica, pentru veniturile estimate in anul 2018, respectiv impozitul pe venitul anual estimat, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate, precum si cele declarate pentru veniturile realizate in anul 2018, respectiv impozitul pe venit/castig net anual si/sau impozitul pe venitul anual realizat si/sau contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul 2018.
Valoarea bonificatiilor reprezinta:
a) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, aferente veniturilor estimate in anul 2018;
b) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, aferente veniturilor realizate in anul 2018.
Valoarea bonificatiilor diminueaza obligatiile fiscale de plata, declarate prin declaratia unica.
Bonificatiile se acorda cu respectarea urmatoarelor conditii:
De asemenea, aceleasi dispozitii legale reglementeaza si faptul ca, in cazul in care sunt indeplinite cumulativ conditiile mai sus prezentate, se aplica ambele bonificatii.
Citeste si:
Guvernul MODIFICA Codul Fiscal! Anumite categorii de persoane vor beneficia de anularea contributiei la sanatate
Blocarea sistemului informatic ANAF schimba regulile jocului! Declaratia unica s-ar putea depune pe format hartie!
Termenul de 31 iulie 2019 inclusiv, a fost stabilit tinand cont de prevederile articolului unic, alin. (5) ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2019 pentru prorogarea unor termene.
O particularitate a dispozitiilor legale mai sus invocate, o reprezinta faptul ca, numai bonificatia acordata la plata contributiei de asigurari sociale se suporta de la bugetul de stat. in contextul celor mai sus prezentate, este necesara elaborarea unei proceduri care sa reglementeze modul de punere in aplicare a dispozitiilor legale de catre organele fiscale centrale competente, sens in care a fost elaborat un proiect de act normativ.
Prin acest proiect de act normativ se propune aprobarea procedurii de acordare a bonificatiei pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica, procedura care are in vedere descrierea operatiunilor efectuate de organele fiscale centrale in evidenta persoanelor fizice pentru acordarea bonificatiilor, precum si modalitatea de transfer de la bugetul de stat a valorii bonificatiilor acordate la plata contributiei de asigurari sociale.
Pentru acordarea bonificatiilor, a fost stabilit si un model al deciziei de constatare a acordarii bonificatiei.
Vezi AICI Referatul de aprobare >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
DECLARATIA UNICA 2018: Acordare bonificatii pentru obligatiile aferente anului 2018 (oficial ANAF)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"