Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ceea ce priveste calculul impozitului aferent veniturilor din drepturi de autor si drepturi conexe, ANAF a emis un comunicat de presa prin care este descrisa procedura de impozitare a acestora.
Redam mai jos comunicatul:Veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe pot fi impozitate astfel:
1. Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut. Pentru aceste venituri se datoreaza si contributiile sociale (CAS de 10,5% si somaj 0,5%). Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli (20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin. 1 lit.a sau art. 50 alin. 2 lit.a din CF). Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.
2. Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianuarie 2012.
Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli (20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin. 1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF).
In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata in contractul in baza caruia se realizeaza venitul.
Persoanele care realizeaza astfel de venituri in mod ocazional, si care au calitatea de salariat nu datoreaza contributiile individuale. De asemenea, nu datoreaza contributii individuale, persoanele care au calitatea de pensionar.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Contributii sociale.Care este baza de calcul ( partea III )Asociatia de proprietari: lista impozitelor si contributiilor datorateLegea nr. 261/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexeOFICIAL: Conditii somaj tehnic 2020. Cine sunt beneficiarii, documente necesare si termene de depunereDeclaratia 200Ultimele articole
Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de lucru va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiUltima versiune pentru Declaratia 200. Actualizare 20 ianuarie 2016Regim activitati independente in noul Cod fiscal 2016Legea 53/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexeArticole similare
Corectare erori contabile. Procedura si implicatiiProiect-pilot reducerea TVA in 2013. Ce alimente fac exceptieNoutati legislative din intervalul 21-27 noiembrie 2015Schimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileEfectele cotei unice in viziunea lui Daianu. Cateva repere pentru politica fiscalaUltimele articole
Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Articole similare
Normele de aplicare a modificarilor la Codul fiscal, publicate in Monitorul OficialCalcul contributii sociale administratorUltima versiune a fost actualizata pentru Ordinul de plata in cont tranzitoriuMFP: Lista contributii asigurari sociale 2012Asociatia de proprietari: lista impozitelor si contributiilor datorateUltimele articole
ATENTIE la cele mai recente modificari fiscal-contabile!Modificari pe capitole in Noul Cod fiscal 2016Documentar fiscal: Cum se calculeaza impozitul pe venitul din salarii?Contributii sociale drepturi autorRestituire pensie. Calitate administrator - pensionarAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"