Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce contributii sociale va plati fundatia pentru o persoana cu care a incheiat contract de cesiune de drept de autor, atat din punctul de vedere al asiguratului, cat si al ...
Ce contributii sociale va plati fundatia pentru o persoana cu care a incheiat contract de cesiune de drept de autor, atat din punctul de vedere al asiguratului, cat si al asiguratorului?Raspuns:
Veniturile din drepturi de autor, in calitate de venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate de persoanele fizice, reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 46 alin. (4) din Codul fiscal.
In temeiul art. 52 alin. (1) lit. a) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze un impozit in cota de 10% aplicat la venitul brut, daca beneficiarul nu opteaza catre impozitul final cu retinere la sursa de 16% potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal si indiferent daca beneficarul venitului realizeaza si alte tipuri de venituri.
La momentul platii venitului, platitorul va calcula si retine impozitului de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica si il va vira la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Conform art. 296 ^14 din Codul fiscal, baza de calcul al contributiilor sociale datorate pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. c) - cele care obtin venituri profesionale este cea stabilita potrivit art. III din OUG 58/2010, cu modificarile ulterioare.
Veniturile din drepturi de autor intra, din punctul de vedere al contributiilor individuale de asigurari sociale si pentru somaj, sub incidenta art. III din OUG 58/2010 asa cum aceasta a fost modificata de OUG 82/2010, fiind tratate drept venituri profesionale altele decat cele salariale.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cotele de contributii individuale sunt de 10,5% pentru contributii de asigurari sociale (pensii), respectiv 0,5% - pentru contributia individuala la fondul de somaj. Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuiala de 20% prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mare de contravaloarea a 5 castiguri medii brute pe economie (respectiv suma de 10.100 lei).
Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, in cota de 10,5% si respectiv 0,5%, corespunzatoare acestor venituri, revine platitorului de venit.
Platitorii de venit nu vor avea insa obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite urmatoarelor categorii de persoane:
- persoanelor care detin statutul de asigurat in temeiul unui contract de asigurare pentru somaj potrivit alin. (4) al art. III din OUG 58/2010,
- persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale,
- persoanelor care au calitatea de pensionari, dupa caz.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"