Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 03 Nov. 2010
Intrebare:As dori informatii despre conventiile civile. Pana la urma cine depune declaratiile: beneficiarul de venit sau platitorul de venit? La fel si taxele: CAS, CASS, somaj?Raspuns:In data de 10 ...
Intrebare:As dori informatii despre conventiile civile. Pana la urma cine depune declaratiile: beneficiarul de venit sau platitorul de venit? La fel si taxele: CAS, CASS, somaj?
Raspuns:
In data de 10 septembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 care a pus sfarșit unei perioade incepute la 1 iulie 2010 care a bulversat toate conceptele privind contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 se modifica asadar art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 si se abroga Hotararea Guvernului nr. 791/2010 anexa nr. 2, revenindu-se la formularea initiala a art. III in ceea ce priveste obligatia platitorului in legatura cu contributiile individuale.
Conform noii abordari date art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, intra sub incidenta acestor prevederi numai veniturile de natura profesionala altele decat cele salariale, care cuprind doar veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Obligatia calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% si de asigurari pentru somaj in cota de 0,5%, corespunzatoare veniturilor din drepturi de autor si din conventii civile platite dupa data de 10 septembrie 2010, revine platitorului de venit si nu beneficiarului de venit.
Platitorii de venit au obligatia de a depune, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala. Declaratiile privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, sunt:
- declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
- declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004 pentru aprobarea Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Platitorii de venit prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 se asimileaza angajatorilor in ceea ce priveste obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj corespunzatoare veniturilor care se realizeaza din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Codul fiscal, precum si din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.

Manual de politici contabile - Stick USB

Agricultura Noutati fiscal-contabile Monografii contabile specifice

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Obligatia depunerii/transmiterii de catre platitorii de venit prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 a declaratiei privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se realizeaza prin completarea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Declaratiile in format electronic se depun odata cu declaratiile nominale pe suport hartie.
Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza si se depune de catre contribuabilii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative si de plata pentru impozitul pe venit retinut la sursa in cota de 10% sau 16%, astfel:
- randul 8. Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala art. 52 si 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru impozitul retinut la sursa in cota de 10% aplicat la venitul brut reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica;
- randul 10. Impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil art. 52 si 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru impozitul retinut la sursa in cota de 10% aplicat la venitul brut reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica;
- randul 21. Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice art. 79 si 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru impozitul pe venit in cota de 16% aplicat la venitul brut, in cazul optiunii catre impunerea finalart. 79.
Declaratia 102 privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale se completeaza si se depune de platitorii de contributii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatii de plata la bugetele asigurarilor sociale, asadar si pentru contributiile de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj a caror plata revine platitorilor potrivit Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate, obligatia revine persoanei fizice fiind aplicabile in legatura cu aceasta contributie Legea nr. 95/2006 si OPCNAS nr. 617/2007.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate nu este datorata de persoanele care opteaza pentru impunerea cu 16% impozitul fiind final potrivit art. 79 din Codul fiscal, venitul fiind inclus in categoria veniturilor din alte surse, doar in situatia in care cumuleaza acest venit cu venituri din salarii și alte venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) și art. 213 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 95/2006.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate va fi insa datorata in cazul retinerii cotei de 10%, venitul fiind tratat fiscal drept venit din activitati independente, chiar si in situatia in care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)-e), alin. (21) și art. 213 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 95/2006, potrivit art. 257 alin. (3) din acelasi act normativ.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Conventii civile - Cine depune declaratiile si cine face plata":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Tot ce trebuie sa stii despre completarea si transmiterea declaratiei speciale de TVAReinregistrare TVA in cazul unei societati cu Cod TVA anulat din oficiuRegulamentul UE privind masurile de consolidare a cooperarii administrative in domeniul TVA a fost modificatInregistrari contabile si prevederi fiscale cheltuieli cu protocolulNoile reguli referitoare la TVA si impozitul pe profit in 2014. Ce a modificat HG 77/2014?Ultimele articole
Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereVineri, 31 martie 2023, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)Ordinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniPFA-urile sunt OBLIGATE sa plateasca contributia asiguratorie de munca daca au salariatiLuni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscale
Mai multe articole despre taxe
Articole similare
Impozitul pe dividende. Cum calculam obligatiile de plata?Declaratia Unica 2018: Procedura de acordare a BONIFICATIILOR a fost pusa in dezbatere publicaDepunerea formularului 208 pentru tranzactiile efectuate in semestrul II 2011Aplicarea sistemului TVA la inCASare in 2014. Ce presupune aplicarea optionala?Zoom fiscal: Exceptari noi de la obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscaleUltimele articole
Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereDeclaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniPrima editie FIDELIS 2023 -titluri de stat- ofera beneficii extra pentru donatorii de sangeANOFM: Peste 53.000 mii de locuri de munca vacante la nivel national si 222 disponibile in Spatiul Economic European
Mai multe articole despre CAS
Articole similare
Zoom fiscal: Modificarile aduse de Legea 112/2016 privind CAS-ul platit pentru unele categorii de venituriObligatii fiscale privind retinerea la sursa a impozitului. Declaratia 112CASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafonZoom fiscal: ANAF informeaza cu privire la impozitarea veniturilor din dividende in anul 2016CIM part-time. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?Ultimele articole
PFA inregistrat in 2023. Ce obligatii fiscale are?Salariati cu program inegal de lucru. Cum se acorda tichetele de masa in acest caz?Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Plata CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?Transportul la si de la locul de munca. Obligatii fiscale declarative si de plata
Mai multe articole despre CASS
Articole similare
Tratamentul fiscal al platilor compensatorii. Analiza Irina DumitrescuNerezident obtine venituri in calitate de PFA. Care sunt aspectele fiscale de care vom tine cont?Obligatiile persoanelor fizice privind CASS datorate pentru veniturile din dividendeGuvernul anunta adoptarea primului set de masuri pentru reducerea efectelor COVID-19Analiza zilei: Declararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Atentie la completarea Formularului 200Ultimele articole
Din 1 martie indemnizatia de SOMAJ si toate beneficiile de asistenta sociala care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta se majoreaza cu 13,8 %Legea 273/2022: Indemnizatia de SOMAJ va creste cu 130,5 lei pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin un anDeclaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendatDeclaratia 112: Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 1580/2022Rata SOMAJului inregistrat in evidentele ANOFM in luna iunie 2022 a fost de 2,55%
Mai multe articole despre somaj

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"