Tags: pro-rata, inregistrarea in scopuri tva, ong, calcul pro-rata
Supunem atentiei dumneavoastra, prin randurile urmatoare, cazul unui ONG care desfasoara activitate economica si activitate non-economica. Activitatea economica presupune activitati de inchiriere in mica parte in regim de scutire fara drept de deducere si activitati de promovare - acestea reprezinta cea mai mare parte veniturilor economice (90%). Activitatea non-economica presupune veniturile din cotizatii. In luna septembrie 2017, ONG-ul a depasit plafonul de TVA de 220.000 lei pentru veniturile din activitatea economica si a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA. Vom stabili daca entitatea este obligata sa calculeze pro-rata provizorie pentru anul 2017 si pana cand trebuie comunicata la ANAF. Inregistrarea in scopuri de TVA se face incepand cu data de 01.11.2017. Vom vedea daca la calculul pro-ratei se iau in considerare si veniturile din activitatea non-economica (cele din cotizatii), cu mentiunea ca acestea nu sunt venituri taxabile.
Iata raspunsul specialistului:
Formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA trebuiau depuse la organul fiscal competent pana pe data de 10 octombrie 2017, inclusiv. In acest caz, O.N.G.- ul va fi inregistrata in scopuri de TVA de la 1.11.2017, asa cum ati precizat si dvs. Avand in vedere faptul ca devine platitoare de TVA in cursul anului 2017, persoana impozabila este obligata sa determine o pro-rata provizorie care se estimeaza pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului calendaristic. Aceasta pro-rata trebuie comunicata organului fiscal competent cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul decont de taxa cod 300, dupa inregistrarea in scopuri de TVA.
Acest aspect este reglementat prin art. 300 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal
" (10) Prin exceptie de la prevederile alin. (9): .. b) in cazul persoanelor impozabile nou-inregistrate in scopuri de TVA, …. pro rata aplicabila provizoriu este pro rata estimata pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicata cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul decont de taxa, prevazut la art. 323, dupa inregistrarea in scopuri de TVA; "
In acest caz, in cursul anului, de exemplu, in luna noiembrie 2017, daca perioada fiscala este luna calendaristica, deducerea se va efectua pe baza pro ratei provizorii determinata pentru anul 2017, aspect reglementat prin alin. (11) al art. 300 din Codul fiscal. Regularizarea sumei TVA deductibile, deduse pe baza pro-ratei provizorii in perioada noiembrie 2017 urmeaza a se efectua prin decontul lunii decembrie 2017, moment in care se va stabili pro-rata definitiva aferenta anului 2017. Pro-rata definitiva astfel stabilita in anul 2017, va reprezenta pro-rata proviziorie pentru anul 2018 care se va utiliza pentru perioada ianuarie – noiembrie 2018, urmand a se definitiva, in decembrie 2018 pentru intregul an 2018.
Modul de calcul al pro-ratei definitive calculata in luna decembrie 2017 pentru anul 2017, urmeaza a fi atasat decontului de TVA pentru luna decembrie 2017 care se va transmite organului fiscal competent pana pe data de 25 ianuarie 2018. Astfel, se considera ca persoana impozabila a comunicat organului fiscal, la inceputul anului 2018, pro rata provizorie care va fi aplicata in anul 2018.
La calcularea corecta a pro-ratei definitive reglementate prin art. 300 “Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila” din Codul fiscal se va avea in vedere totalitatea facturilor emise in cele doua luni din an, atat pentru serviciile de inchiriere bunuri imobile pentru care se aplica regimul de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, cat si pentru veniturile de promovare. La aceste sume se adauga si valoarea facturile emise pentru avansuri.
Deci, in calculul pro ratei nu se vor avea in vedere cotizatiile incasate in calitate de persoana neimpozabila din punctul de vedere al TVA.
Formula de calcul a pro ratei este reglementata prin art. 300 alin. (6) lit. a) si b) din Codul fiscal din care rezulta ca pro rata este raportul dintre:
- suma totala, exclusiv TVA, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator.
- suma totala, exclusiv TVA, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile care permit exercitarea dreptului de deducere si a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.
In cazul unei persoane impozabile inscrise in sistemul TVA la incasare, pentru calcularea pro ratei, sumele de la numitor si de la numarator se determina in functie de data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei conform regulilor generale.
Din calculul pro-ratei se exclude:
- valoarea livrarilor de bunuri de capital utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;
- valoarea livrarilor de bunuri sau prestari de servicii catre sine, tratate ca operatiuni asimilate unor livrari de bunuri si prestari de servicii, dar nici valoarea transferurilor de active.
- valoarea operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), dar si a operatiunilor imobiliare, dar numai daca acestea sunt accesorii activitatii principale.
Suma rezultata din calcul se rotunjeste pana la cifra unitatilor, fara a calcula la nivelul zecimalelor, aspect reglementat prin art. 300 alin. (8) " Pro rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile prevazute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv, inclusiv evenimentele prevazute la art. 287. Pro rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare. La decontul de taxa prevazut la art. 323, in care s-a efectuat ajustarea prevazuta la alin. (14), se anexeaza un document care prezinta metoda de calcul al pro ratei definitive".
Pro-rata se aplica si pentru achizitia bunurilor de capital, de exemplu, pentru o cladire. Exemple privind regularizarea dreptului de deducere prin pro-rata se regasesc in normele de aplicarea ale art. 300, la pct. 70.
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca exercitarea dreptului de deducere pe baza de pro rata nu este obligatorie, fiind permisa si exercitarea dreptului de deducere numai pentru achizitiile destinate realizarii de operatiuni taxabile. Astfel, pentru toate achizitiile de bunuri si servicii, evidenta facturilor primite in cele doua luni din anul 2017 se evidentiaza in trei jurnale pentru cumparari, distincte, din care:
2) un jurnal pentru achizitiile aferente operatiunilor taxabile, caz in care se exercita dreptul de deducere;
3) un jurnal pentru achizitiile aferente operatiunilor scutite fara drept de deducere, caz in care nu se exercita dreptul de deducere;
4) un jurnal pentru achizitiile pentru care nu poate fi stabilita, corect, destinatia acestora, caz in care, pentru deducere, se aplica pro-rata.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Referitor OG 16/2022- una din conditii este ca asociatii/actionarii sa nu detina mai mult de 25 % in cel mult 3 micro. In situatia in care 3 persoane fizice afiliate (sot, sotie, copii) sunt asociate atat direct cat si indirect in mai multe microintreprinderi pentru respectarea criteriului prevazut de lege se tine cont numai de detinerea directa de catre fiecare asociat in parte fara a se tine cont de afiliere ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Eveniment online. - evenimentul se desfasoara exclusiv online. - vanzare bilet electronic pentru acces - vanzare pachet de publicitate online. Cum facturam in acest caz clientilor atat din UE (platitori de TVA, neplatitori de TVA, PF), clientilor din spatiul non-UE (PJ si PF) si clientilor din Romania (PJ platitori si neplatitori de TVA si PF). De exemplu, pachetele de sponsorizare/se factureaza cu cota___ de TVA in cazul clientilor din ....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru cei care nu si-au ridicat arenda in 2022, desi in contract e specificat termenul de ridicare, la ce pret voi calcula impozitul pe arenda daca isi vor ridica acum in ianuarie, februarie ....2023 arenda/mentionez ca preturile medii ale produselor agricole au fot modificate pentru anul 2023 deja, si difera de cele din 2022. Va rog un exemplu concret, la 1 ha = 1000 kg brut porumb/grau si pentru plata in lei. Va rog sa imi spuneti la ce pret calculez arenda in 2023 pentru an 2022 (arenda...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate platitoare de TVA detine o spalatorie auto pe teritoriul Romaniei. Clientul catre care presteaza servicii de cosmetica auto are sediul in Bulgaria si este de asemenea platitor de TVA. Prestarea serviciilor fiind efectuate pe teritoriul Romaniei intra in sfera de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca sunt platitor de impozit pe venit si am urmatoarea situatie: - impozit trim.I - 10.524 - sponsorizare - 2.104 - impozit trim.II - 12.445 - sponsorizare - 2.489 - impozit trim III - 11.687 - impozit trim.IV - 11319 - reducere OUG 153 920. Depun declaratia 107 pentru sponsorizarile efectuate in anul 2022, dar mai pot depune si declaratia 177 pentru suma care am mai putea sa o repartizam catre un ONG? Cum calculez aceasta suma? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<