Tags: pro-rata, inregistrarea in scopuri tva, ong, calcul pro-rata
Supunem atentiei dumneavoastra, prin randurile urmatoare, cazul unui ONG care desfasoara activitate economica si activitate non-economica. Activitatea economica presupune activitati de inchiriere in mica parte in regim de scutire fara drept de deducere si activitati de promovare - acestea reprezinta cea mai mare parte veniturilor economice (90%). Activitatea non-economica presupune veniturile din cotizatii. In luna septembrie 2017, ONG-ul a depasit plafonul de TVA de 220.000 lei pentru veniturile din activitatea economica si a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA. Vom stabili daca entitatea este obligata sa calculeze pro-rata provizorie pentru anul 2017 si pana cand trebuie comunicata la ANAF. Inregistrarea in scopuri de TVA se face incepand cu data de 01.11.2017. Vom vedea daca la calculul pro-ratei se iau in considerare si veniturile din activitatea non-economica (cele din cotizatii), cu mentiunea ca acestea nu sunt venituri taxabile.
Iata raspunsul specialistului:
Formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA trebuiau depuse la organul fiscal competent pana pe data de 10 octombrie 2017, inclusiv. In acest caz, O.N.G.- ul va fi inregistrata in scopuri de TVA de la 1.11.2017, asa cum ati precizat si dvs. Avand in vedere faptul ca devine
platitoare de TVA in cursul anului 2017, persoana impozabila este obligata sa determine o pro-rata provizorie care se estimeaza pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului calendaristic. Aceasta pro-rata trebuie comunicata organului fiscal competent cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul decont de taxa cod 300, dupa inregistrarea in scopuri de TVA.
Acest aspect este reglementat prin art. 300 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal
" (10) Prin exceptie de la prevederile alin. (9): .. b) in cazul persoanelor impozabile nou-inregistrate in scopuri de TVA, …. pro rata aplicabila provizoriu este pro rata estimata pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicata cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul decont de taxa, prevazut la art. 323, dupa inregistrarea in scopuri de TVA; "
In acest caz, in cursul anului, de exemplu, in luna noiembrie 2017, daca perioada fiscala este luna calendaristica, deducerea se va efectua pe baza pro ratei provizorii determinata pentru anul 2017, aspect reglementat prin alin. (11) al art. 300 din Codul fiscal. Regularizarea sumei TVA deductibile, deduse pe baza pro-ratei provizorii in perioada noiembrie 2017 urmeaza a se efectua prin decontul lunii decembrie 2017, moment in care se va stabili pro-rata definitiva aferenta anului 2017. Pro-rata definitiva astfel stabilita in anul 2017, va reprezenta pro-rata proviziorie pentru anul 2018 care se va utiliza pentru perioada ianuarie – noiembrie 2018, urmand a se definitiva, in decembrie 2018 pentru intregul an 2018.
Modul de calcul al pro-ratei definitive calculata in luna decembrie 2017 pentru anul 2017, urmeaza a fi atasat decontului de TVA pentru luna decembrie 2017 care se va transmite organului fiscal competent pana pe data de 25 ianuarie 2018. Astfel, se considera ca persoana impozabila a comunicat organului fiscal, la inceputul anului 2018, pro rata provizorie care va fi aplicata in anul 2018.
La calcularea corecta a pro-ratei definitive reglementate prin art. 300 “Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila” din Codul fiscal se va avea in vedere totalitatea facturilor emise in cele doua luni din an, atat pentru serviciile de inchiriere bunuri imobile pentru care se aplica regimul de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, cat si pentru veniturile de promovare. La aceste sume se adauga si valoarea facturile emise pentru avansuri.
Deci, in calculul pro ratei nu se vor avea in vedere cotizatiile incasate in calitate de persoana neimpozabila din punctul de vedere al TVA.
Formula de calcul a pro ratei este reglementata prin art. 300 alin. (6) lit. a) si b) din Codul fiscal din care rezulta ca pro rata este raportul dintre:
- suma totala, exclusiv TVA, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator.
- suma totala, exclusiv TVA, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile care permit exercitarea dreptului de deducere si a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.
In cazul unei persoane impozabile inscrise in sistemul
TVA la incasare, pentru calcularea pro ratei, sumele de la numitor si de la numarator se determina in functie de data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei conform regulilor generale.
Din calculul pro-ratei se exclude:
- valoarea livrarilor de bunuri de capital utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;
- valoarea livrarilor de bunuri sau prestari de servicii catre sine, tratate ca operatiuni asimilate unor livrari de bunuri si prestari de servicii, dar nici valoarea transferurilor de active.
- valoarea operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), dar si a operatiunilor imobiliare, dar numai daca acestea sunt accesorii activitatii principale.
Suma rezultata din calcul se rotunjeste pana la cifra unitatilor, fara a calcula la nivelul zecimalelor, aspect reglementat prin art. 300 alin. (8) " Pro rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile prevazute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv, inclusiv evenimentele prevazute la art. 287. Pro rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare. La decontul de taxa prevazut la art. 323, in care s-a efectuat ajustarea prevazuta la alin. (14), se anexeaza un document care prezinta metoda de calcul al pro ratei definitive".
Pro-rata se aplica si pentru achizitia bunurilor de capital, de exemplu, pentru o cladire. Exemple privind regularizarea dreptului de deducere prin pro-rata se regasesc in normele de aplicarea ale art. 300, la pct. 70.
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca exercitarea dreptului de deducere pe baza de pro rata nu este obligatorie, fiind permisa si exercitarea dreptului de deducere numai pentru achizitiile destinate realizarii de operatiuni taxabile. Astfel, pentru toate achizitiile de bunuri si servicii, evidenta facturilor primite in cele doua luni din anul 2017 se evidentiaza in trei jurnale pentru cumparari, distincte, din care:
2) un jurnal pentru achizitiile aferente operatiunilor taxabile, caz in care se exercita dreptul de deducere;
3) un jurnal pentru achizitiile aferente operatiunilor scutite fara drept de deducere, caz in care nu se exercita dreptul de deducere;
4) un jurnal pentru achizitiile pentru care nu poate fi stabilita, corect, destinatia acestora, caz in care, pentru deducere, se aplica pro-rata.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare deseuri in declaratia Intrastat
Intrebare:
Care sunt codurile intrastat pentru deseuri nepericuloase (deseu ambalaj carton, deseu ambalaj plastic, deseu ambalaj sticla) rezultate in urma vanzarii engros produselor tip bere, suc, apa?
Aceste deseuri sunt colectate de o firma specializata, iar noi trebuie sa facturam aceste deseuri.
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil si fiscal la dezvoltarea imobiliara
Intrebare:
Un dezvoltator imobiliar a inceput contruirea unui ansamblu rezidential in anul 2022 cu termen limita de finalizare 2025. Toata investitia ansamblului a fost contabilizata in contul 231.
Cum va fi stabilita valoarea contabila a fiecarui apartament la receptia ansamblului?
Care vor fi inregistrarile contabile pentru vanzarea locuintelor catre clienti?
Terenul aferent ansamblului rezidential a fost inregistrat in contul 2111 - Terenuri si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA servicii veterinare
Intrebare:
Un SRL (cabinet veterinar) devine platitor de tva cu 01.12.2024, prin depasire plafon. Are in stoc materii prime si marfuri, majoritatea cu tva 9%. Administratorul vrea sa marcheze pe casa de marcat, astfel: materia prima cu pretul de intrare, inclusiv tva 9% si separat tratamentul (manopera) cu tva 19%. Este corect asa sau exista si o alta posibilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal TVA si impozit pe profit pentru bunuri degradate, distruse
Intrebare:
Prin decizie a fost numita comisie de inventariere in data de 01 iulie 2023 pentru inventarierea stocurilor.
In urma procesului de inventariere, comisia intocmeste procesul verbal de inventariere in data de 07 iulie 2023 prin care propune casarea/scoaterea din evidenta a unei cantitati de 10.000 kg produs degradat calitativ *1 leu/kg : 10.000 lei, produse care nu mai pot fi comercializate.
Administratorul societatii aproba propunerile comisiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Revenire la impozit micro in anul 2025
Intrebare:
Aceasta societate este platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2023, pana la 31.12.2022 a fost platitor de impozit micro, dar nu mai indeplinea conditia de a avea angajat. In momentul de fata are un angajat cu 8 ore si indeplineste si celelalte conditii pentru a fi platitor de impozit micro. Poate sa treaca de la 01.01.2025 de la impozit profit la impozit micro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<