Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va informam ca noul tip de impozit specific a fost aprobat de Senat la inceputul acestei saptamani, cu 87 de voturi "pentru", sase "impotriva" si sapte abtineri. Sub alta forma, revine astfel impozitul forfetar, chiar daca momentan proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. Odata adoptat si publicat in Monitor, noul impozit ar urma sa se aplice incepand cu 31 martie 2016.
Initial, atat restaurantele, cat si hotelurile, urmau sa aiba posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si cel pe care il pregatesc parlamentarii pentru data de 31 martie. Potrivit Profit.ro care citeaza un document oficial, in urma cu o saptamana, ar fi existat propunerea ca restaurantele si hotelurile sa decida in termen de sapte zile ce tip de impozit aleg, alaturi de posibilitatea ca micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, initial excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit fix, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.Conform datelor citate si incluse in proiect, "micile pensiuni, baruri si restaurante, pizzerii si shaormerii, ale caror venituri anuale nu depasesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plati acest nou impozit, astfel ca vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, daca nu au angajati declarati, sau cu 1-2% din venit, in functie de numarul de salariati".
Una dintre conditiile incluse in proiect se refera la ponderea veniturilor care trebuie sa fie de peste 70% din veniturile obtinute din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN din proiect, asa cum redam mai jos.
Contribuabilii trebuie sa aiba in actele constitutive, inscrisa drept activitate principala sau secundara, una din urmatoarele activitati:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
5590 - "Alte servicii de cazare";
5610 - "Restaurante";
5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
Continuarea aici.

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 10-16 aprilie 2017Cine depune D 010 la final de luna? Nu riscati o amenda din partea ANAFMicrointreprindere. Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la IMPOZITUL SPECIFICAbrogare impozit specific. Cum pot face trecerea la plata impozitului micro firmele din HoReCa?Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFUltimele articole
Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Impozit minim pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Impozit specific declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusDeclaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonArticole similare
Studii de caz: Impozitul pe profit, calculul impozitului pe profit trimestrialTaxarea pe profit versus IMPOZITUL FORFETAR. Ce crede GrapiniMarko: Impozitul minim trebuie sa fie anulat incepand cu 1 octombrieImpozitul minim a trimis 56.000 de oameni in somajNoutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Noul proiect care aduce in discutie IMPOZITUL FORFETAR de la 1 ianuarie 2016De ce IMPOZITUL FORFETAR omoara IMM-urilePropunerea premierului pentru Finante, Ioana Petrescu, a trecut de comisiile reuniteMediul de afaceri in dialog cu MFP. Care au fost cerintele?Mod calcul impozit forfetar in sistemul HORECA. Ce pasi urmam?Articole similare
Noile penalitati si dobanzi din Noul Cod de Procedura Fiscala versus facilitatile acordate din 2016Lista declaratii fiscale. Ce termene exista in luna martie 2016?Care sunt noutatile legislative importante din intervalul 19 - 23 octombrie 2015?Procedura pentru amnistia fiscala a fost publicata. Prevederile OMFP 3831/2015Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVAUltimele articole
La 30 iunie expira termenul de plata pentru anumite impozite si taxe localeImpozitul pe cladiri cu bonificatia stabilita de primarii se achita pana la 30 iunieCine poate beneficia de amnistia fiscala dupa primirea somatiei?Noile formulare pentru impozitarea din oficiu a celor care nu isi declara veniturileNoutati legislative cu explicatii oferite de autoritatile din domeniu. Ce acte normative sunt importante?Articole similare
Insolvente in 2014. In ce domenii se inregistreaza cele mai mari numere?Pana pe 21 martie 2024 trebuie depusa D700 pentru trecerea de la impozit micro la impozit pe profit25 iulie e termen pentru impozitul specificImpozit specific: Cum se calculeaza si aplica de la 1 ianuarie 2017?Companiile din domeniul HoReCa. scutite de la plata impozitului specific pentru 90 de zile (Informare MEEMA)Ultimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Noi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriMicrointreprinderi in 2024. De cand se aplica cotele de 1% sau de 3%Articole similare
INS: Costul orar al fortei de munca a fost mai mare in trimestul II 2020. Cresterea inregistrata a fost de 11,7% fata de trimestrul precedentReminder ITM! Sprijin financiar pentru zilieri, conform OUG 132/2020HG. 729/2020: Noi reguli privind redeschiderea RESTAURANTElor si cafenelelor. Cand se interzice participarea la evenimentele in spatii inchiseOUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CASAmenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul RESTAURANTEUltimele articole
Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA 2025. Noile cote si Exemple practice"