Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca noul tip de impozit specific a fost aprobat de Senat la inceputul acestei saptamani, cu 87 de voturi "pentru", sase "impotriva" si sapte abtineri. Sub alta forma, revine astfel impozitul forfetar, chiar daca momentan proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. Odata adoptat si publicat in Monitor, noul impozit ar urma sa se aplice incepand cu 31 martie 2016.
Initial, atat restaurantele, cat si hotelurile, urmau sa aiba posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si cel pe care il pregatesc parlamentarii pentru data de 31 martie. Potrivit Profit.ro care citeaza un document oficial, in urma cu o saptamana, ar fi existat propunerea ca restaurantele si hotelurile sa decida in termen de sapte zile ce tip de impozit aleg, alaturi de posibilitatea ca micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, initial excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit fix, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.Conform datelor citate si incluse in proiect, "micile pensiuni, baruri si restaurante, pizzerii si shaormerii, ale caror venituri anuale nu depasesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plati acest nou impozit, astfel ca vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, daca nu au angajati declarati, sau cu 1-2% din venit, in functie de numarul de salariati".
Una dintre conditiile incluse in proiect se refera la ponderea veniturilor care trebuie sa fie de peste 70% din veniturile obtinute din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN din proiect, asa cum redam mai jos.
Contribuabilii trebuie sa aiba in actele constitutive, inscrisa drept activitate principala sau secundara, una din urmatoarele activitati:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
5590 - "Alte servicii de cazare";
5610 - "Restaurante";
5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
Continuarea aici.
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Platitor de impozit specific si impozit pe profit. Cum se calculeaza profitul impozabil?Firme care pot completa D100 pentru a scadea costurile achizitionarii caselor de marcat fiscaleComunicat ANAF privind IMPOZITUL SPECIFIC in 2017IMPOZITUL SPECIFIC a fost adoptat pentru turism si alimentatia publicaIMPOZITUL SPECIFIC unor activitati. Informare ANAF 2017Ultimele articole
Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Impozit minim pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Impozit specific declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusDeclaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonArticole similare
Studii de caz: Impozitul pe profit, calculul impozitului pe profit trimestrialGuvernul renunta la forfetar, dar introduce alte impoziteTVA-ul ar putea sa scada in urmatoarele luniDe ce IMPOZITUL FORFETAR omoara IMM-urileSuspendarea activitatii si inregistrare in contabilitate a cheltuielilor ulterioareUltimele articole
Noul proiect care aduce in discutie IMPOZITUL FORFETAR de la 1 ianuarie 2016Propunerea premierului pentru Finante, Ioana Petrescu, a trecut de comisiile reuniteMediul de afaceri in dialog cu MFP. Care au fost cerintele?Mod calcul impozit forfetar in sistemul HORECA. Ce pasi urmam?Taxarea pe profit versus IMPOZITUL FORFETAR. Ce crede GrapiniArticole similare
Noul proiect care anuleaza cele mai multe penalitati sau majorari de intarziereImpozitul pe cladiri cu bonificatia stabilita de primarii se achita pana la 30 iunieZoom fiscal OUG 44/2015: Toate facilitatile fiscale din 2016 cu explicatii detaliateNou! Procedura pentru a beneficia de facilitatile fiscale si pentru anularea obligatiilor de plata accesoriiProcedura pentru amnistia fiscala a fost publicata. Prevederile OMFP 3831/2015Ultimele articole
Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVALa 30 iunie expira termenul de plata pentru anumite impozite si taxe localeCine poate beneficia de amnistia fiscala dupa primirea somatiei?Noile formulare pentru impozitarea din oficiu a celor care nu isi declara veniturileNoutati legislative cu explicatii oferite de autoritatile din domeniu. Ce acte normative sunt importante?Articole similare
Microintreprinderi in 2024. De cand se aplica cotele de 1% sau de 3%Reducerea TVA la 9% pentru HOTELURI scade tarifele in acest segmentTVA-ul va fi uniformizat. Cel putin in turismServiciile de piata prestate populatiei au crescut cu 10,6%Numar record de contracte de munca dupa modificarea Codului MunciiUltimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Noi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriCum a fost modificat impozitul micro prin OUG 115/2023 si ce trebuie sa stie firmelePana pe 21 martie 2024 trebuie depusa D700 pentru trecerea de la impozit micro la impozit pe profitConditii microintreprinderi 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalArticole similare
Noi sanctiuni dispuse de Directia de Antifrauda FiscalaReducerea TVA ajuta piata online si cea a locurilor de munca. Exista insa si reversul: controalele ANAF ii fac pe comercianti sa majoreze preturileControale ITM in domeniul turismului si al serviciilor de alimentatie publica in trim I-III din 2023Violeta Alexandru: Vor fi verificate companiile care au avut fonduri europene, dar au incasat si somaj tehnicCota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru RESTAURANTEUltimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Noi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriAmenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul RESTAURANTEActiune fulger in Centrul Vechi al Capitalei: Munca la negru in sali de jocuri de noroc si RESTAURANTEMicrointreprinderi in 2024. De cand se aplica cotele de 1% sau de 3%Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"