Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va informam ca noul tip de impozit specific a fost aprobat de Senat la inceputul acestei saptamani, cu 87 de voturi "pentru", sase "impotriva" si sapte abtineri. Sub alta forma, revine astfel impozitul forfetar, chiar daca momentan proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. Odata adoptat si publicat in Monitor, noul impozit ar urma sa se aplice incepand cu 31 martie 2016.
Initial, atat restaurantele, cat si hotelurile, urmau sa aiba posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si cel pe care il pregatesc parlamentarii pentru data de 31 martie. Potrivit Profit.ro care citeaza un document oficial, in urma cu o saptamana, ar fi existat propunerea ca restaurantele si hotelurile sa decida in termen de sapte zile ce tip de impozit aleg, alaturi de posibilitatea ca micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, initial excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit fix, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.Conform datelor citate si incluse in proiect, "micile pensiuni, baruri si restaurante, pizzerii si shaormerii, ale caror venituri anuale nu depasesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plati acest nou impozit, astfel ca vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, daca nu au angajati declarati, sau cu 1-2% din venit, in functie de numarul de salariati".
Una dintre conditiile incluse in proiect se refera la ponderea veniturilor care trebuie sa fie de peste 70% din veniturile obtinute din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN din proiect, asa cum redam mai jos.
Contribuabilii trebuie sa aiba in actele constitutive, inscrisa drept activitate principala sau secundara, una din urmatoarele activitati:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
5590 - "Alte servicii de cazare";
5610 - "Restaurante";
5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
Continuarea aici.

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratia Unica 2019: Cand se depune pentru veniturile din dividende?Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilorMai trebuie depus F4109 daca casele de marcat au fost defiscalizate?Impozit specific declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusAbrogare impozit specific. Cum pot face trecerea la plata impozitului micro firmele din HoReCa?Ultimele articole
Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Impozit minim pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonDeducere cheltuieli de sponsorizare din IMPOZITUL SPECIFICArticole similare
Studii de caz: Impozitul pe profit, calculul impozitului pe profit trimestrialGuvernul renunta la forfetar, iar microintreprinderile ar putea plati 3% impozit pe venitEditorialul zilei: Dupa 40 de aniNoutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialSistem simplificat de TVA pentru micile intreprinderi in locul impozitului pe venitUltimele articole
Noul proiect care aduce in discutie IMPOZITUL FORFETAR de la 1 ianuarie 2016De ce IMPOZITUL FORFETAR omoara IMM-urilePropunerea premierului pentru Finante, Ioana Petrescu, a trecut de comisiile reuniteMediul de afaceri in dialog cu MFP. Care au fost cerintele?Mod calcul impozit forfetar in sistemul HORECA. Ce pasi urmam?Articole similare
Cine poate beneficia de amnistia fiscala dupa primirea somatiei?Impozitarea majorata a cladirilor isi arata primele efecte: 50.000 rapoarte de evaluare intocmite de la 1 ianuarieGuvernul a stabilit un termen nou pentru impozitul pe cladiriZoom fiscal: Ordonanta privind acordarea unor facilitati fiscale a fost publicata in Monitorul OficialProcedura pentru amnistia fiscala a fost publicata. Prevederile OMFP 3831/2015Ultimele articole
Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVALa 30 iunie expira termenul de plata pentru anumite impozite si taxe localeImpozitul pe cladiri cu bonificatia stabilita de primarii se achita pana la 30 iunieNoile formulare pentru impozitarea din oficiu a celor care nu isi declara veniturileNoutati legislative cu explicatii oferite de autoritatile din domeniu. Ce acte normative sunt importante?Articole similare
Este OFICIAL! Operatorii economici din cadrul HoReCa pot redeschide restaurantele si cafenelele in interiorul cladirilor de la 1 septembrieImpozitarea din 2017 a veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieriFirme cu cod CAEN 5630. Este obligatorie sau optionala trecerea la plata impozitului micro?Voucherele de vacanta au scumpit cazarile cu 55%, fata de 2017 (portal de rezervari)Facturi emise pe numele salariatilor aflati in deplasare. Care este tratamentul TVA?Ultimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Noi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriMicrointreprinderi in 2024. De cand se aplica cotele de 1% sau de 3%Articole similare
Actiune fulger in Centrul Vechi al Capitalei: Munca la negru in sali de jocuri de noroc si RESTAURANTEMod calcul impozit forfetar in sistemul HORECA. Ce pasi urmam?Controale ITM in domeniul turismului si al serviciilor de alimentatie publica in trim I-III din 2023INS reconfirma cresterea economica din primul semestru, la 4%Ce taxe platim ca sa infiintam o firma?Ultimele articole
Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"