Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
Introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de someri, in urma inchiderii a 26.000 de firme cu activitate, potrivit calculelor ...
Introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de someri, in urma inchiderii a 26.000 de firme cu activitate, potrivit calculelor Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Potrivit unei evaluari a Comisiei Nationale de Prognoza pe care ne-a prezentat-o ministerul Finantelor acum cateva zile, din cele 112.000 de firme care si-au suspendat activitatea pana in luna septembrie, 26.000 aveau activitate, iar restul nu mai erau active.
Din cele 26.000 de firme, 56.000 de salariati si-au pierdul locul de munca", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Florea Parvu, vicepresedinte al CNIPMMR.
Potrivit calculelor realizate de acesta, s-a inregistrat o pierdere de 300 de milioane de lei in urma inchiderii acestor firme din neincasarea impozitelor la bugetul de stat.
Efectul real: invers fata de cel estimat
"Ministerul Finantelor ne-a anuntat ca impozitul minim a adus la buget venituri de 200 de milioane de lei. Deci statul a pierdut de fapt 100 de milioane de lei prin introducerea acestui impozit.
Impozitul este nefast pentru mediul economic si credem ca trebuie eliminat, si, chiar daca va fi inlocuit cu impozitul forfetar, nu se va indrepta situatia. Impozitul forfetar va crea si mai mare evaziune fiscala", a precizat Parvu.
In acest context, reprezentantii CNIPMMR, considera inoportuna desfiintarea ministerului pentru intreprinderi mici si mijlocii, din cadrul cabinetului propus de premierul desemnat Lucian Croitoru. Potrivit propunerii lui Croitoru, ministerul IMM-urilor a fost inclus in cadrul ministerului Economiei.
"Domeniul IMM-urilor are o importanta foarte mare si este cel mai afectat de efectele crizei financiare si economice. Prin desfiintarea ministerului nu se va rezolva problema miilor de firme care s-au inchis in primele noua luni ale anului, ci printr-un minister puternic, cu resurse mai multe.
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.jpg)
Manual de politici contabile - Stick USB
![Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal](https://www.rs.ro/dbimg/product/3130-taxare-2025-nou.jpg)
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
![Agenda Fiscala a Contabilului 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3239-.jpg)
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Este o greseala strategica si am trimis scrisoare domnului Croitoru si partidelor politice pentru rezolvarea acestei situatii", a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Intalnire FMI - patronate - sindicate
Pe de alta parte, el a aratat ca reprezentantii patronatelor se vor intalni marti cu delegatia Fondului Monetar International, care se afla in Romania pentru a doua evaluare a acordului stand-by, careia ii va cere, printre altele, eliminarea impozitului minim, mentinerea actualului nivel al fiscalitatii si directionarea banilor din imprumut spre investitii si nu spre salariile bugetarilor.
Sursa: Mediafax
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialPrincipalele obligatii fiscale si situatii de raportat ale PFACum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaTitlul II Capitolul IDocumentar fiscal: Formular 710 Declaratie rectificativaUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernRegulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Articole similare
Economia mondiala se va confrunta in 2010 cu obstacole serioaseTotul despre masurile SSM in stare de alerta. Reglementari privind telemunca. Aspecte vizate de inspectorii ITMPersoanele fizice autorizate vor plati contributiile sociale la fel ca inainte de aparitia OUG 58Guvernul a APROBAT modul de acordare a zilelor libere pentru parinti, in situatia inchiderii scolilorServicii medicale. Impozit si contributiiUltimele articole
A scazut SOMAJul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024In atentia persoanelor care NU mai detin carnetele de muncaCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiANOFM aloca, pentru 2024, peste 890 de milioane de lei pentru subventionarea locurilor de munca destinate somerilorArticole similare
Mod calcul impozit forfetar in sistemul HORECA. Ce pasi urmam?Supriza pentru unele companii: primavara le aduce IMPOZITUL FORFETAREditorialul zilei: Dupa 40 de aniDe ce IMPOZITUL FORFETAR omoara IMM-urileNoul proiect care aduce in discutie IMPOZITUL FORFETAR de la 1 ianuarie 2016Ultimele articole
Sub ce forma revine IMPOZITUL FORFETAR de la 31 martie 2016Propunerea premierului pentru Finante, Ioana Petrescu, a trecut de comisiile reuniteMediul de afaceri in dialog cu MFP. Care au fost cerintele?TVA-ul ar putea sa scada in urmatoarele luniTaxarea pe profit versus IMPOZITUL FORFETAR. Ce crede GrapiniArticole similare
Impozitul pe cladiri si terenuri: 27 de cazuri practice solutionate de expertiUtilizare E-Factura. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre FIRME si persoanele fizice in anumite cazuriConditii pentru recuperare pierderi fiscale: Fuziunea unei microintreprinderi cu o societate platitoare de impozit pe profitProfit reinvestit la SRL-D. Care sunt inregistrarile contabile?Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optional incepand cu data de 1 ianuarie 2023Ultimele articole
TVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileSAF-T in 2025. FIRMEle mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"