Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cererile de inregistrare ca platitor de TVA. Ce trebuie sa stie firmele noi!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: inregistrare in scop tva, cereri inregistrare, codul de procedura fiscala, ordinul 605/2017

In analiza urmatoare, vom vedea cum sunt tratate cererile de inregistrare ca platitor de TVA pentru firme la debutul activitatii. In conditiile in care actionarii au deja o alta firma platitoare de TVA, stabilim daca se acorda acest statut si cat dureaza procedura.

 
Se mentioneaza ca este o activitate la care facturarea se face fara TVA (clienti non-UE), insa firma ar avea de plata TVA la serviciile importate daca societatea este neplatitoare TVA. Afacerea nu este fezabila decat daca putem deduce TVA prin taxare inversa si dupa inregistrarea firmei ca platitoare de TVA.
 
In vederea inregistrarii in scopuri de tva, aveti in vedere prevederile Ordinului 605/2017. Solicitarea inregistrarii in scopuri de tva nu mai presupune depunerea formularului 088, insa criteriile de pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA exista in continuare. 
 
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, trebuie, in aceeasi zi cu depunerea, la oficiul registrului comertului, a cererii de inmatriculare in registrul comertului, sa depuna la organele fiscale competente cererea de inregistrare in scopuri de TVA, conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Nu veti fi inregistrati in scopuri de tva daca nu desfasurati activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora. In vederea respectarii acestui criteriu puteti depune o declaratie pe proprie raspundere. Activitatea economica rezulta si din certificatele constatatoare de la registrul comertului.
 
Nu veti fi inregistrati in scopuri de tva daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile sau nici persoana impozabila insasi are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015. 
 
Evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania. Ca urmare evaluarii persoanele impozabile sunt incadrate in trei grupe de risc: ridicat, mediu si scazut.
 
Cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare, conform art. 77 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, insa termenul poate fi prelungit in cazul in care, pentru solutionarea cererii, este necesara administrarea de probe suplimentare relevante pentru luarea deciziei.
 
Avand in vedere ca actionarii au deja o alta firma platitoare de tva, probabil ca nu au probleme. La un eventual interviu solicitat de anaf pentru solutionarea cererii se pot prezenta informatii cu privire la natura activitatii si, in principiu, se poate obtine cod de tva.
 
Nu exista o garantie in ceea ce priveste procedura inregistrarii in scopuri de tva. Recomand obtinerea codului de tva inainte de inceperea activitatii pentru a fi siguri de rentabilitatea acesteia.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cererile de inregistrare ca platitor de TVA. Ce trebuie sa stie firmele noi!":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016