Tags: inregistrare in scop tva, cereri inregistrare, codul de procedura fiscala, ordinul 605/2017
In analiza urmatoare, vom vedea cum sunt tratate cererile de inregistrare ca platitor de TVA pentru firme la debutul activitatii. In conditiile in care actionarii au deja o alta firma platitoare de TVA, stabilim daca se acorda acest statut si cat dureaza procedura.
Se mentioneaza ca este o activitate la care facturarea se face fara TVA (clienti non-UE), insa firma ar avea de plata TVA la serviciile importate daca societatea este neplatitoare TVA. Afacerea nu este fezabila decat daca putem deduce TVA prin taxare inversa si dupa inregistrarea firmei ca
platitoare de TVA.
In vederea inregistrarii in scopuri de tva, aveti in vedere prevederile Ordinului 605/2017. Solicitarea inregistrarii in scopuri de tva nu mai presupune depunerea formularului 088, insa criteriile de pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA exista in continuare.
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, trebuie, in aceeasi zi cu depunerea, la oficiul registrului comertului, a cererii de inmatriculare in registrul comertului, sa depuna la organele fiscale competente cererea de inregistrare in scopuri de TVA, conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Nu veti fi inregistrati in scopuri de tva daca nu desfasurati activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora. In vederea respectarii acestui criteriu puteti depune o declaratie pe proprie raspundere. Activitatea economica rezulta si din certificatele constatatoare de la registrul comertului.
Nu veti fi inregistrati in scopuri de tva daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile sau nici persoana impozabila insasi are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015.
Evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania. Ca urmare evaluarii persoanele impozabile sunt incadrate in trei grupe de risc: ridicat, mediu si scazut.
Cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare, conform art. 77 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, insa termenul poate fi prelungit in cazul in care, pentru solutionarea cererii, este necesara administrarea de probe suplimentare relevante pentru luarea deciziei.
Avand in vedere ca actionarii au deja o alta firma platitoare de tva, probabil ca nu au probleme. La un eventual interviu solicitat de anaf pentru solutionarea cererii se pot prezenta informatii cu privire la natura activitatii si, in principiu, se poate obtine cod de tva.
Nu exista o garantie in ceea ce priveste procedura inregistrarii in scopuri de tva. Recomand obtinerea codului de tva inainte de inceperea activitatii pentru a fi siguri de rentabilitatea acesteia.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate comerciala, care are ca domeniu principal de activitate comertul cu amanuntul, a fost supusa unui control efectuat de ANAF. Stocul faptic cu cel scriptic nu au coincis. Din acest motiv, Anaf a stabilit prin decizia de impunere tva suplimentar in valoare de 36.000 lei, fiind o diferenta de 200.000 lei pe stoc in plus. In decizie nu a fost specificat nimic legat de impozitul pe profit aferent stocului in plus. In acest caz care sunt notele contabile care se inregistreaza?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de inchiriere intre persoana juridica si persoana fizica (chirie apartament manager general).
Care este cota (procent) de impozit pe venit care trebuie sa-l retin si sa-l declar in D100?
In D 100, care este codul de creanta fiscala care se selecteaza? Unde se incadreaza?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana juridica romana platitor TVA (in Romania) organizeaza un eveniment (ce presupune inchiriere sala eveniment, sonorizare, fotograf, restaurant) in Bulgaria pentru o societate rezident fiscal si platitor de TVA in Cehia. Cum va intocmi firma din Romania factura? Cu sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<