keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regularizare avans pentru livrare teren construibil. Cum se emite factura finala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 19 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: regularizare avans, facturare, inregistrare in scop tva, taxare inversa

In analiza urmatoare, avem cazul in care o societate A vinde catre B un teren construibil la valoarea de 250.000 euro fara TVA. Emite initial o factura de avans de 50.000 euro fara TVA si ulterior factura finala de vanzarea si stornare avans. Toate operatiunile au loc in anul 2017. Vanzatorul A este inregistrat in scopuri de TVA, iar cumparatorul B se inregistreaza in scopuri de TVA dupa emiterea facturii de avans de catre A, dar inainte de emiterea facturii finale de catre A. Stabilim cum se emite factura finala.

Iata raspunsul specialistului:
 
Din intrebare inteleg ca A, platitor de tva, factureaza un avans pentru un teren construibil catre B, neplatitor de TVA.
 
Livrarea terenului construibil are loc dupa ce B se inregistreaza in scopuri de TVA. Fiind un teren construibil, livrarea acestuia nu este scutita de tva, deci factura de avans trebuia intocmita cu tva. Nu se aplicau masuri de simplificare deoarece B nu era platitor de tva la data avansului.
 
Potrivit art. 280 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul schimbarii regimului de impozitare se procedeaza la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2) lit. a), numai daca factura este emisa pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, si la art. 282 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, mai putin in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare, pentru care se aplica regulile stabilite la art. 282 alin. (7). 
 
Conform punctului 23 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea prevederilor art. 280 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, se procedeaza la regularizare in vederea aplicarii regimului de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii in cazurile prevazute la art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal, pentru facturile emise si/sau avansurile care au fost incasate, inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, pentru contravaloarea partiala sau integrala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii. 
 
In acest sens furnizorul/prestatorul, dupa inregistrarea in scopuri de TVA, emite factura de regularizare pe care inscrie cu semnul minus baza de impozitare aferenta livrarii/prestarii in regim de scutire facturata/incasata inainte de inregistrarea in scopuri de TVA si concomitent inscrie contravaloarea integrala a livrarii de bunuri/prestarii de servicii aplicand regimul corespunzator operatiunii respective, respectiv taxare sau scutire fara drept de deducere prevazuta la art. 292 din Codul fiscal ori scutire cu drept de deducere prevazuta la art. 294 - 296 din Codul fiscal ori alt regim special prevazut de titlul VII al Codului fiscal, pe aceeasi factura sau pe o factura separata, conform prevederilor art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. 
 
Aceste prevederi se aplica indiferent daca factura este emisa pentru intreaga contravaloare a livrarii/prestarii sau este incasata integral contravaloarea livrarii/prestarii inainte de data faptului generator de taxa.
 
Prin urmare, daca data livrarii este ulterioara datei la care beneficiarul obtine codul de tva, veti emite factura de regularizare pe care inscrieti cu semnul minus baza de impozitare facturata/incasata inainte de inregistrarea in scopuri de TVA si concomitent veti inscrie contravaloarea integrala a livrarii, cu taxare inversa.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
 
 
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016