Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii ambalare bunuri exportate. Cum se aplica scutirea de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: scutire tva, bunuri exportate, ambalare, facturare, factura, scutirea de tva, justificarea scutirii

Pentru o societate romana care ambaleaza produse cu destinatia catre state din afara UE, se intocmeste factura catre societatea-destinatar doar pentru ambalare. Produsele ambalate nu apartin societatii romane.


Se va stabili daca in acest caz societatea romana beneficiaza de scutire de TVA si ce documente vor fi necesare in acest caz pentru justificarea scutirii.

Conform art. 133 alin. 7 lit. a din Codul fiscal si pct. 13 alin. 14 si pct. 151 alin. 1 lit. b si alin. 2 din Normele metodologice de aplicare, deoarece clientul este din afara Comunitatii, serviciile de ambalare au locul prestarii in Romania,iar ambalajele utilizate in legatura directa cu produsele supuse operatiunilor de ambalare sunt considerate ca accesorii ale serviciilor de ambalare, fara a fi tratate ca livrari de bunuri separate, ci ca parte a serviciului prestat.

Prin urmare, daca societatea factureaza clientului din afara Comunitatii servicii de ambalare, operatiunea este taxabila in Romania, dar poate beneficia de scutirea de TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1 lit. e din Codul fiscal.   

In acelasi sens sunt si prevederile art. 6 alin. 1 din Instructiunile aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin OMEF 2421/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Scutirea de TVA se justifica cu documentatia prevazuta la art. 6 alin. 3, 4 si 5 din Instructiunile amintite, in functie de provenienta produselor.

Spre exemplu, daca clientul non-UE este cel care a achizitionat produsele si le-a trimise spre prelucrare (ambalare) la societate, atunci justificarea scutirii de TVA pentru prestarea serviciului de ambalare (inclusiv ambalajele) se face cu documentatia enumerata la art. 6 alin. 3 din Instructiuni, si anume:

- contractul incheiat cu clientul din afara Comunitatii;

- factura pentru serviciile de prelucrare efectuate, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. 19 din Codul fiscal;

- copie de pe unul dintre urmatoarele documente: certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica sau exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;

- documentul de transport care atesta ca bunurile rezultate in urma prelucrarii au parasit Comunitatea, daca transportul bunurilor in afara Comunitatii intra in sarcina prestatorului de servicii, sau, dupa caz, copie de pe acest document, daca transportul bunurilor in afara Comunitatii intra in sarcina clientului.

In masura in care scutirea nu se poate justifica cu toate aceste documente este indicat ca societatea sa aplice TVA pentru prestarea serviciului de ambalare (inclusiv ambalaje) catre clientul din afara Comunitatii, luandu-se in considerare si riscurile la care se expune la un eventual control fiscal, tinand cont de faptul ca organele fiscale verifica foarte restrictiv aplicarea scutirilor de TVA.

De asemenea, trebuie mentionat ca nu se aplica nicio scutire daca societatea factureaza doar ambalajele (si nu serviciile de ambalare) intrucat in aceasta ipoteza aveam de-a face cu o livrare locala de bunuri, iar scutirea nu se aplica pentru livrarile de bunuri incorporate intr-un produs exportat (ci doar pentru serviciile de prelucrare ce implica si eventuala incorporare a unor bunuri, ca parte a serviciului prestat).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii ambalare bunuri exportate. Cum se aplica scutirea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016