Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Arenda in natura. Aplicarea TVA de catre arendas

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: arenda in natura, tva, arendare terenuri, operatiuni scutite de tva

Stabilim prin prezentul studiu de caz cum vom proceda in situatia in care, in cazul unei intreprinderi individuale, arenda se plateste in lei, urmand sa facem referiri la dispozitia de plata, din punct de vedere al TVA-ului.

Raspuns:

Arendarea terenurilor agricole este o operatiune scutita de TVA in temeiul art. 141 alin. 2 lit. e din Codul fiscal , dar pentru care se poate opta pentru taxare, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. 3 din Codul fiscal. Cel care realizeaza operatiunea este arendatorul, in calitatea de prestator al serviciului de arendare, in timp ce arendasul are calitatea de beneficiar al prestarii.
 
Pe de alta parte, la plata arendei in natura, arendasul efectueaza o livrare de bunuri taxabila, in situatia in care arendasul nu aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut de art. 152 din Codul fiscal.
 
Cele doua operatiuni sunt privite in mod distinct din punct de vedere al TVA in ceea ce priveste calitatea persoanei ce efectueaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni, in conformitate cu prevederile art. 130 din Codul fiscal.

In acest sens sunt si prevederile pct. 8 alin. 1 lit. b din Normele metodologice de aplicare, care exemplica ca intra in sfera de aplicare a TVA plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
 
In consecinta, daca arenda se plateste in natura (produsele se predau arendatorului), atunci arendasul, care efectueaza livrarea de bunuri, trebuie sa colecteze TVA si sa emita factura corespunzatoare conform art. 155 din Codul fiscal.
 
Daca arendatorul opteaza pentru incasarea arendei in lei, in masura in care are aceasta posibilitate prevazuta in contractul de arendare ori daca in contract s-a stipulat plata arendei in lei, dar prin raportare la o anumita cantitate de cereale si la un anumit pret/u.m., atunci arendasul nu mai efectueaza o livrare de bunuri ci, pur si simplu, plata in lei a unui serviciu scutit de TVA (in principiu) si nu mai trebuie sa colecteze TVA. In aceasta situatie, documentul de plata in lei va avea in vedere contravaloarea produselor agricole la pretul convenit, fara TVA. Arendasul va colecta TVA la momentul in care va vinde productia agricola obtinuta, inclusiv cantitatea convenita initial ca forma de plata in natura a arendei.
 
Prin urmare, ceea ce conteaza in vederea aplicarii tratamentului fiscal sunt operatiunile efective realizate de cele doua parti in cadrul schimbului de bunuri si servicii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Arenda in natura. Aplicarea TVA de catre arendas":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016