Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Stabilim prin prezentul studiu de caz cum vom proceda in situatia in care, in cazul unei intreprinderi individuale, arenda se plateste in lei, urmand sa facem referiri la dispozitia de plata, din punct de vedere al TVA-ului.
Raspuns:Arendarea terenurilor agricole este o operatiune scutita de TVA in temeiul art. 141 alin. 2 lit. e din Codul fiscal , dar pentru care se poate opta pentru taxare, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. 3 din Codul fiscal. Cel care realizeaza operatiunea este arendatorul, in calitatea de prestator al serviciului de arendare, in timp ce arendasul are calitatea de beneficiar al prestarii.
Pe de alta parte, la plata arendei in natura, arendasul efectueaza o livrare de bunuri taxabila, in situatia in care arendasul nu aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut de art. 152 din Codul fiscal.
Cele doua operatiuni sunt privite in mod distinct din punct de vedere al TVA in ceea ce priveste calitatea persoanei ce efectueaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni, in conformitate cu prevederile art. 130 din Codul fiscal.
In acest sens sunt si prevederile pct. 8 alin. 1 lit. b din Normele metodologice de aplicare, care exemplica ca intra in sfera de aplicare a TVA plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
In consecinta, daca arenda se plateste in natura (produsele se predau arendatorului), atunci arendasul, care efectueaza livrarea de bunuri, trebuie sa colecteze TVA si sa emita factura corespunzatoare conform art. 155 din Codul fiscal.
Daca arendatorul opteaza pentru incasarea arendei in lei, in masura in care are aceasta posibilitate prevazuta in contractul de arendare ori daca in contract s-a stipulat plata arendei in lei, dar prin raportare la o anumita cantitate de cereale si la un anumit pret/u.m., atunci arendasul nu mai efectueaza o livrare de bunuri ci, pur si simplu, plata in lei a unui serviciu scutit de TVA (in principiu) si nu mai trebuie sa colecteze TVA. In aceasta situatie, documentul de plata in lei va avea in vedere contravaloarea produselor agricole la pretul convenit, fara TVA. Arendasul va colecta TVA la momentul in care va vinde productia agricola obtinuta, inclusiv cantitatea convenita initial ca forma de plata in natura a arendei.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Prin urmare, ceea ce conteaza in vederea aplicarii tratamentului fiscal sunt operatiunile efective realizate de cele doua parti in cadrul schimbului de bunuri si servicii.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ARENDA IN NATURA. Neemitere factura centralizatoare. Cum procedati?ARENDA IN NATURA. Cum stabilim cuantumul datorat?ARENDA IN NATURAAnaliza Irina Dumitrescu. Regimul TVA al schimbului de bunuri sau serviciiArticole similare
Comunicat MFP: Executia bugetului general consolidat 1.01 - 31.10.2015TVA. Cum se aplica regimul special?Abordarea fiscala a returului de bunuri defecte, cu scopul repararii acestora de catre furnizorAgentiile de turism beneficiaza de un regim special al TVAANOFM: In ultima luna din an vor fi organizate 141 de programe de formare profesionalaUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Statul ii sprijina pe cei care-si arendeaza terenurile: pana la 100 euro/hectarArticole similare
Lista operatiunilor scutite de TVA in 2024 si studii de caz utileCifra de afaceri pentru TVA. Cand poate anula ANAF inregistrarea in scopuri de TVA?Documentar fiscal: OPERATIUNI SCUTITE DE TVAOPERATIUNI SCUTITE DE TVA, reglementate de art. 294 din Legea 227/2015Platitor de TVA - Achizitie teren. Constructie imobil 5 apartamenteUltimele articole
Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareTVA locuinte 2024: Studii de caz utilePro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceActivitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rataDistribuire bunuri la lichidarea voluntara. Regim fiscal TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"