Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Stabilim prin prezentul studiu de caz cum vom proceda in situatia in care, in cazul unei intreprinderi individuale, arenda se plateste in lei, urmand sa facem referiri la dispozitia de plata, din punct de vedere al TVA-ului.
Raspuns:Arendarea terenurilor agricole este o operatiune scutita de TVA in temeiul art. 141 alin. 2 lit. e din Codul fiscal , dar pentru care se poate opta pentru taxare, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. 3 din Codul fiscal. Cel care realizeaza operatiunea este arendatorul, in calitatea de prestator al serviciului de arendare, in timp ce arendasul are calitatea de beneficiar al prestarii.
Pe de alta parte, la plata arendei in natura, arendasul efectueaza o livrare de bunuri taxabila, in situatia in care arendasul nu aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut de art. 152 din Codul fiscal.
Cele doua operatiuni sunt privite in mod distinct din punct de vedere al TVA in ceea ce priveste calitatea persoanei ce efectueaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni, in conformitate cu prevederile art. 130 din Codul fiscal.
In acest sens sunt si prevederile pct. 8 alin. 1 lit. b din Normele metodologice de aplicare, care exemplica ca intra in sfera de aplicare a TVA plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
In consecinta, daca arenda se plateste in natura (produsele se predau arendatorului), atunci arendasul, care efectueaza livrarea de bunuri, trebuie sa colecteze TVA si sa emita factura corespunzatoare conform art. 155 din Codul fiscal.
Daca arendatorul opteaza pentru incasarea arendei in lei, in masura in care are aceasta posibilitate prevazuta in contractul de arendare ori daca in contract s-a stipulat plata arendei in lei, dar prin raportare la o anumita cantitate de cereale si la un anumit pret/u.m., atunci arendasul nu mai efectueaza o livrare de bunuri ci, pur si simplu, plata in lei a unui serviciu scutit de TVA (in principiu) si nu mai trebuie sa colecteze TVA. In aceasta situatie, documentul de plata in lei va avea in vedere contravaloarea produselor agricole la pretul convenit, fara TVA. Arendasul va colecta TVA la momentul in care va vinde productia agricola obtinuta, inclusiv cantitatea convenita initial ca forma de plata in natura a arendei.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Prin urmare, ceea ce conteaza in vederea aplicarii tratamentului fiscal sunt operatiunile efective realizate de cele doua parti in cadrul schimbului de bunuri si servicii.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ARENDA IN NATURAARENDA IN NATURA. Neemitere factura centralizatoare. Cum procedati?ARENDA IN NATURA. Cum stabilim cuantumul datorat?Analiza Irina Dumitrescu. Regimul TVA al schimbului de bunuri sau serviciiArticole similare
Denuntarea clauzelor abuzive din contracte ar putea fi amanataInregistrarea unei societati comerciale in scopuri de TVA cu intarziere. Care sunt consecintele fiscale?TVA - Livrarile intracomunitare de bunuriANAF modifica mai multe declaratii si formulare privind TVA si raportari, intre care si Declaratia 204Diferentele dintre taxa auto si timbrul de mediu se restituie. Vezi ce documente depui!Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Statul ii sprijina pe cei care-si arendeaza terenurile: pana la 100 euro/hectarArticole similare
Regim TVA la export. Intocmirea facturilor in cazul a trei societatiOrganizatie non-profit inregistrata in scopuri de TVA. Cum se aplica TVA pentru cotizatii si servicii prestate?Exercitarea dreptului de deducere ulterior inregistrariiExercitarea dreptului de deducere TVA aferenta unei achizitii anterioare inregistrarii in scopuri de TVAPlatitor de TVA - Achizitie teren. Constructie imobil 5 apartamenteUltimele articole
OPERATIUNI SCUTITE DE TVA, reglementate de art. 294 din Legea 227/2015TVA locuinte 2024: Studii de caz utilePro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceActivitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rataDistribuire bunuri la lichidarea voluntara. Regim fiscal TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"