Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Lista operatiunilor scutite de TVA in 2024 si studii de caz utile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 29 Nov. 2024
operatiuni scutite de tva

Scutirile de TVA sunt concepute pentru a sprijini anumite sectoare economice sau categorii de contribuabili, pentru a evita dubla impozitare (in cazul tranzactiilor internationale) sau pentru a simplifica administrarea fiscala pentru micii contribuabili. In acest articol vom afla care sunt operatiunile scutite de TVA in 2024 si vom oferi studii de caz utile cu privire la acest procedeu fiscal.

 

La ce se refera scutirea de TVA

Scutirea de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) se refera la exceptarea anumitor livrari de bunuri, prestari de servicii sau tranzactii economice de la obligatia de a colecta TVA. Aceasta este reglementata de legislatia fiscala din Romania si de directivele Uniunii Europene si poate fi aplicata in mai multe situatii, in functie de tipul de activitate sau de specificul operatiunii economice.  

Operatiuni scutite de TVA in 2024

Operatiunile scutite de TVA sunt prevazute in Capitolul IX- Operatiuni scutite de taxa din Codul Fiscal ce cuprinde art. 292- 296. Aceste operatiuni includ:
 
1. Operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA-ului aferent achizitiilor. In aceste cazuri, firmele nu colecteaza TVA la livrarile sau prestarile efectuate, dar au dreptul de a deduce TVA aferenta achizitiilor. Aceste scutiri se pot aplica doar prin justificarea cu documente prevazute de lege, in caz contrar, se va factura cu TVA. 
 
Operatiunile scutite de TVA cu drept de deducere sunt prevazute la art. 292^1 si art. 294-296 din Codul Fiscal si incud: 
  • livrari de bunuri din comertul electronic in conformitate cu art. 270 alin. (16)
  • exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar (conform art 294)
  • livrarea de bunuri care urmeaza: sa fie plasate in regim vamal de admitere temporara, cu
  • scutire totala de taxe la import; sa fie admise in apele teritoriale; sa fie plasate in regim de antrepozit de TVA
  • livrarile de bunuri care inca se afla in regim vamal de tranzit intern
  • serviciile prestate de intermediari pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar
 
2. Operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA-ului aferent achizitiilor. In acest caz, firmele nu colecteaza TVA si nici nu au dreptul de a deduce TVA pentru achizitiile legate de aceste operatiuni. 
 
Operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere sunt specificate in art. 292 din Codul Fiscal si pot fi:
 
  • Operatiuni de interes general (de ex. spitalizare, ingrijirea medicala, activitati educative, activitati de protectie sociala, servicii culturale, activitati specifice posturilor publice de radio si televiziune, serviciile publice postale etc.) 
  • Operatiuni financiar-bancare si de asigurare ( de ex. acordarea si negocierea de credite, negocierea garantiilor de credit ori a altor garantii, administrarea de fonduri speciale de investitii, etc)
  • Operatiuni imobiliare (arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri). EXCEPTIE - Scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile 
  • Operatiuni ale intreprinderile mici. In aceste cazuri, scutirea de TVA este optionala. Persoanele impozabile care desfasoara activitati economice, dar care nu depasesc un plafon anual de cifra de afaceri (300.000 de lei) pot opta pentru regimul special de scutire de taxa.
 
3. Scutirea la achizitia intracomunitara de bunuri. Sunt scutite de la plata TVA achizitiile intracomunitare de bunuri a caror livrare in Romania este scutita sau/si al caror import in Romania este scutit sau pentru care taxa ar fi rambursabila. (art. 293 din Codul Fiscal)
 
4. Scutirea la import. Sunt scutite de la plata TVA operatiuni precum: 
  • reimportul de bunuri care nu au suportat vreo modificare si de mostre exportate temporar; 
  • importul de bunuri gospodaresti si personale, de mobila si alte articole de uz casnic; 
  • importul de bunuri a caror livrare in Romania ar fi scutita etc  

Cartea Verde a TVA- Aceasta lucrare explica foarte clar INTREAGA legislatie pe TVA si contine inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA!

Studii de caz utile cu privire la scutirea de TVA

Va prezentam mai jos doua spete utile legate de operatiunile scutite de TVA.
 

Import bunuri scutit de TVA

Intrebare:
 
Societatea a achizitionat in regim de perfectionare activa niste bunuri din import si deci nu am platit tva in vama. In decontul 300 aceste valori se declara la randul 30 - Achizitii de bunuri scutite sau neimpozabile? Multumesc.

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 19 Sep 2024 

Bunurile plasate in regim de perfectionare activa sunt scutite de tva, potrivit prevederilor art.295 din Codul fiscal.
(1) Sunt scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarea de bunuri care urmeaza:
1.sa fie plasate in regim vamal de admitere temporara, cu scutire totala de taxe la import;
2. sa fie prezentate autoritatilor vamale in vederea vamuirii si, dupa caz, plasate in depozit temporar;
3. sa fie introduse intr-o zona libera;
4. sa fie plasate in regim de antrepozitare vamala;
5. sa fie plasate in regim de perfectionare activa;
6. sa fie plasate in regim de tranzit vamal extern;
7. sa fie admise in apele teritoriale:
- pentru a fi incorporate pe platforme de forare sau de productie, in scopul construirii, repararii, intretinerii, modificarii sau reutilarii acestor platforme ori pentru conectarea acestor platforme de forare sau de productie la continent;
- pentru alimentarea cu carburanti si aprovizionarea platformelor de forare sau de productie;
8. sa fie plasate in regim de antrepozit de TVA, definit dupa cum urmeaza:
- pentru produse accizabile, orice locatie situata in Romania, care este definita ca antrepozit fiscal, in sensul art. 336 pct. 3 de la titlul VIII ;
- pentru bunuri, altele decat produsele accizabile, o locatie situata in Romania si definita prin norme;
b) livrarea de bunuri efectuata in locatiile prevazute la lit. a), precum si livrarea de bunuri care se afla in unul dintre regimurile sau situatiile precizate la lit. a);
c) prestarile de servicii aferente livrarilor prevazute la lit. a) sau efectuate in locatiile prevazute la lit. a), pentru bunurile aflate in regimurile sau situatiile prevazute la lit. a);
d) livrarile de bunuri care inca se afla in regim vamal de tranzit intern, precum si prestarile de servicii aferente acestor livrari, altele decat cele prevazute la art. 296 ;
e) importul de bunuri care urmeaza sa fie plasate in regim de antrepozit de TVA.
 
Potrivit Instructiunilor de completare a decontului 300 de tva, aprobate prin Ordinul 1253/2021, la rd.30 se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari privind:
  • contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii a caror livrare/prestare a fost scutita de taxa, neimpozabila sau supusa unui regim special de taxa;
  • contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii din alte state membre, pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania;
  • contravaloarea achizitiilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa sau neimpozabile in Romania;
  • contravaloarea achizitiilor de servicii intracomunitare scutite de taxa pe valoarea adaugata;
  • contravaloarea importurilor scutite de taxa pe valoarea adaugata. 
 

Livrari intracomunitare in Bulgaria. Dovezi pentru scutire tva

Intrebare:

Societatea noastra face livrari intracomunitare in Bulgaria. Pentru transport avem contract incheiat cu o societate de transport, care in baza AWB transporta marfa noastra in Bulgaria. Periodic primim factura de transport, in anexa sunt mentionate punctele de descarcare si cantitatile descarcate. Va rugam sa ne spuneti care sunt documentele pe care noi trebuie sa le prezentam in caz de control pentru a dovedi ca am facut o livrare intracomunitara cu cota 0 la TVA.

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 27 Mar 2024 

Societatea dvs. in calitate de vanzator, in varianta in care aveti obligatia transportului marfurilor conform clauzelor negociate cu beneficiarul, detine urmatoarele documente si justifica scutirea de tva aplicabila livrarii intracomunitare in conformitate cu OMFP 2148/2020:
 
  • contractul de prestari servicii/livrari de bunuri
  • clauza contractuala conform careia transportul este in sarcina societatii dvs.
  • document CMR semnat
  • documente bancare care sa ateste plata pentru expedierea sau transportul bunurilor
  • declaratia 390 depusa la ANAF in termen,cu includerea beneficiarului livrarii intracomunitare cu cod valid in VIES.
 
Acest set de documente este conform OMFP 2148/2020.
 
Daca transportul este efectuat de catre client, in plus fata de documentele mentionate anterior, acesta trebuie sa furnizeze vanzatorului o declaratie scrisa care confirma ca bunurile au fost transportate de catre client.
 
De asemenea, consider ca este mai facil sa aveti intregul set de documente complet, chiar daca acest lucru presupune un efort suplimentar pentru efectuarea de copii ale documentelor de transport, extras bancar, D390 cu evidentierea raportarii tranzactiei cu beneficiarul respectiv.
 
Contractele cu beneficiarul si transportatorul pot fi arhivate separat in bibliorafturi, de preferat ar fi insa si organizarea unei arhiva electronice a acestor contracte.
De asemenea, este util sa existe NIR pentru marfurile respective si o evidenta analitica, in sensul organizarii unei evidente clare a marfurilor aprovizionate si vandute, sa puteti genera fise de produs in caz de control (sa se poata verifica trasabilitatea acestora).
 
O copie dupa codul de tva valid al beneficiarului (din VIES) la data livrarii intracomunitare este de asemenea indicat sa fie arhivata impreuna cu restul documentelor doveditoare pentru a factura in regim de scutire tva.
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016