Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Propunerea legislativa asteptata de multi romani a intrat in cursa pentru adoptare: 3 senatori USR au depus un proiect de Lege pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetatenilor romani fosti rezidenti pe teritoriul Romaniei, care se intorc in tara.
Extras din Proiectul de Lege
Art. 1 (1) Prin prezenta lege se aproba Programul de sprijin financiar acordat cetatenilor romani fosti rezidenti pe teritoriul Romaniei, care se intorc in tara, derulat in perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2030, denumit in continuare Program.
(2) Scopul Programului il constituie sprijinirea cetatenilor romani fosti rezidenti sa se intoarca in tara si sa se integreze pe piata muncii din Romania, cu accent deosebit pe indreptarea efectelor migratiei, reprezentand un instrument activ in vederea reintregirii familiilor, a revitalizarii si profesionalizarii diverselor sectoare economice si a cresterii economice pe termen lung.
(2) Pot beneficia de prevederile prezentei legi cetatenii romani fosti rezidenti care au realizat venituri si au achitat contributiile obligatorii aferente intr-un alt stat pentru o perioada de minim 36 de luni si care au fost rezidenti pe teritoriul unui alt stat pentru o perioada de minim 4 ani consecutivi, in sensul art. 7 pct. 28 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
b) documentul de la angajatorul si/sau de la persoanele juridice cu care a lucrat in regim de independent sau in orice alt regim juridic ca a realizat venituri pentru o perioada de minim 36 de luni sau dovada ca a achitat contributiile aferente unei perioade lucrate de minim 36 de luni, de la autoritatea competenta a statului in care a fost rezident. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
c) documentul sau documentele care sa ateste ca a fost rezident pentru o perioada de minim 4 ani consecutiv, conform alin. (2), eliberata de autoritatea competenta a statului in care a fost rezident. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
d) dovada ca a fost rezident pe teritoriul Romaniei in sensul art. 2 alin. (1). Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(2) Fostilor rezidenti care fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) i (2) Ii se elibereaza, in termen de maxim 30 zile de la depunerea actelor prevazute la alin. ( 2), un certificat de fost rezident.
(3) Prin hotarare de Guvern se poate stabili numarul maxim de certificate de fost rezident ce se pot elibera anual.
(4) Pe intreaga durata a contractului de munca, certificatul de fost rezident ramane la angajator, in dosarul fostului rezident angajat.
(2) In perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2030, pentru fostii rezidenti carora Ii s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduce cu 50%.
(3) Scutirea prevazuta la alin. (1), respectiv reducerea prevazuta la alin. (2), denumite in continuare sprijin, se aplica pentru jumatate din perioada in care fostii rezidenti au realizat venituri si au achitat contributiile obligatorii intr-un alt stat, perioada minima de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.
(2) Dovada statutului de rezident conform alin. (1) se face la finalul fiecarui an calendaristic, prin depunerea documentelor doveditoare la organul fiscal competent. Daca nu indeplinesc aceasta conditie, fostii rezidenti platesc retroactiv sumele de la plata carora au fost scutiti prin sprijin in anul respectiv.
(3) Pentru cetatenii romani rezidenti la data de 1 ianuarie 2020 in sensul prevazut de art. 7 pct. 28 lit. c) Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si care parasesc teritoriul acesteia, devenind rezidenti pe teritoriul unui alt stat pe care obtin venituri dupa aceasta data, perioada ulterioara datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezinta perioada de eligibilitate pentru sprijinul prevazut la art. 4.
Legea nu este inca adoptata, deci nu se aplica deocamdata!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Ce operatiuni sunt scutite de taxa in interiorul tariiAbordari diferite in tarile din vecinatatea UE privind reformeleNoi masuri sociale de la 1 ianuarie 2023, conform OUG 168/2022: majorarea punctului de pensie, SPRIJIN FINANCIAR pensionari, taxare pensii militareSprijin nerambursabil de pana la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Care sunt conditiile pentru accesarea banilorOUG 130/2020: Microgranturi de pana la 2.000 euro din fonduri externe nerambursabile pentru IMM-uri. Cum pot utiliza beneficiarii sumeleUltimele articole
Ajutor de incalzire a locuintei 2024. Pana pe 15 octombrie se depun cererileMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliProgramul Start-Up Nation, aprobat de Guvern si in 2024. Finantarile ajung la 250.000 leiAcord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca MondialaArticole similare
Romanii din afara, interesati sa dezvolte afaceri in Romania.149 de persoane s-au inscris in programul ReStart DiasporaArticole similare
Strategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020, adoptata de GuvernRomanii din afara, interesati sa dezvolte afaceri in Romania.149 de persoane s-au inscris in programul ReStart DIASPORALansarea proiectului DIASPORA ReSTART pentru firmeMinistrul pentru Mediul de Afaceri: Lista cu beneficiarii programului Start-Up Nation ar putea fi gata pana la finalul lunii maiPropunere de masuri fiscale: CAS progresiv in functie de varsta, reducere taxe si TVA pentru IMM-uri si reforma ANAFUltimele articole
In iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si Servicii„Traieste, Munceste, Pofteste Romaneste!â€, noua campanie MEEMA dedicata romanilor din DIASPORA care se intorc acasaVioleta Alexandru anunta schimbari majore in administratie. Va fi reluat proiectul “fara ziduri†la Casele de pensiiPremierul Orban: Programul Start-Up Nation va fi modificat. Punctaj in plus pentru romanii din DIASPORARomanii care lucreaza in afara tarii se pot inrola VOLUNTAR in SPV. Anuntul MFPAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"