Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat romanilor din diaspora care revin in tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 16 Oct. 2019
Tags: sprijin financiar, romani plecati, diaspora

Propunerea legislativa asteptata de multi romani a intrat in cursa pentru adoptare: 3 senatori USR au depus un proiect de Lege pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetatenilor romani fosti rezidenti pe teritoriul Romaniei, care se intorc in tara.

Astfel, propunerea legislativa isi propune sa incurajeze intoarcerea romanilor in tara, ca o forma de imbunatatirii a economiei actuale, dar si pentru reintregirea familiilor, dat fiind ca datele statistice arata ca la finalul anului 2017 peste 94.000 de copii din Romania aveau unul sau ambii parinti plecati la lucru in strainatate.
 

Extras din Proiectul de Lege
 

(...) Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1 (1) Prin prezenta lege se aproba Programul de sprijin financiar acordat cetatenilor romani fosti rezidenti pe teritoriul Romaniei, care se intorc in tara, derulat in perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2030, denumit in continuare Program.

(2) Scopul Programului il constituie sprijinirea cetatenilor romani fosti rezidenti sa se intoarca in tara si sa se integreze pe piata muncii din Romania, cu accent deosebit pe indreptarea efectelor migratiei, reprezentand un instrument activ in vederea reintregirii familiilor, a revitalizarii si profesionalizarii diverselor sectoare economice si a cresterii economice pe termen lung.
 
Art. 2 (1) In intelesul prezentei legi, prin fost rezident se intelege persoana fizica care a fost rezident pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de minim 15 ani consecutivi, calculati potrivit art. 7 pct. 28 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Pot beneficia de prevederile prezentei legi cetatenii romani fosti rezidenti care au realizat venituri  si au achitat contributiile obligatorii aferente intr-un alt stat pentru o perioada de minim 36 de luni si care au fost rezidenti pe teritoriul unui alt stat pentru o perioada de minim 4 ani consecutivi, in sensul art. 7 pct. 28 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Art. 3 (1) Dovada calitatii de fost rezident se face prin prezentarea, la autoritatea competenta, a urmatoarelor documente:
 
a) adeverinta de salariat sau de incadrare in munca din partea angajatorului sau, dupa caz, dovada de lucrator independent sau orice alt document care sa ateste orice alt tip de colaborare din care fostul rezident a realizat venituri. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

b) documentul de la angajatorul si/sau de la persoanele juridice cu care a lucrat in regim de independent sau in orice alt regim juridic ca a realizat venituri pentru o perioada de minim 36 de luni sau dovada ca a achitat contributiile aferente unei perioade lucrate de minim 36 de luni, de la autoritatea competenta a statului in care a fost rezident. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

c) documentul sau documentele care sa ateste ca a fost rezident pentru o perioada de minim 4 ani consecutiv, conform alin. (2), eliberata de autoritatea competenta a statului in care a fost rezident. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

d) dovada ca a fost rezident pe teritoriul Romaniei in sensul art. 2 alin. (1). Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Fostilor rezidenti care fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) i (2) Ii se elibereaza, in termen de maxim 30 zile de la depunerea actelor prevazute la alin. ( 2), un certificat de fost rezident.

(3) Prin hotarare de Guvern se poate stabili numarul maxim de certificate de fost rezident ce se pot elibera anual.

(4) Pe intreaga durata a contractului de munca, certificatul de fost rezident ramane la angajator, in dosarul fostului rezident angajat.
 
Art. 4 (1) Prin derogare de la prevederile art. 58 lit. a) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2030, fostii rezidenti carora Ii se elibereaza certificat de fost rezident sunt scutiti de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obtin pe teritoriul Romaniei. Obtinerea veniturilor din salarii pe teritoriul Romaniei se dovedete prin contractul de munca.

(2) In perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2030, pentru fostii rezidenti carora Ii s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduce cu 50%.

(3) Scutirea prevazuta la alin. (1),  respectiv reducerea prevazuta la alin. (2), denumite in continuare sprijin, se aplica pentru jumatate din perioada in care fostii rezidenti au realizat venituri si au achitat contributiile obligatorii intr-un alt stat, perioada minima de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.
 
Art. 5 (1) Beneficiaza de sprijinul prevazut la art. 4 fostii rezidenti care redevin rezidenti pe teritoriul Romaniei in sensul art. 7 pct. 28 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din momentul incheierii primului contract de munca pe teritoriul Romaniei.

(2) Dovada statutului de rezident conform alin. (1) se face la finalul fiecarui an calendaristic, prin depunerea documentelor doveditoare la organul fiscal competent. Daca nu indeplinesc aceasta conditie, fostii rezidenti platesc retroactiv sumele de la plata carora au fost scutiti prin sprijin in anul respectiv.

(3) Pentru cetatenii romani rezidenti la data de 1 ianuarie 2020 in sensul prevazut de art. 7 pct. 28 lit. c) Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si care parasesc teritoriul acesteia, devenind rezidenti pe teritoriul unui alt stat pe care obtin venituri dupa aceasta data, perioada ulterioara datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezinta perioada de eligibilitate pentru sprijinul prevazut la art. 4.
 
Art. 6
 
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea. I.
 
Art. 7
 
In termen  de 60 de zile de la data publicarii prezentei  legi, Guvernul  elaboreaza  normele metodologice pentru punereacin aplicare a prevederilor acesteia.
 
 
ATENTIE!
Legea nu este inca adoptata, deci nu se aplica deocamdata!
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat romanilor din diaspora care revin in tara":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016