Tags: impozitarea bacsisului, impozit pe bacsis, bacsis cu cardul
Bacsisul pe care clientii il dau in mod voluntar - in semn de apreciere pentru serviciile primite, ar trebui sa fie reglementat prin lege si impozitat corespunzator, pe nota de plata, spune presedintele Asociatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania - HORA, Dragos Petrescu.
"Acest tips nu este reglementat in prezent, in Romania.
Prima propunere de reglementare a tips-ului a venit printr-o ordonanta de urgenta, din 2015, cand s-a incercat reglementarea acestuia atat in industria ospitalitatii, cat si in a taximetriei. La nivel european, exista tari care au reglementat tipsul, cum se gestioneaza administrativ si fiscal Germania, Italia, Cehia, dar exista si tari in care nu exista reglementari. Propunerea noastra este ca in Romania sa fie evidentiat pe bonul fiscal, cu o linie separata, astfel incat sa fie extras din zona de TVA si impozitat cu 10%, ca venit din alte surse, asa cum este prevazuta in zona jocurilor de noroc", a precizat Dragos Petrescu, miercuri, intr-o conferinta de specialitate.
Acesta este de parere ca in felul asta s-ar transparentiza veniturile din aceste surse, care reprezinta o suma "importanta", undeva intre 5% si 20% din
cifra de afaceri a operatorilor la nivel european.
"In mod evident, ar fi un beneficiu pentru angajati, pentru stat, dar si pentru operatori care ar putea sa administreze eficient si transparent problema tips-ului. Cred ca propunerea noastra va fi privita pozitiv de MFP (Ministerul Finantelor Publice, n.r.) si reglementata ca atare", a mai declarat presedintele HORA.
Astfel, cei care vor sa plateasca folosind cardul, comunica ospatarului ce suma vor sa lase bacsis, iar pe
factura achitata la POS aceasta va aparea distinct. In acelasi fel se va proceda si in cazul celor care aleg sa plateasca cash.
Dragos Petrescu este de parere ca aceasta reglementare va atrage mai multi lucratori tineri in industria ospitalitatii, inclusiv din diaspora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Dosarul preturilor de transfer
Intrebare:
Societate inregistratata la contribuabili mijlocii
Tip societate SRL
Nr de angajati: peste 50 angajati
Platitoare de TVA
Cod CAEN 2219 Fabricarea altor produse din cauciuc
Intrebare:
Societatea A din Romania primeste, in sistem lohn din Marea Britanie, produse de la Societatea B din Maria Britanie, in vederea prelucrarii lor efective ( manopera prelucrare garnituri din cauciuc) pe teritoriul Romaniei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reduceri comerciale pentru persoane fizice
Intrebare:
Societatea are ca obiect principal de activitate transporturi rutiere intern si international de marfuri, precum si activitate la terti pentru vanzare marfuri cu amanuntul si cu ridicata.
Face importuri in principal pentru marfa vanduta - produse agroindustriale.
Are inregistrate si fiscalizate 5 case electronice fiscale care sunt montate pe mijloacele auto ale societatii. Societatea avand angajati 5 agenti vanzare care indeplinesc si functia de sofer,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Anularea obligatiilor bugetare accesorii
Intrebare:
Ca urmare a unui control vamal in perioada iul-dec 2024, s-a emis o decizie cu penalizari si dobanzi aferente taxelor vamale.
Taxele vamale sunt considerate venituri pentru bugetul UE, ele sunt percepute asupra importurilor de produse din tari din afara UE, pe baza cotelor stabilite in tariful vamal comun.
Conform OUG 107/2024, dorim sa beneficiem de amnistie pentru aceste accesorii aferente taxelor vamale.
Va rog sa ma ajutati in acest sens,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii si actualizarii codului UIT
Intrebare:
Societatea noastra importa marfuri din Germania, iar in procesul logistic sunt implicate mai multe entitati.
Avand in vedere procesul descris mai jos, dorim sa intelegem cum ar trebui sa procedam pentru a ne asigura ca raspunderea nu revine societatii noastre in cazul unor modificari neactualizate de catre transportatorul final in in SPV.
1. Organizatorul transportului este o persoana juridica nerezidenta (Wuerth Logistic), care coordoneaza incarcarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Gestiune cantitativ-valorica sau global-valorica in cazul vanzarilor cu amanuntul
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati in a lamuri urmatoarele aspecte legate evidenta stocurilor si documentele financiar contabile de intocmit efectuate de catre o entitate din RO care are 3 magazine unde activitatea de baza este aceea de vanzare cu amanuntul a produselor din piele (genti, portofele), astfel:
1. Entitatea achizitioneza bunurile dintr o tara membra UE, marfa este insotita de factura in timpul transportului (factura emisa in RON), gestiunea se tine cantitativ valoric...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<