Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Facem referire, prin cele ce urmeaza, la hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.
Hotararea e una foarte importanta, facand referire la operatorii economici ce desfasoara activitati cu produse agricole, cu produse alimentare si bauturi nealcoolice pentru care facturarea se va efectua cu cota de TVA de 9% incepand cu 1 iunie 2015.Principala prevedere a acestui act normativ este enumerarea codurilor tarifare pentru care se va utiliza cota redusa de TVA.
Se necesita maxima atentie pentru produsele cu dubla intrebuintare deoarece sunt o multime de exceptii si o multime de coduri tarifare excluse de la facturarea cu cota redusa, scrie PortalContabilitate.ro.
In afara de aceste reglementari din sfera TVA, actul normativ reglementeaza si in urmatoarele domenii:
- scutiri de impozitul pe venit pentru persoanele cu handicap;
- fiscalizarea bacsisului atat la nivelul persoanei fizice cat si la nivelul societatii;
- ajustarea formulei de calcul a accizei pentru bere, vinuri spumoase, tigarete;
- reactualizarea garantiilor de catre antrepozitarii de produse accizabile;
- scutirea la plata a contributiei de sanatate pentru diverse categorii de persoane
-usoare modificari privind impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat.
Dezvoltam alerta de astazi cu privire la cota de TVA de 9% pentru alimente, respectiv cu privire la fiscalizarea bacsisului.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Principalele bunuri alimentare pentru care cota de TVA aplicabila va fi de 9% sunt:
a)animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 si 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate pentru reproductie;
b)carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201-0210;
c)pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301-0308, cu exceptia pestilor ornamentali vii care se incadreaza la codurile NC 0301 11 00 si 0301 19 00;
d)lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401-0406;
e)oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407-0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
f)miere naturala care se incadreaza la codul NC 04090000;
g)alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00 00, 0511 91, 0511 99;
h)plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0602 90 50;
i)legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701-0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
j)fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801-0814 00 00;
k)cafea, ceai, maté si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901-0910;
l)cereale care se incadreaza la codurile NC 1001-1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;
m)produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 00-1109 00 00, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1106 20 10.
Foarte important: legiuitorul a precizat cateva aspecte cand bunurile se vand ca pachete cu alte bunuri, respectiv daca se vand doua produse unul alimentar si altul nealimentar, atunci facturarea se va aplica cu cota diferentiata pentru fiecare produs.
De exemplu, vindem un pachet ce contine un litru de lapte si o cana. Vanzatorul factureaza cu preturi distincte ambele produse. In aces caz se va utiliza cota de 9% pentru lapte si cota de 24% pentru cana.
Daca facturarea se realizeaza sub forma unui pachet cu un singur pret si luam exemplul dat chiar de legiuitor, un aragaz vandut impreuna cu pachete de spaghete, se va stabili ce bun este acordat cu titlu gratuit (in cazul nostru evident spaghetele) si se va factura cu cota de 24% aragazul. Daca produsele dintr-un pachet nu se pot diferenti, atunci facturarea pachetului se va realiza cu TVA in procent de 24%.
Ambalajele in care se regasesc alimentele vandute se factureaza cu cota de 9%, fiind cheltuiala accesorie livrarii de alimente.
Bauturile nonalcoolice se factureaza cu cota de TVA de 9%. Bauturile alcoolice se factureaza cu cota de TVA de 24%. Reprezinta bautura alcoolica orice bautura ce contine alcool, indiferent de concentratia alcoolului.
In ceea ce priveste impozitarea bacsisului avem un element de surpriza, ca sa nu spunem un element de interpretare gresita a Codului fiscal.
Astfel, in cazul in care bacsisul ramane la dispozitia societatii, deci nu se acorda salariatilor, se va colecta TVA in procent de 24%. Noi consideram ca aceasta prevedere incalca art. 126 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, respectiv bacsisul nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii impozabila deoarece este primit peste pretul bunurilor/serviciilor prestate.
In sfarsit, daca legiuitorul vrea sa il impoziteze cu cota de TVA de 24%, interpreteaza cum poate prevederea normativa.
Daca bacsisurile se acorda salariatilor, acestea sunt incadrate in categoria veniturilor din „alte surse” reglementate de normele de aplicare pentru art. 78 din Codul fiscal regasite la pct. 152 din HG nr. 44/2004. Acest lucru inseamna impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii.
Un lucru la care legiuitorul probabil nu s-a gandit consta in faptul ca asimiland bacsisul la venitul din alte surse al persoanei fizice, acesta este supus asigurarilor sociale de sanatate conform art. 296^29 alin. (5) din Codul fiscal.
Plata contributiei insa se va face pe baza deciziei emise de ANAF, dupa ce contribuabilii vor depune declaratia 200 cu impozitul pe venit retinut de la persoanele fizice. Se perpetueaza aceeasi situatie deja intalnita in practica cu contributii la dividende in sume minuscule sau cu contributia pentru dobanda primita de elevi la alocatia scolara.
Desigur, reamintim faptul ca operatorul economic trebuie sa decida prin Regulament interior daca bacsisul ramane la dispozitia societatii, caz in care TVA se colecteaza prin metoda sutei majorate pentru platitorii de TVA, sau daca se distribuie salariatilor, acesta fiind supus impozitarii cu cota de 16% stopaj la sursa si cu cota de 5,5% contributia la sanatate, urmand ca ANAF sa emita decizie de impunere.
Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Protejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraRestituire bursa privata indexata cu indicele de inflatieDiferente intre soldul creantei din tabloul insolventei si reevaluarea lunara. Ce tratament fiscal aplicam?Documente justificative pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA colectate la deschiderea procedurii de falimentMicrointreprinderi in 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilorUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Firme care primesc autofacturi de la clienti. Cine si cum face declararea in E-factura?Examenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenArticole similare
Iata ce declaratii fiscale au termen la 25 septembrie 2015!Cum devine microintreprinderea platitoare de impozit pe profitCum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?Ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul declararii in stare de faliment a cumparatoruluiSa ne calculam singuri amenzileUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Articole similare
Reducerea diferentiata de TVA ar putea duce la alimente mult mai ieftineCotele TVA pentru 2023, aplicabile in RomaniaCat ar pierde statul din reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilorOpinia Consiliului fiscal asupra sferei extinse de aplicare a cotei de TVAPresiuni la Finante pentru reducerea TVA la alimenteUltimele articole
Guvernul Orban respinge proiectul privind reducerea TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!Cota TVA pentru produse alimentare si bauturi alcoolice incluse in pachete turisticeInfluenta reducerii TVA asupra inflatiei si alimentelor in Raportul anual emis de Consiliul FiscalMinistrul Agriculturii: Alimente cu TVA redus inseamna reducerea evaziunii fiscaleCresc sansele unui TVA redus in 2012Articole similare
Cotele de taxa in 2012. Vezi MODIFICARIleModificare formulare februarie 2016 prin Ordinul 3698/2015Cheltuielile cu sponsorizarea si calcul impozit pe profit. Cand poate o firma sa faca sponsorizari?Procedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din Revisal (Proiect)Info ANAF: Precizari suplimentare referitoare la MODIFICARIle aduse de OPANAF 2546/2016Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele MODIFICARI fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Articole similare
Avans achizitii intracomunitare. Cum procedam la modificarea perioadei fiscale?Deducere TVA pentru achizitie bunuri imobile de la proprietar aflat in faliment. Cum procedam corect?Studiu de caz: Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului pe facturile primite de la furnizorLegea nr. 134 din 2010*) privind Codul de procedura civila a fost republicataStudiu de caz: Obligatii privind inscrierea in jurnalele de cumparari. Evidenta si raportarea fiscalaUltimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVACheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"