Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
TVA redus in 2019 - ce capcane ascunde O.U.G. nr. 89/2018?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Cota TVA pentru produse alimentare si bauturi alcoolice incluse in pachete turistice

de InfoTva.ro la 19 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: cota tva, tva alimente, pachete turistice, tva 9%

In studiul de caz propus astazi vom aborda doua subiecte de interes privind cota de TVA care se aplica pachetelor turistice. 1. Care este cota de TVA care se aplica pentru vanzarea de la mini barul din camerele de hotel a produselor alimentare si a bauturilor non-alcoolice?

2. Care este cota de TVA care se aplica pentru bauturile alcoolice vandute in cadrul unor pachete turistice? Ce ar trebui sa prevada contractul de prestari servicii incheiat cu clientii (persoane fizie si juridice) in acest caz?

Raspunsul specialistului


Avand in vedere faptul ca produsele alimentare nu sunt servite, ci doar puse la dispozitia turistului in mini-bar, cota TVA aplicabila pentru vanzarea acestora este de 9%, fara a fi 5%.  
 
Practic, punerea alimentelor respective la dispozitia turistului este o modalitate de vanzare cu autoservire, fiind optiunea clientului daca decide sa le cumpere/consume, fara a fi o modalitate de servire practicata de catre hotel, insotita de servicii conexe astfel incat operatiunea sa se incadreze in categoria serviciilor de restaurant sau catering.
 
In acest context, am in vedere si considerentele avute in vedere de catre Comisia CEE  in Cauza C 497/09 avand drept parti Finanzamt Burgdorf impotriva Manfred Bog cu privire la elementele necesare pentru incadrarea operatiunii drept  prestare  de servicii in conditiile in care se regasesc elemente  caracteristice pentru impresia de ansamblu pe care o creeaza mersul la un restaurant,  in special servirea, posibilitatea de a sta asezat, salile inchise si climatizate, precum si posibilitatile de a consuma produsele pe terasa, existenta unui vestiar si a unor toalete. Instanta de trimitere pentru aceasta decizie preliminara a subliniat diferenta  dintre livrarea de bunuri si prestarea de servicii in materie de furnizare de mancaruri gatite si de bauturi, stabilita de curte in cazul C 231/94  Faaborg Gelting Linien  95).
 
Astfel, s-a subliniat diferenta dintre  operatiunile de catering si operatiunile care vizeaza hrana la pachet, in sensul ca  operatiunile de catering (prestare de servicii) sunt "caracterizate de un fascicul de elemente si de acte, de la gatirea mancarurilor pana la livrarea acestora, in cadrul caruia livrarea hranei nu este decat o componenta, iar serviciile predomina in mare masura, in timp ce, in cazul hranei la pachet (livrare de bunuri), pe langa livrarea hranei, „operatiunea nu este insotita de servicii destinate sa agrementeze consumul la fata locului intr un cadru adecvat”.
 
Noi reguli privind SPONSORIZAREA
Noi reguli privind SPONSORIZAREA

Vezi detalii

Manualul Contabilului Incepator
Manualul Contabilului Incepator

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari!
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari!

Vezi detalii

In ceea ce priveste bauturile alcoolice servite turistilor in cadrul pachetelor turistice, cota aplicabila pachetului este de 5%, aspect reglementat, in mod expres, prin art. 291 alin.   (3) lit. d) din Codul fiscal "Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: .......   d) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, …….;”   
 
In opinia mea, aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 37 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 291 alin. (2) lit. d), chiar daca aceste prevederi au fost abrogate ca urmare a reducerii cotei de TVA de la 9%  la 5% conform prevederilor art. 291 alin. (3) lit. d) "(3) In sensul art. 291 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, prin cazare in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara se intelege cazarea in structurile de primire turistice cu functiuni de cazare turistica prevazute la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 2 1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu "all inclusive", astfel cum sunt definite la art. 2 1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice.
 
Orice persoana care actioneaza in conditiile prevazute la pct. 8 alin. (2) sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 311 din Codul fiscal."     
 
Dupa diminuarea cotei de TVA pentru serviciile de cazare de la 9% la 5% conform modificarilor intervenite prin O.U.G. nr. 89 din 4 octombrie 2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, normele de aplicare ale Codului fiscal nu au mai fost modificate corespunzator.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cota TVA pentru produse alimentare si bauturi alcoolice incluse in pachete turistice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi





Atentie contabili!
TVA redus in 2019 - ce capcane ascunde O.U.G. nr. 89/2018?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special "Cote reduse de TVA in 2019"
Club Contabilitate

VIDEO

X
Atentie contabili!
TVA redus in 2019 - ce capcane ascunde O.U.G. nr. 89/2018?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special.

"Cote reduse de TVA in 2019"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016