keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cota TVA pentru produse alimentare si bauturi alcoolice incluse in pachete turistice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: cota tva, tva alimente, pachete turistice, tva 9%

In studiul de caz propus astazi vom aborda doua subiecte de interes privind cota de TVA care se aplica pachetelor turistice. 1. Care este cota de TVA care se aplica pentru vanzarea de la mini barul din camerele de hotel a produselor alimentare si a bauturilor non-alcoolice?

2. Care este cota de TVA care se aplica pentru bauturile alcoolice vandute in cadrul unor pachete turistice? Ce ar trebui sa prevada contractul de prestari servicii incheiat cu clientii (persoane fizie si juridice) in acest caz?

Raspunsul specialistului


Avand in vedere faptul ca produsele alimentare nu sunt servite, ci doar puse la dispozitia turistului in mini-bar, cota TVA aplicabila pentru vanzarea acestora este de 9%, fara a fi 5%.  
 
Practic, punerea alimentelor respective la dispozitia turistului este o modalitate de vanzare cu autoservire, fiind optiunea clientului daca decide sa le cumpere/consume, fara a fi o modalitate de servire practicata de catre hotel, insotita de servicii conexe astfel incat operatiunea sa se incadreze in categoria serviciilor de restaurant sau catering.
 
In acest context, am in vedere si considerentele avute in vedere de catre Comisia CEE  in Cauza C 497/09 avand drept parti Finanzamt Burgdorf impotriva Manfred Bog cu privire la elementele necesare pentru incadrarea operatiunii drept  prestare  de servicii in conditiile in care se regasesc elemente  caracteristice pentru impresia de ansamblu pe care o creeaza mersul la un restaurant,  in special servirea, posibilitatea de a sta asezat, salile inchise si climatizate, precum si posibilitatile de a consuma produsele pe terasa, existenta unui vestiar si a unor toalete. Instanta de trimitere pentru aceasta decizie preliminara a subliniat diferenta  dintre livrarea de bunuri si prestarea de servicii in materie de furnizare de mancaruri gatite si de bauturi, stabilita de curte in cazul C 231/94  Faaborg Gelting Linien  95).
 
Astfel, s-a subliniat diferenta dintre  operatiunile de catering si operatiunile care vizeaza hrana la pachet, in sensul ca  operatiunile de catering (prestare de servicii) sunt "caracterizate de un fascicul de elemente si de acte, de la gatirea mancarurilor pana la livrarea acestora, in cadrul caruia livrarea hranei nu este decat o componenta, iar serviciile predomina in mare masura, in timp ce, in cazul hranei la pachet (livrare de bunuri), pe langa livrarea hranei, „operatiunea nu este insotita de servicii destinate sa agrementeze consumul la fata locului intr un cadru adecvat”.
 
In ceea ce priveste bauturile alcoolice servite turistilor in cadrul pachetelor turistice, cota aplicabila pachetului este de 5%, aspect reglementat, in mod expres, prin art. 291 alin.   (3) lit. d) din Codul fiscal "Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: .......   d) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, …….;”   
 
In opinia mea, aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 37 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 291 alin. (2) lit. d), chiar daca aceste prevederi au fost abrogate ca urmare a reducerii cotei de TVA de la 9%  la 5% conform prevederilor art. 291 alin. (3) lit. d) "(3) In sensul art. 291 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, prin cazare in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara se intelege cazarea in structurile de primire turistice cu functiuni de cazare turistica prevazute la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 2 1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu "all inclusive", astfel cum sunt definite la art. 2 1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice.
 
Orice persoana care actioneaza in conditiile prevazute la pct. 8 alin. (2) sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 311 din Codul fiscal."     
 
Dupa diminuarea cotei de TVA pentru serviciile de cazare de la 9% la 5% conform modificarilor intervenite prin O.U.G. nr. 89 din 4 octombrie 2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, normele de aplicare ale Codului fiscal nu au mai fost modificate corespunzator.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016