Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OUG: Cota redusa de TVA pentru mai multe tipuri de afaceri in turism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 13 Dec. 2018
Tags: cota redusa de tva, tva 5%, oug, horeca

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, 12 decembrie, un OUG privind extinderea listei tipurilor de afaceri turistice la care se aplica TVA de 5%. Legea a fost trimisa la promulgare presedintelui.

Prin Ordonanta de Urgenta votata intr-o majoritate extraordinara de deputati, cota de TVA se reduce de la 9%, la 5% pentru o gama larga de afaceri HoReCa. In acest caz, Camera Deputatilor, care este for decizional, a introdus un nou amendament prin care lista de domenii carora li se aplica cota de 5% TVA se mareste.

Astfel, amendamentul propus de parlamentarul PSD Sorin Lazar prevede ca se va aplica o cota redusa de TVA si in cazul:
    • transportului de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement,
    • transportului de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement,
    • transportului de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste in scop turistic sau de agrement,
    • transportului de persoane utilizand instalatiile de transport pe cablu - telecabina, telegondola, telescaun, teleski - in scop turistic sau de agrement.

ATENTIE! Legea nu se aplica inca! Pentru a intra in vigoare, modificarile introduse miercuri in Legea de aprobare a OUG trebuie mai intai sa fie promulgate de presedintele Klaus Iohannis si publicate in Monitorul Oficial.

Legea adoptata de deputati vine in completarea Ordonantei de Urgenta, care a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2018, si care prevede aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant si catering, accesul in parcuri de distractii, dar si pentru inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, adoptata la inceputul lunii octombrie 2018.

„A fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care se reduce cota TVA in turism (...) Prin actul normativ se propune ca incepand cu data de 1 noiembrie 2018, sa se extinda aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea (la draft, n.r.); dreptul de utilizare a facilitatilor sportive in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele care sunt scutite prin legislatie, serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative”, spunea atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OUG: Cota redusa de TVA pentru mai multe tipuri de afaceri in turism":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016