Tags: tva, cota tva locuinte, derogare tva, plafon, dezvoltatori imobiliari
Daniela Tanase, director in Ministerul de Finante, a declarat recent ca Directiva europeana privind Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) prevede ca nivelul minim al acestei taxe este de 5%, prin urmare nu poate fi introdusa o cota de 0% pentru locuinte.
"TVA este o taxa stabilita la nivelul Uniunii Europene, in baza unei directive din 2006, pe care noi avem obligatia sa o respectam. Noi am ales de la finele anului 2008 sa aplicam o cota redusa de 5%, pentru achizitia de locuinte, ca parte a politicii sociale, aceasta fiind singura posibilitate oferita de directiva respectiva", a precizat Tanase, intr-o conferinta pe teme imobiliare.
Potrivit acesteia, autoritatile romane au cerut o derogare de la Bruxelles pentru a aplica o cota de TVA de 0% pentru locuinte, insa raspunsul a fost negativ.
"A existat o propunere de aplicare a cotei reduse de 0% la TVA, insa acest lucru nu este prevazut de directiva. Limita minima in ceea ce priveste cota redusa de TVA este de 5%, pe care noi deja am implementat-o. S-a cerut o derogare pentru a se putea implementa cota de 0%, dar, din pacate, raspunsul a fost negativ. Nu se poate aplica o cota mai mica de 5% pentru locuinte", a subliniat reprezentantul MFP, potrivit Agerpres.
Aceeasi sursa aminteste ca in Codul fiscal s-a introdus o valoare maxima a locuintei care poate beneficia de TVA redus de 5%, care la momentul respectiv era echivalentul a 100.000 de euro.
"Intre timp, cursul a crescut si nu a mai reprezentat acelasi lucru. Astfel ca, in 2016, s-a rescris Codul fiscal si a fost majorata valoarea la 450.000 de lei, ca sa aiba acelasi echivalent in euro", a declarat Daniela Tanase, citata de aceeasi sursa.
De asemenea, aceasta a precizat ca desi nu se poate o aplica o cota de TVA mai mica de 5%, se pot modifica totusi conditiile in care se stabileste ca o locuinta se incadreaza in categoria de politici sociale.
Aceasta, informeaza Agerpres, in conditiile in care, in timpul dezbaterii, mai multi dezvoltatori imobiliari s-au plans de faptul ca plafonul de 450.000 de lei nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, in contextul in care cursul euro-leu a crescut.
"Exista in acest sens o initiativa parlamentara care a trecut de Senat si este acum in dezbatere in Camera Deputatilor, unde pot fi aduse amendamente legate de suprafata constructiei sau valoarea ei sau alte lucruri de acest gen. in plus, din 2016, a fost introdusa taxarea inversa pentru persoanele impozabile, ca o masura care sa stimuleze acest sector, principalul obiectiv fiind combaterea evaziunii fiscale si stimularea competitiei", a adaugat oficialul MFP.

de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pentru toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturare e-books. Cote tva UE
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu cotele reduse de tva din Uniunea Europeana pentru activitate comert cu carti electronice, pentru o societate care are cod OSS TVA. Eu am gasit https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/#/vat-search/vat-search-result acest link, dar as dori sa ma ajutati, sa nu care cumva sa interpretez gresit ceea ce am gasit ca rezultat al cautarii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe cladiri
Intrebare:
O regie autonoma are inregistrata in contul 231 "Imobilizari corporale in curs" o investitie in valoare totala de 300 milioane lei, reprezentand o constructie aflata in curs de executie, care include lucrari de constructii si montaj, echipamente (dotari) si dobanda capitalizata. In urma finalizarii lucrarilor, s-a realizat receptia constructiei propriu-zise (lucrarile de C+M), in valoare de 200 milioane lei.
In valoarea totala de 300 milioane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul special UE - One Stop Shop (OSS)
Intrebare:
Suntem o societate tur-operatoare, CAEN 7912 si incheiem un contract de vanzare pachete turistice catre o societate cu sediul in Lituania, care este o platforma online platitoare de TVA cu cod fiscal de Lituania, ce vinde catre turisti persoane fizice din Romania pachete turistice atat in UE, cat si in afara UE. Pentru operatiunile desfasurate in UE, noi, ca vanzator, avem obligatia inregistrarii prin OSS si declararea in decontul de TVA 398? Multumesc frumos.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Diferente semnificative RO e-TVA
Intrebare:
De cand a aparut E-TVA, firma noastra primeste Notificare de confIrmare, cu diferente semnificative, motivul fiind ca societatea noastra emite facturi catre persoane fizice, incasate prin casa de marcat, astfel ca suma se dubleaza in Z-ul casei de marcat. Am crezut ca incepand cu 01 ianuarie 2025, de cand se transmit in SPV, si aceste facturi catre persoane fizice, diferentele o sa dispara. Dar surpriza, cand soliciti detalii la E-TVA, ANAF-ul nu are vreun Raport si cu facturile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<