Tags: tva, cota tva locuinte, derogare tva, plafon, dezvoltatori imobiliari
Daniela Tanase, director in Ministerul de Finante, a declarat recent ca Directiva europeana privind Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) prevede ca nivelul minim al acestei taxe este de 5%, prin urmare nu poate fi introdusa o cota de 0% pentru locuinte.
"TVA este o taxa stabilita la nivelul Uniunii Europene, in baza unei directive din 2006, pe care noi avem obligatia sa o respectam. Noi am ales de la finele anului 2008 sa aplicam o cota redusa de 5%, pentru achizitia de locuinte, ca parte a politicii sociale, aceasta fiind singura posibilitate oferita de directiva respectiva", a precizat Tanase, intr-o conferinta pe teme imobiliare.
Potrivit acesteia, autoritatile romane au cerut o derogare de la Bruxelles pentru a aplica o cota de TVA de 0% pentru locuinte, insa raspunsul a fost negativ.
"A existat o propunere de aplicare a cotei reduse de 0% la TVA, insa acest lucru nu este prevazut de directiva. Limita minima in ceea ce priveste cota redusa de TVA este de 5%, pe care noi deja am implementat-o. S-a cerut o derogare pentru a se putea implementa cota de 0%, dar, din pacate, raspunsul a fost negativ. Nu se poate aplica o cota mai mica de 5% pentru locuinte", a subliniat reprezentantul MFP, potrivit Agerpres.
Aceeasi sursa aminteste ca in Codul fiscal s-a introdus o valoare maxima a locuintei care poate beneficia de TVA redus de 5%, care la momentul respectiv era echivalentul a 100.000 de euro.
"Intre timp, cursul a crescut si nu a mai reprezentat acelasi lucru. Astfel ca, in 2016, s-a rescris Codul fiscal si a fost majorata valoarea la 450.000 de lei, ca sa aiba acelasi echivalent in euro", a declarat Daniela Tanase, citata de aceeasi sursa.
De asemenea, aceasta a precizat ca desi nu se poate o aplica o cota de TVA mai mica de 5%, se pot modifica totusi conditiile in care se stabileste ca o locuinta se incadreaza in categoria de politici sociale.
Aceasta, informeaza Agerpres, in conditiile in care, in timpul dezbaterii, mai multi dezvoltatori imobiliari s-au plans de faptul ca plafonul de 450.000 de lei nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, in contextul in care cursul euro-leu a crescut.
"Exista in acest sens o initiativa parlamentara care a trecut de Senat si este acum in dezbatere in Camera Deputatilor, unde pot fi aduse amendamente legate de suprafata constructiei sau valoarea ei sau alte lucruri de acest gen. in plus, din 2016, a fost introdusa taxarea inversa pentru persoanele impozabile, ca o masura care sa stimuleze acest sector, principalul obiectiv fiind combaterea evaziunii fiscale si stimularea competitiei", a adaugat oficialul MFP.

de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de inmatricularea acestuia in Romania, direct catre o persoana fizica cu resedinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare teren persoana fizica. Calitatea de persoana impozabila pentru TVA
Intrebare:
In situatia in care mai multi proprietari persoane fizice (neplatitoare de tva) ai unui teren doresc sa il vanda unui dezvoltator imobiliar, cum vor proceda in urmatoarele situatii in ceea ce priveste TVA:
1. o singura vanzare a intregului teren actual arabil intravilan, dar suma care ii revine fiecarui proprietar ar fi peste 300.000 ron
2. o singura vanzare a intregului teren daca acesta ar deveni teren construibil, daca suma care ii revine fiecarui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
Intrebare:
O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obiectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si organizarea programelor de curs pentru formare profesionala initiala, continua si complementara in specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, pshihoterapie cognitiv- comportamentala, consiliere scolara si vocationala...
Veniturile incasate de asociatie pentru aceste cursuri sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA pentru vanzare onlinetipare, beneficiari diversi
Intrebare:
PFA neplatitor de tva si neinregistrat in scop de tva pentru operatiuni intracomunitare, in Romania. Activitatea consta in vanzarea unor tipare/schite cu instructiuni pentru crosetat/cusut. Aceste schite+instructiunile sunt urcate pe platforme si pot fi achizitonate atat de prsoane fizice din UE/afara UE cat si de persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva din UE/afara UE. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA, de ce plafoame trebuie tinut cont,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Exercitarea dreptului de deducere a TVA
Intrebare:
Un furnizor X, ce furnizeaza servicii de transport rutier, in anul 2024, s-a conformat din proprie initiativa si corectat TVA din facturile de transport emise catre societatea noastra (transport container din Port Constanta catre clientul nostru din Romania) emise in perioada 2018-2020. ("Prin acest fapt se indreapta eroarea necolectarii TVA, avand in vedere ca X SRL a emis facturi pentru prestari de servicii de transport legate de export, in regim de scutire de TVA cu drept...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<