Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce masura se poate considera, conform pct. 1 alin. (3) lit. d) din Normele de aplicare a art. 125^1 alin.(2) lit.c) si art. 150 din Codul Fiscal, ca sucursala din Romania a unei firme stabilite in Italia a participat la exportul unor parti componente ale unei instalatii avand in vedere urmatoarele:
- pentru export a fost incheiat un contract intre societatea mama din Italia si o societate din afara UE;
- partile componente au fost fabricate de catre o societate de pe teritoriul Romaniei (soc. inregistrata in scop TVA in Romania), societate ce a emis facturi de livrare catre sucursala;
- piese necesare fabricarii partilor componente ale instalatiei au fost achizitionate din UE pe baza de facturi emise de societati furnizoare catre sucursala, pe facturi fiind mentionat cod TVA al sucursalei. Piesele achizitionate din UE au fost descarcate direct la societatea producatoare de pe teritoriul Romaniei.
Partile componente ale instalatiei au fost livrate direct de la societatea producatoare din Romania catre societatea din afara Comunitatii in baza unor facturi intocmite de sucursala catre tara din afara Comunitatii.
Sucursala poate deduce TVA aferenta facturilor de achizitii intracomunitare si interne utilizate pentru exportul efectuat in conditiile mentionate mai sus?
Prevederile pct. 1 alin. (3) lit. d) din Normele de aplicare ale art. 125^1 alin. (2) lit.c) si art. 150 din Codul Fiscal reprezinta criterii de incadrare a activitatii unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar drept sediu fix pe teritoriul Romaniei, fara a reprezenta o conditie pentru incadrarea unei operatiuni economice in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA.
Din intrebarea formulata de dvs., inteleg faptul ca sucursala din Romania este un cumparator-revanzator al unor piese componente care sunt utilizate de catre un producator din Romania pentru obtinerea unei instalatii, livrate ulterior unui cumparator stabilit pe teritoriul unui stat tert. Pentru achizitia acestor piese, sucursala din Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (2) prin formularul cod 093, are drept de deducere, indiferent de faptul ca bunurile respective sunt achizitionate de la parteneri stabiliti pe teritoriul comunitar sau de la parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei. Deducerea se efectueaza in baza prevederilor art. 145 alin. (2) lit. a) deoarece sucursala realizeaza operatiuni taxabile "(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
a) operatiuni taxabile; ". In acest context, am in vedere faptul ca livrarea pieselor componente de catre sucursala pe numele producatorului instalatiei trebuie efectuata prin colectarea TVA cu cota standard 24%. In aceasta situatie, operatiunea efectuata de sucursala din Romania este considerata o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care nu se poate aplica regimul de scutire cu drept de deducere de la art. 143 alin. (1) lit. a) sau lit. b), chiar daca instalatia obtinuta si din piesele livrate de sucursala urmeaza a fi exportata de catre producatorul din Romania. Asa cum se poate constata, titular al operatiunii de export este producatorul instalatiei care este indreptatit sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere, chiar daca o parte din piesele componente au fost revandute de catre sucursala din Romania a persoanei impozabile din Italia, piesele respective fiind descarcate direct la societatea producatoare de pe teritoriul Romaniei. Recunosc faptul ca nu inteleg legatura dintre:
contractul de export incheiat intre societatea mama din Italia si societatea din afara UE, pe de o parte, si
livrarea pieselor de schimb de catre sucursala din Romania pentru instalatia produsa si exportata de persoana impozabila din Romania, pe de alta parte.
Producatorul instalatiei este persoana obligata sa justifice aplicarea regimului de scutire conform prevederilor art. art. 2 sau art. 3 din O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 2 din ANEXA 1 "INSTRUCTIUNI de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare"
De exemplu, documentele reglementate prin art. 2 (bunuri expediate sau transportate de furnizor) sunt urmatoarele:
factura completata cu informatiile impuse prin articolul 155 alin. (19) din Codul fiscal;
certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau,
dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in
cazuldeclaratiei vamale de export pe cale electronica;
diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele sau:
documentul de transport;
comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
documentele de asigurare.
Prin art. 3 (bunuri expediate sau transportate de cumparator) din O.M.F.P. nr. 2222/2006 se reglementeaza faptul ca scutirea de taxa pe valoarea adaugata se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu urmatoarele documente:
factura completata cu informatiile impuse prin articolul 155 alin. (19) dinCodul fiscal;
certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
documentul de transport din care sa rezulte ca transportul s-a efectuat de
catre cumparator conform comenzii de cumparare sau a contractului incheiat
cu furnizorul.
Astfel, existenta declaratiei vamale de export emisa pe numele producatorului nu este suficienta pentru sucursala din Romania sa considere ca a efectuat un export de bunuri deoarece, in lipsa facturii emise pe numele cumparatorului din statul tert, nu poate face dovada ca este furnizorul bunurilor respective. Asa cum se impune prin art. 1 alin. (2) din Instructiunile anexate la O.M.F.P. nr. 2222/2006 mentionat anterior " Justificarea scutirilor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i) …..din Codul fiscal se face de catre persoana impozabila care poate avea calitatea de furnizor/prestator sau, dupa caz, de beneficiar.". Furnizorul este definit la alin. (3) lit. d) din acelasi articol " In sensul prezentelor instructiuni:….. d) prin furnizor se intelege orice persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (1) sau alin. (2) din Codul fiscal, respectiv producatorul bunurilor sau proprietarul bunurilor ori comisionarul care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului;".
In situatia prezentata, in lipsa unei declaratii de export emise pe numele sau, sucursala nu poate considera ca a efectuat un export de bunuri, chiar daca a emis facturi pentru anumite parti componente ale instalatiei exportate direct pe numele cumparatorului stabilit pe teritoriul unui stat tert. Partile componente ale unei instalatii pot fi facturate separat numai daca reprezinta piese de schimb pentru instalatia respectiva. In acest caz, este recomandabil sa reanalizati, pe fiecare stadiu al derularii tranzactiei, aplicarea tratamentului fiscal pentru fiecare operatiune facturata in relatia cu producatorul din Romania si cumparatorul din statul tert. Dupa cum ati prezentat situatia, consider ca sucursala din Romania a efectuat doar livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabile in Romania, fara a efectua livrari la export, scutite cu drept de deducere. Furnizorul la export este producatorul instalatiei.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Comisioane bancare pentru operatiuni de export. Ce tratament fiscal TVA se aplica?EXPORT BUNURI. Ce tratament fiscal se aplica la facturare? Cum raportam prin decontul 300?EXPORT BUNURI. Documente justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVARegim fiscal TVA pentru exportul de bunuriCum inregistram exportul de bunuri pe numele cumparatorului stabilit pe teritoriul comunitar?Ultimele articole
Studiu de caz: Scutirea TVA a serviciilor legate de exportExport de bunuri si mentiune factura. Justificare scutire de TVA. Ce procedura urmam?Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul ICine depune obligatoriu Declaratia 307?Februarie 2011: dispare 30% din ANAFMinisterul Turismului promite reducerea TVA la 5% pentru cazare si restaurant, pana in decembrieDocumentar fiscal privind scutirea de impozit a profitului reinvestitUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Firmele nou-infiintate pot opta sa plateasca impozit pe veniturile micro din primul an fiscal in anumite conditiiObligatii asociatie de proprietari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor socialeZoom fiscal: Utilizarea autovehiculelor de catre salariati. Cand se considera avantaj de natura salariala?Societate absorbita in urma fuziunii. Putem deduce TVA-ul din facturile emise pe numele firmei?Ultimele articole
Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Informatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFArticole similare
Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Raportarea operatiunilor in decontul de TVATVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Determinarea cifrei de afaceriPrestari servicii si obligatia de a aplica taxarea inversa. Este corect intocmita factura?Intocmire factura in baza bonurilor fiscale. Clientii trebuie sa transmita CIF al societatii mama, nu al punctului de lucruPremii acordate in vederea stimularii vanzarilor. TVA. Inregistrari contabileUltimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVADoua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAArticole similare
Cum colectam TVA pentru SRL cu obiect de activitate comert cu amanuntul?Achizitie bunuri pentru sponsorizare. DEDUCERE TVACe etape urmam pentru reinnoirea certificatelor digitale pentru semnatura electronica in 2013Microintreprindere si intermediere tranzactii financiare si servicii de consultanta. Care e regimul TVA?TVA dedusa pentru bunuri aport in natura la capitalul social. Ce tratament fiscal se aplica?Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaPersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"