keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Export bunuri. Ce tratament fiscal se aplica la facturare? Cum raportam prin decontul 300?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: export bunuri, tva, facturare, decontul 300, cod 300, livrare bunuri, obligatii fiscale

O societate romana produce prin atelier propriu produse pe care le vinde in Elvetia. Transportul il asigura firma din Romania prin curierat sau Posta Romana. Cum va emite firma din Romania facture, tinand cont ca Elvetia nu este membru UE?



Operatiunea de livrare reprezinta export de bunuri si este scutit de TVA cf.art.143 alin.1 lit a din CF? In factura de bunuri livrate poate sa factureze separat si cv.transportului?

La ce rubrica se completeaza valoarea bunurilor si a transportului in Decontul TVA ( d 300 ).Ce alte obligatii declarative mai are firma din Romania?

Livrarile de bunuri la export sunt operatiuni scutite cu drept de deducere. Exportul este operatiunea economica pentru care este obligatorie  intocmirea  declaratiei  de export care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului. Exportul de bunuri este reglementat  prin Codul  vamal al Romaniei adoptat in baza legii nr.  86 din 10 aprilie 2006  privind Codul vamal,  la cap.  3, art.  181.  Regimul de export permite scoaterea marfurilor romanesti in afara teritoriului vamal al Romaniei prin  indeplinirea formalitatilor vamale prevazute pentru exportul marfurilor. Deci, in anumite conditii, expedierea bunurilor    pe zona non- UE, prin coletarie (oficiul postal – mesagerie, firma de curierat),  poate fi  un export de bunuri scutit de TVA, operatiunea fiind reglementata din punctul de vedere al TVA  prin art. 143 alin. (1) lit. a)  din Codul fiscal, asa cum ati precizat chiar dvs.  "(1) Sunt scutite de taxa:

    a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;".

Justificarea incadrarii corecte in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA se efectueaza cu  urmatoarele documente reglementate prin  art.  2 alin. (2)  din O.M.F.P. nr.  2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr.  193 din 23 februarie 2015:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din Codul fiscal;
    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
    diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor  sau de catre alta persoana in numele sau:
        documentul de transport;
        comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
        documentele de asigurare.

        
Documentul de transport este documentul intocmit de catre firma de curierat sau Posta romana, specializata in astfel de transporturi de coletarie.
        Astfel, inainte de efectuarea livrarilor de bunuri, este recomandabil sa va adresati firmei de curierat si Postei Romane  pentru a va asigura ca, prin formalitatile de export efectuate, se poate  asigura certificarea incheierii operatiunii de export.   
Documentul de transport este documentul intocmit de catre firma de curierat sau Posta Romana.
Prin O.M.F.P. nr.  2323 din 28 iulie 2014 publicat in M.Of. nr. 581 din  4 august 2014 s-au  aprobat  Normele  tehnice privind procedura de intocmire a formalitatilor vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid.  Acest ordin are in vedere prevederile  cuprinse in din Regulamentul (CEE) nr. 2.913 din 12 octombrie 1992 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar.
 
Prin acest act normativ, la art. 7 lit. c) si d) s-au reglementat documentele pentru expedieri catre persoane juridice :   

    lit. c) "trimiteri destinate persoanelor, altele decat persoanele fizice, ce au fiecare valoarea cuprinsa intre 10 euro si 150 euro, inclusiv pe lot si pe declarant, pentru care se intocmeste Declaratia vamala - curierat rapid, prevazuta la lit. b)" al carei model este prevazut in anexa nr. 3 al acestui ordin;
    lit. d) "trimiteri destinate persoanelor, altele decat persoanele fizice, ce au fiecare valoarea mai mare de 150 euro, inclusiv pe lot si pe declarant, si pentru care se depune declaratia vamala in sistemul informatic de declarare a marfurilor.".

 
    In acest caz, factura se emite de catre exportator fara TVA daca exista posibilitatea confirmarii parasirii teritoriului vamal comunitar.
 
         In situatia in care valoarea cheltuielilor de transport nu este inclusa in pretul de vanzare, recuperarea acestora se poate efectua prin inscrierea operatiunii  pe aceiasi factura de livrare a bunurilor sau prin emiterea unei alte facturi. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca mentiunile inscrise pe fiecare din cele doua randuri sunt diferite:

-    la randul 1 reprezentand bunuri livrate "scutit cf. art. 143 alin. (1) lit. a)" ;
-    la randul 2 reprezentand servicii prestate "neimpozabil cf. art. 133 alin. (2).

 
Factura emisa se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 dupa cum urmeaza :

-    exportul de bunuri la randul  14"Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu   drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3" ;
-    prestarea de servicii la randul 3  "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul  livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), ..".

   
         Pentru operatiunea astfel efectuata, societatea din Romania nu mai are alte obligatii fiscale sau informative de raportare d.p.d.v. al TVA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016