Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura catre firma straina platitoare de TVA. Incadrarea corecta a livrarii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: platitor tva, produs finit, factura, tva, codul fiscal

Analizam cazul unei firme A din Romania (platitoare de TVA) care livreaza produse unei firme platitoare de TVA din Cipru. Aceste produse nu parasesc teritoriul Romaniei, ci la ordinul firmei din Cipru marfa este trimisa la firma C din Romania (platitoare de TVA) pentru a fi prelucrata. Produsul finit obtinut paraseste teritoriul Romaniei si este livrat in Bulgaria. Vom stabili daca firma A intocmeste catre firma B din Cipru factura cu TVA, precum si ce acte se intocmesc pentru transmiterea marfii de la firma B la Firma C pentru a fi prelucrata. De asemenea, vom preciza ce fel de factura intocmeste pentru prelucrare firma C din Romania.



Raspuns:

In primul rand, compania din Cipru  este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, sau sa isi desemneze un reprezentant fiscal,  deoarece efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri asimilata. Inregistrarea se efectueaza in baza prevederilor art. 153 alin. (4), 5 si 6  din Codul fiscal .

Prin acest articol se reglementeaza faptul ca o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania printr-un sediu fix este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei. Inregistrarea trebuie efectuata inainte de realizarea operatiunilor taxabile.

Redam mai jos prevederile art. 153 alin 4 din Codul fiscal :
"(4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)-m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2)-(6).

(5) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:

a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 151; sau
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa.
(6) Persoana impozabila stabilita in Comunitate, dar nu in Romania, care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, poate, in conditiile stabilite prin norme, sa isi indeplineasca aceasta obligatie prin desemnarea unui reprezentant fiscal. Persoana impozabila nestabilita in Comunitate care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania este obligata, in conditiile stabilite prin norme, sa se inregistreze prin desemnarea unui reprezentant fiscal.”

In al doilea rand, in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, firma din Cipru trebuie sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor efectuate pe teritoriul Romaniei, printre care:
- achizitia bunurilor din Romania – pentru care are drept de deducere a TVA
 - achizitii de servicii din Romania (de la firma C) - pentru care are drept de deducere a TVA
- livrari intracomunitare de bunuri catre firma din Bulgaria – scutite de TVA in situatia indeplinirii conditiilor de transport si cod valid de TVA;

In baza evidentei fiscale intocmite, firma B din Cipru trebuie sa efectueze si raportarea fiscala a operatiunilor realizate pe teritoriul Romaniei in baza urmatoarelor formulare:
a) decont de TVA cod 300 pentru toate operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei;
b) declaratie recapitulativa cod 390 pentru operatiunile intracomunitare realizate pe teritoriul Romaniei:
- operatiuni de livrari intracomunitare de bunuri;
 
c) declaratia informativa cod 394 pentru tranzactiile realizate cu parteneri stabiliti pe teritoriul national al Romaniei.

In aceste conditii, societatea din Romania A va emite o factura cu TVA de 24% catre societatea din Cipru. Firma B din Cipru inregistrata in scop de TVA in Romania va transfera marfa catre firma din Romania pentru prelucrare cu aviz de expeditie. Firma C din Romania va intocmi o factura cu TVA de 24%  pentru firma B din Cipru inregistrata in Romania. Firma B din Cipru inregistrata pe teritoriul Romaniei va emite o factura fara TVA (livrare intraocmunitara scutita) catre firma din Bulgaria, in situatia in care va primi un cod valid de tva de la societatea din Bulgaria si va face dovada transportului bunurilor din Romania in Bulgaria.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura catre firma straina platitoare de TVA. Incadrarea corecta a livrarii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016