keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Identificarea tratamentului TVA in cazul operatiunilor in sistem lohn

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: operatiuni sistem lohn, inregistrari contabile, conturi speciale, cota tva

In ceea ce priveste regimul TVA aplicat operatiunilor in sistem lohn, facem mai intai precizarea ca lohnul este termenul economic care descrie activitatea economica realizata in regim de perfectionare activa. Contractele care se bazeaza pe acest tip de activitate sunt incheiate intre doua parti straine, considerandu-se un contract international.




Lohnul presupune existenta unui contractor strain care angajeaza un executant roman pentru a realiza lu crarile necesare de prelucrare, procesare sau reparare in vederea obtinerii produselor finale, urmand ca aceste produse sa fie expediate contractorului. Contractorul strain reprezinta compania care lanseaza comanda si care detine o marca de produse bine pozitionata pe piata, iar executantul roman este, in general, o firma care are costuri scazute cu forta de munca si care dispune de capacitatea de productie necesara.

De obicei, partile contractante sunt denumite exportator si importator sau ordonator si executant. Operatiunile in regim lohn se intalnesc mai des in industria usoara - textila, de fabricare a incaltamintei sau a tesaturilor si ornamentelor.

Una dintre principalele consecinte ale aderarii Romaniei la UE a fost eliminarea granitelor vamale cu celelalte state membre. Astfel, sfera de actiune a legislatiei vamale s-a restrans semnificativ, iar, in acest moment, aceasta se refera doar la acele tranzactii comerciale cu parteneri din afara UE.

Dupa data de 1 ianuarie 2007 putem vorbi despre doua situatii diferite in functie de provenienta bunurilor utilizate in tranzactiile de lohn. Astfel, daca operatiunea presupune incheierea unui contract cu un partener din afara UE, cu fluxuri de materii prime din afara UE si de produse finite in afara UE, tranzactiile se vor supune in continuare legislatiei vamale si se vor initia regimuri de perfectionare activa.

A doua situatie o reprezinta tranzactia incheiata intre un executant roman care primeste materii prime de la un contractor din UE in scopul procesarii, caz in care legislatia vamala nu va mai fi relevanta, aplicandu-se prevederile legislatiei de TVA. De asemenea, terminologia se schimba si ea, iar structurile de lohn sunt denumite "lucrari asupra bunurilor mobile corporale".


Deoarece in practica exista foarte multe situatii referitoare la acest tip de tranzactii si pentru a asigura o practica unitara, s-au implementat o serie de mecanisme de TVA, cu scopul de a diminua obligatiile privind TVA. Astfel, s-a elaborat un set coerent de masuri de simplificare care permite, printre altele, contractorului sa nu se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

Pentru identificarea tratamentului de TVA aplicabil in cazul companiilor care realizeaza lucrari asupra bunurilor mobile corporale trebuie tinut cont de cateva aspecte, printre care enumeram: destinatia finala a produselor compensatoare sau numarul executantilor in Romania. Este important sa se verifice daca exista furnizori terti care livreaza materii prime suplimentare pentru a fi incorporate in produsele finite si daca acesti furnizori sunt dintr-un stat membru UE sau sunt din Romania.

Identificarea operatiunilor primare precum: prestarea de servicii de prelucrare, miscarea bunurilor (materii prime/produse compensatoare) intre Romania si alte state membre sau livrarea bunurilor incorporate in produsele compensatoare ne indica TVA aplicabila.

Pentru ca, in general, se urmareste realizarea produselor compensatoare intr-un timp cat mai scurt sau avand costuri cat mai reduse, nu se tine cont de un principiu fundamental in tratarea livrarilor de bunuri de catre furnizori locali in scopul de a fi incorporate in aceste produse.

De obicei, aceste bunuri sunt vandute contractorului din alt stat membru, dar sunt expediate de furnizor executantului din Romania, aceasta livrare fiind considerata o livrare locala supusa TVA in Romania.

Incepand cu data aderarii, pentru operatiunile in sistem lohn, locul prestarii se considera a fi locul unde sunt prestate serviciile (in Romania), conform prevederilor art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2. in aceasta situatie, operatiunea se impoziteaza cu cota standard de TVA de catre prestatorul din Romania, fara a mai fi considerata operatiune scutita cu drept de deducere a TVA, asa cum prevedea legislatia in vigoare pana la data de 31.12.2006. si totusi, la acest articol se prevede o exceptie, in sensul ca locul prestarii se considera locul beneficiarului, iar pentru prestatorul roman operatiunea nu este impozabila TVA, fiind impozabila in statul membru al beneficiarului care va aplica taxarea inversa. Aceasta exceptie se aplica doar daca sunt indeplinite doua conditii cumulative:

1. beneficiarul din statul membru comunica prestatorului din Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil, atribuit de autoritatile competente din statul sau;
2. bunurile prelucrate (produsele finite) sunt transportate in afara Romaniei pe teritoriul careia s-a prestat serviciul.

In cazul operatiunilor de intermediere efectuate de comisionari, locul prestarii se considera a fi, de asemenea, locul unde sunt prestate serviciile (in Romania), conform prevederilor art. 133 alin. (2) lit. i). In aceasta situatie, operatiunea se impoziteaza cu cota standard de TVA de catre prestatorul din Romania, fara a mai fi considerata operatiune scutita cu drept de deducere a TVA, asa cum prevedea legislatia in vigoare pana la data de 31.12.2006. si la acest articol se prevede o exceptie, locul prestarii fiind considerat locul beneficiarului din statul membru daca acesta comunica intermediarului din Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil, atribuit de autoritatile competente din statul sau.

Daca se face aceasta comunicare, se considera ca locul intermedierii este situat in statul membru de care apartine clientul si operatiunea este impozabila in acel stat prin taxare inversa. in cazul in care acest gen de prestare de servicii se efectueaza de un prestator care actioneaza printr-un intermediar, incepand cu data de 01.01.2007, operatiunea trebuie impozitata de catre prestatorul direct cu cota standard TVA. Astfel, pentru serviciile de prelucrare, prestatorul va emite catre intermediarul sau factura cu TVA colectata, spre deosebire de perioada cuprinsa pana la data de 31.12.2006 cand factura era emisa in regim de scutire cu drept de deducere a TVA.

In conformitate cu prevederile art. 156 din Codul fiscal, operatiunile de prestari servicii asupra bunurilor mobile corporale trebuie evidentiate din punct de vedere fiscal in registrul bunurilor primite din alt stat membru, document care poate fi intocmit manual sau prin mijloace informatice.

Prin completarea acestui registru trebuie asigurata furnizarea urmatoarelor informatii obligatorii:
- numarul de ordine al operatiunii;
- data primirii bunurilor care trebuie sa rezulte din nota de intrare-receptie;
- numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului;
- cantitatea si descrierea bunurilor primite;
- natura serviciilor prestate;
- data transportului materiilor prime prelucrate, transformate in produs finit, transmise sau puse la dispozitia clientului in vederea transportarii acestora in statul sau;
- cantitatea si descrierea produselor finite transmise clientului dupa prelucrarea materiilor prime si a materialelor;
- cantitatea si descrierea materiilor prime, materialelor si produselor finite care nu sunt returnate clientului;
- data si tipul documentului emis catre client pentru serviciile prestate;
- jurnalul pentru vanzari;
- decontul de TVA.

Din punct de vedere contabil, operatiunile se evidentiaza in conturile in afara bilantului din clasa 8 "conturi speciale" care reprezinta conturi de ordine si evidenta. Specifica acestor conturi este utilizarea metodei de inregistrare in partida simpla care consta in efectuarea inregistrarilor fie prin debitul, fie prin creditul unui singur cont, fara utilizarea de conturi corespondente. Soldul debitor al contului va reflecta valoarea materiilor prime si materialelor primite de la client in vederea prelucrarii. Pentru acest gen de operatiuni se utilizeaza contul 8032 "Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare" cu ajutorul caruia se tine evidenta materiilor prime si materialelor si altor valori materiale care apartin clientilor si sunt primite pe baza de contract pentru prelucrare, finisare sau reparare.

Inregistrarile contabile se efectueaza:
1. in debitul contului, cu valorile materiale primite pentru prelucrare, finisare sau reparare inregistrate la preturile prevazute in contract;
2. in creditul contului, cu valorile materiale prelucrate, finisate sau reparate, restituite clientilor.
Contul 8032 are intotdeauna un sold debitor care reprezinta valoarea materiilor prime, materialelor si a altor valori materiale primite spre prelucrare, finisare sau reparare.

Mai multe analize similare ale diverselor situatii din domeniul financiar-contabili intalniti in Revista Romana de Contabilitate. Detalii AICI.




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016