Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cota TVA valoare reziduala inclusa in rate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 13 Oct. 2010
Tags: tva, codul fiscal, leasing

de Irina ComaIntrebare: Un contract de leasing financiar are valoarea reziduala inclusa in cele 36 rate, incepand cu oct. 2007 pana in sept. 2010. Deci, lunar, societatea a platit o parte din ...

de Irina Coma

Intrebare:

Un contract de leasing financiar are valoarea reziduala inclusa in cele 36 rate, incepand cu oct. 2007 pana in sept. 2010. Deci, lunar, societatea a platit o parte din valoarea reziduala, cu TVA de 19 %, pana in iunie 2010.

In sept. 2010, contractul se inchide si odata cu ultima factura mai vine o factura prin care se regularizeaza TVA aferent valorii reziduale din oct. 2007 pana in iunie 2010, cand s-a modificat cota la 24%. Este corecta aceasta regularizare, avand in vedere ca valoarea reziduala s-a facturat si platit pe tot parcursul contractului, si nu la incheierea acestuia?

Raspuns:

La leasing, transferul dreptului de proprietate intervine la sfarsitul perioadei, si in aceste conditii, operatiunea reprezinta, din punct de vedere al firmei de leasing o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul, dupa cum prevede pct. 7 alin 3 din normele de aplicarea ale art 129 din Codul fiscal: (3) Transmiterea folosinţei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Valoarea pentru care se face transferul este valoarea reziduala, chiar daca aceasta a fost platita in rate pe parcursul derularii contractului. Nu este relevant faptul ca aceasta a fost platita in rate. In contract se stipuleaza faptul ca, in schimbul platii valorii reziduale, societatii i se va tranfera dreptul de proprietate asupra bunului.
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii


 
Faptul generator pentru livrari de bunuri intervine la data livrarii acestora, iar in cazul leasingului, data livrarii bunului este considerata sfarsitul perioadei de leasing pentru valoarea de transfer.
 
Conform art 140 alin 3 din Codul fiscal, "(3) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator", iar faptul generator a intervenit la sfarsitul perioadei de leasing. Asadar, pentru valoarea reziduala se va aplica cota de TVA de 24%, intrucat transferul dreptului de proprietate se face in luna septemebrie in schimbul platii valorii reziduale (suma inscrisa in contract ca si valoare reziduala).

In concluzie, consider ca societatea de leasing a procedat corect.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cota TVA valoare reziduala inclusa in rate ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 3 comentarii

Angelica S. 2012-07-28 15:24:24

Åi eu am aceeaÅi problemÄ cu încheierea unui contract de leasing Åi transfer de proprietate Åi nu mi se pare corect sÄ mai plÄtesc acum în 2012 o diferenÅ£Ä de TVA pentru perioada 2007-2010.
DacÄ ar fi fost o procedurÄ corectÄ de ce nu mi-au cerut banii de regularizare în 2010, atunci- când s-a schimbat TVA?
Sau de ce nu s-au sinchisit nici mÄcar sÄ mÄ anunÅ£e dacÄ sunt de acord sÄ continuÄm în condiÅ£iile respective? MenÅ£ionez sÄ NU AM GÄSIT în contractul de leasing menÅ£ionatÄ aceastÄ situaÅ£ie.
Cred cÄ lipsa aceasta de grijÄ faÅ£Ä de interesele clientului duce la multe conflicte în situaÅ£ii de genul acesta. cine Åtie, dacÄ aveau grijÄ sÄ mÄ anunÅ£e cÄ li s-au schimbat regulile, poate cÄ nu mÄ deranja atât de tare, dar dacÄ a avea un client ca mine care Åi-a plÄtit toate facturile contractului de leasing la timp mereu, nu reprezintÄ un fapt demn de a lua în considerare mÄcar o informare succintÄ, înseamnÄ cÄ mai avem încÄ mult sÄ ne considerÄm europeni- Åi vÄ rog sÄ nu-mi spune-Å£i cumva cÄ era datoria mea de client de a studia tot timpul trasnformÄrile regulamentelor financiare ale societÄÅ£ii de leasing :

Vasile Bunda 2012-05-22 19:01:09

Doresc sa mai vin cu o intrebare la comentariul anterior.
Ce fac firmele de leasing cu banii incasati in rate pe taxa reziduala?
Nu mi se pare corect ca aceste firme sa se foloseasca de acesti bani fara sa plateasca o dobanda.
Daca as fi platit taxa reziduala la sfarsitul perioadei de leasing, eu as fi beneficiat de acesti bani, pe toata perioada de leasing.

Vasile Bunda 2012-05-22 18:45:21

La aplicarea TVA la suma reziduala platita in rate cu 19% partial ca dupa cum stim s-a schimbat valoarea la 24% .
Dar in contractul meu de leasing e specificat ca majorarea taxelor inclusiv TVA se aplica doar la valorile nefacturate/ ne platite pana la data schimbarii. La data schimbarii TVA eu am achitat toate facturile. E drept ca aceasta ordonanta sa incalce contractul incheiat cu 2 ani inaintea aplicarii ei ?
Multumesc anticipat !

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016