keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Anulare din oficiu a codului de TVA dupa suspendarea activitatii. Cum remediem situatia?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: anulare din oficiu, codul de tva, contribuabil, tva, organ fiscal, declaratii, colectare

In situatia de mai jos, un avocat platitor de TVA a intrat in concediu de crestere copil si si-a suspendat activitatatea. Considerand ca si TVA-ul s-a suspenda, acesta nu a facut niciun demers in ceea ce priveste codul, primind in schimb decizia pentru nedepunerea decontului TVA si anularea de platitor de TVA.


Dupa incetarea suspendarii. a reluat activitatea, dar a facturat fara TVA. Cum se poate remedia situatia pentru a nu plati TVA-ul si ce ar fi trebuit facut in momentul suspendarii activitatii pentru concediu crestere copil? Cum se va proceda in cazul in care doreste sa devina

Ce poate sa faca in situatia data, are vreo sansa sa nu plateasca acest TVA si ce trebuia sa faca in momentul suspendarii pentru crestere copil?
Cum procedeaza daca vrea sa devina platitor de TVA?

In speta de mai sus, o persoana fizica ce exercita profesie liberala (avocat) isi suspenda activitatea. Contribuabilul este persoana impozabila inregistrata in scopuri TVA.

In acest caz, contribuabilul (persoana fizica ce exercita profesie liberala) nu a mai depus niciun decont de taxa, considerand ca suspendarea activitatii include si incetarea obligatiei de a depune acesteI declaratii TVA.

Organul fiscal competent a anulat contribuabilului inregistrarea in scopuri TVA, conform art.153 alin.(9) lit.d) Cod fiscal, care prevede ca se procedeaza astfel daca persoana impozabila TVA nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de taxa prevazut la art.156^22, din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic.

In momentul in care contribuabilul isi reia activitatea, acesta emite facturi fara a colecta si TVA.

Total eronat. Obligatoriu, prin facturile emise, avocatul trebuia sa colecteze TVA, chiar daca acesta figura cu anularea din oficiu in scopuri de TVA.

Pana la reinregistrarea in scopuri de TVA, contribuabilul are obligatia de a colecta TVA pentru serviciile prestate/bunurile livrate, avand obigatia declararii si platii acestei taxe, conform art.11 alin.(1^3) Cod fiscal.

Astfel, avocatul, contribuabil caruia i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art.153 alin.(9) lit.d), nu beneficiaza de deducerea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar este supus obligatei de plata TVA colectata, in conformitate cu prevederile titlui VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Taxa colectata cu ocazia operatiunilor impozabile desfasurate in perioada in care figureaza cu inregistrarea in scopuri de TVA anulata trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata, prin completarea si depunerea declaratiei 311 si platita pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea taxei, conform art.156^3 alin.(10) lit.a) Cod fiscal.

Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin.(9) lit.d), organul fiscal competent poate inregistra contribuabilul ca si persoana impozabila in scopuri de TVA , conform prevederi art.153 alin.(9^1) lit.c) Cod fiscal, la solicitarea contribuabilului, pe baza urmatoarelor : prezentare deconturi de taxa D 300 nedepuse la termen, prezentare deconturi speciale 311 referitor la TVA colectata si plata taxei pe perioada in care nu a avut cod valabil TVA, dar a desfasurat operatiuni taxabile si prezentarea unei cereri motivate din care sa rezulte ca acesta se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu Economist si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016