Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare vom discuta despre o situatie care implica livrare de carti si ziare vechi. Societatea este un anticariat care cumpara bunuri second-hand (carti, ziare, obiecte de arta etc) de la persoane fizice, iar apoi le revine.
Iata raspunsul specialistului!
In acest sens, in conformitate cu prevederile art. 291 alin. (3) din Codul fiscal si a Normelor metodologice de aplicare, cota de TVA de 5% se poate aplica pentru livrarea bunurilor care respecta urmatoarele conditii:
"Art. 291 alin. (3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:
a) manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii.
Norme metodologice pct. 38. alin. (1) Cota redusa de 5% prevazuta la art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cartile si manualele scolare sunt tipariturile care au cod ISBN, inclusiv partiturile muzicale imprimate care au cod ISMN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele si revistele sunt orice tiparituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Nu se aplica cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii. Prin sintagma in principal se intelege ca mai mult de jumatate din continutul cartii, ziarului sau revistei este destinat publicitatii. De asemenea, nu se aplica cota redusa a taxei pentru livrarea de carti, ziare si reviste, in cazul in care acestea sunt furnizate pe cale electronica, operatiunile fiind considerate prestari de servicii, conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata".
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Totusi, in situatia dumneavoastra, avand in vedere faptul ca bunurile revandute sunt reprezentate de obiecte vechi, mentionam si faptul ca este necesara si analizarea posibilitatii incadrarii acestor bunuri in categoria bunurilor second-hand, conform definitiei din pespectiva TVA, respectiv art. 312 alin. (1) lit.
d) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 86 din Normele metodologice de aplicare a acestui articol, si a obligativitatii aplicarii regimului special pentru bunurile second-hand prevazut la art. 312 din Codul fiscal:
"Art. 312 alin. (1) lit. d) bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii, altele decat operele de arta, obiectele de colectie sau antichitatile, pietrele pretioase si alte bunuri prevazute in normele metodologice;
Norme metodologice pct. 86. Alin. (1) In sensul art. 312 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, bunurile second-hand includ orice obiecte vechi care mai pot fi utilizate ca atare sau in urma unor reparatii, cu exceptia bunurilor prevazute la alin. (2)".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, Consultant Fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Factura de penalitati. TRATAMENT TVATRATAMENT TVA pentru efectuarea cheltuielilor sociale incadrate in plafonFurnizare de servicii catre un nerezident din UE. TRATAMENT TVATRATAMENT TVA. Cum gestionam vanzarea de lichidare?Jean-Marc Cambien, partener EY Romania: Cum schimba digitalizarea tratamentul TVA pentru serviciile financiare?Ultimele articole
Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiTRATAMENT TVA de la 1 iulie 2021 pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta si livrarile de bunuri interneTratamentul TVA al seviciilor electronice, de telecomunicatii,de radiodifuziune sau televiziune-incepand cu 1 iulie 2021Vanzare mijloc fix incomplet amortizat. TRATAMENT TVAServicii prestate pentru un partener din UE. TRATAMENT TVA pentru refacturare costuri de transportArticole similare
Noi reguli de impozitare partiala a unor venituri salariale incepand cu 1 ianuarie 2023Ecotaxa in 2016. Care sunt obligatiile de plata si declaratiile valabile pentru producatori si importatori?Refacturare taxe. Tratament TVAO analiza rezumata: Modificarile aduse de OUG 8/2014 in Codul de procedura fiscala!Infiintare firma. Ce declaratii se depun si ce procedura urmam?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"