Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare cod TVA din oficiu. Procedura si documentele necesare pentru recuperarea codului de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2022
Anulare cod TVA din oficiu. Procedura si documentele necesare pentru recuperarea codului de TVA
Tags: anulare cod tva, recuperare cod tva, societate platitoare de tva

Unei societati platitoare de TVA la trimestru i se anuleaza Codul de Tva din oficiu, pentru D300 pe zero, 2 trimestre consecutive. Care este procedura si pasii de urmat pentru recuperarea codului de TVA si ce documente, declaratii trebuiesc intocmite si depuse?

Raspunsul expertului contabil Marian Prejbeanu: 
 
Pentru perioada in care codul de TVA este anulat se realizeaza ajustarea taxei potrivit prevederilor art. 305 alin 4 lit. a) si alin. 5 lit. a) din Codul fiscal. Deci in primul rand, trebuie sa efectuati ajustarea pentru perioada ramasa din perioada de ajustare pentru bunurile de capital aflate in societate.

Conform legislatiei fiscale aplicabile la acest moment, in categoria bunurilor de capital intra urmatoarele:

-activele corporale fixe amortizabile detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii (de exemplu, constructii, terenuri, echipamente)
-operatiunile de transformare/modernizare a bunurilor imobile/parti de bunuri imobile, respectand conditia ca valoarea fiecarei transformari/modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii din bunul imobil dupa transformare/modernizare

In situatia in care persoana impozabila careia i se anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA nu a efectuat ajustarile de taxa in decontul de TVA sau a efectuat ajustari incorecte, ajustarea se reflecta in declaratia utilizata pentru aplicarea prevederilor art. 324 alin. (9) din Codul fiscal, al carei model este aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala( formular 307) .
 
In al doilea rand, pe perioada in care codul de tva este anulat, societatea nu poate deduce TVA aferenta achizitiilor pe toata perioada, conform art.11 alin.(9) Cod fiscal, cu exceptia livrarii de bunuri efectuata de catre persoane ce se afla in procedura de faliment, dar nu si a prestarilor de servicii efectuate de catre aceste persoane.

TVA aferenta achizitiilor va fi inregistrata de catre societatea respectiva in costul bunurilor/prestarilor de servicii. Deci inregistrarile contabile vor fi efectuate in functie de bunul achizitionat sau serviciul achizitionat:

2xx/3xx/6xx = 401, fara inregistrarea si deducerea tva.

Pe toata aceasta perioada,TVA colectata din facturile de livrare se va inregistra in evidentele contabile prin cont analitic al contului 446, inregistrarea fiind:
4111 = %
7xx
446
deci nu se vor inregistra rulaje prin conturile specific de TVA (4423, 4424, 4426, 4427, 4428).
 
TVA colectata trebuie declarata ca si taxa datorata la organul fiscal competent prin Declaratia 311. Termenul de depunere al declaratiei 311, precum si termenul de plata a taxei datorate este 25 a lunii urmatoare in care s-a produs exigibilitatea taxei.
 
Reinregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 316 alin. (12) din Codul fiscal
 
c) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. d), de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, pe baza urmatoarelor informatii/documente furnizate de persoana impozabila:
1. prezentarea deconturilor de taxa nedepuse la termen;
2. prezentarea unei cereri motivate din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa;
 
prin completarea formularului 010/700 reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 1699/2021, a unui certificat constatator ce atesta remedierea situatiei la ONRC, si nu in ultimul rand un punctaj suficient de bun la evaluarea de risc efectuat intern de catre ANAF(s-a renuntat la formularul 099).
Reinregistrarea TVA nu este obligatorie, dar este benefica, atat pentru prestator/furnizor, cat si pentru beneficiar/cumparator.
 
Dupa reinregistrarea societatii in scop de TVA, veti emite facturi cu semnul minus si cu semnul plus pentru beneficiari, urmand ca acestia sa-si exercite dreptul de deducere al TVA, in baza acestor facturi.
 
Potrivit art. 92 alin. (5) din Codul de procedura, contribuabilul/platitorul declarat inactiv conform alin. (1) lit. a), d) - g) se reactiveaza daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
 
a) isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;
 
b) nu inregistreaza obligatii fiscale restante.
 
Inscrierea in registrul prevazut la alin. (11) se face de catre organul fiscal central emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii.
 
Decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in registrul prevazut la alin. (10).
 
Asadar, reactivarea societatii si dobandirea codului de tva consta in parcurgerea etapelor constand in remedierea cauzelor care au dus la anularea codului de tva (ex : depunerea declaratiilor lipsa,prelungirea duratei de valabilitate a sediului social, prelungire mandat administrator ).
 
Ulterior, dupa remedierea situatiei prin mentiune oficiala la ONRC, se depune efectiv o cerere de reactivare a societatii la ANAF, care, dupa evaluare a situatiei societatii la data cererii, va emite acea Decizie de reactivare si redobandire cod de tva.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Anulare cod TVA din oficiu. Procedura si documentele necesare pentru recuperarea codului de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi



Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016