Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cod de TVA anulat. Corectare situatie fiscala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mar. 2022
Cod de TVA anulat. Corectare situatie fiscala
Tags: anulare cod tva, corectare situatie fiscala

Problema fiscala: O societate cu cod de TVA anulat din 01.02.2013 pentru nedepunere deconturi de TVA a emis facturi de prestari servicii incepand cu data de 01.01.2016, fara sa se tina cont de codul de TVA anulat.

Actualul administrator nu a stiut de codul de TVA anulat. in decembrie 2021 se efectueaza un control din partea ANAF si se emite o decizie de impunere pentru obligatiile de plata aferente TVA din anii 2019 si 2020. 

Abia cu ocazia acestui control administratorul afla de codul anulat si probabil ca o sa se stabileasca si sume suplimentare de plata pentru anii 2016 si 2017, deloc neglijabile.

1. Care este modalitatea de a lichida firma? Trebuie sa reactivam codul de TVA si abia apoi putem incepe lichidarea sau se poate demara procedura si cu codul de TVA anulat?

2. Care este procedura de reactivare a codul de TVA? Trebuie depus decont lunar 311 si 394?

3. Pentru anii 2019 si 2020, pentru care exista decizie de impunere, trebuie sa mai depunem decontul 311 si 394 sau putem plati in baza deciziei?

Cadrul legal:

1. In functie de temeiul dizolvarii, in procedura de inchidere a uneisocietati se disting urmatoarele situatii:

– Dizolvarea de drept a SNC, SCS, SRL, SA si SCA
– Dizolvarea si lichidarea simultana a SNC, SCS, SRL si GIE (art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile sicompletarile ulterioare)
– Dizolvarea voluntara si lichidarea SNC, SCS, SRL, SA si SCA cu numire de lichidator (art. 227 alin. (1) lit. b), d), art. 228 si art. 233 din Legea nr. 31/1990, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare)
– Radierea ca urmare a dizolvarii judiciare si lichidariisocietatilor(conform art. 227 alin. (1) lit. c) si e) si art. 229 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare)
– Radierea ca urmare a dizolvarii si lichidarii SNC, SCS, SRL si SCA (deces – art. 229 si art. 230 din Legea nr. 31/ 1990, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare).

Din punct de vedere fiscal, organele fiscale anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA,conform prevederilor art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, in diferite situatii, din care cea care se aplica in cazul dvs. este:

d) daca nu a depus niciun decont de taxa prevazut la art. 323 pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, dar nu este in situatia prevazuta la lit. a) ori b), din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si, respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situatie.

Deci codul de TVA a fost anulat de organele fiscale, in baza prevederilor art. 316 alin. (11) din Codul fiscal.

Daca societatea care urmeaza a fi lichidata are codul de TVA anulat din 01.02.2013, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, ea este inscrisaca inactiva in Registrul contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati“ si implicit situatia respectiva a fost inscrisa si in cazierul fiscal.

Declararea unui contribuabil ca inactiv se efectueaza, conform prevederilor art. 92 din Legea nr. 227/2015 privind CPF, alin. (1), in urmatoarele situatii posibile:

a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscalcentral prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;
e) durata de functionare a societatii este expirata;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

Conform prevederilor O.G. nr. 39/ 2015 privind cazierul fiscal, art. 4 alin. (4) lit. c), in cazierul fiscal se inscrie inactivitatea fiscala, declarata, prevazuta in Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Conform prevederilor alin. (5) si alin. (6) ale art. 4 din O.G. nr. 39 din 26 august 2015, inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice declarata inactiva, cat si al reprezentantilor legali sau reprezentantilor desemnati ai acestora, existenti in perioada in care au intervenit situatiile de declarare a inactivitatii fiscale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cod de TVA anulat. Corectare situatie fiscala":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016