Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cifra de afaceri pentru stabilire perioada fiscala. Depunere decont de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: cifra de afaceri, perioada fiscala, decont de tva, cod fiscal

Care sunt operatiunile economice inscrise la randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, care intra in baza de calcul a cifrei de afaceri pentru determinarea perioadei fiscala? Despre acest subiect vom vorbi in cele ce urmeaza, plecand de la urmatoarea situatie.

O societate platitoare de TVA este inregistrata, pentru anul 2019, pentru perioada fiscala trimestriala TVA. In anul 2019 livreaza active - o hala industriala. Aceasta livrare intra la calculul cifrei de afaceri pentru perioada fiscala lunara din punct de vedere TVA? Fara aceasta livrare, cifra de afaceri din vanzari si servicii este sub plafonul de 100.000 euro, cifra care i-ar permite ramanerea la perioada trimestriala.

Anaf-ul a trimis notificare, anul acesta, in care instiinteaza ca, potrivit deconturilor de tva, s-a depasit aceasta cifra si ar fi trebuit sa se treaca la perioada fiscala lunara.

Firma a ramas la perioada fiscala trimestriala, luand in considerare art.310, alin 2 din Codul fisca:
2 Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. 1 este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. 4 lit. b, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. 2 lit. a, b, e si f. Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. 1, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. 1 pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabil.

E gresit?
 
 
Raspunsul consultantului nostru fiscal:

ANAF-ul are dreptate, deoarece cifra de afaceri stabilita la art.310 alin. (2) din Codul fiscal, nu are legatura cu cifra de afaceri care se ia in calcul pentru stabilirea perioadei fiscale, astfel:
Potrivit prevederilor art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, perioada fiscala este luna calendaristica.
 
La alin. (2) se precizeaza ca perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
 
Potrivit prevederilor pct. 103 alin (2) din Normele metodologice de aplicare, echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.
 
Asadar, toate operatiunile taxabile (inclusiv livrarea activului) cat si celelalte operatini mai sus mentionate inscrise la randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, intra in baza de calcul a cifrei de afaceri pentru determinarea perioadei fiscala.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016