Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

De cele mai multe ori, in afara bonurilor fiscale primite pentru alimentarea cu combustibilii auto, pentru achizitiile marunte necesare activitatii administrative ale firmei noastre primim bonuri ...
De cele mai multe ori, in afara bonurilor fiscale primite pentru alimentarea cu combustibilii auto, pentru achizitiile marunte necesare activitatii administrative ale firmei noastre primim bonuri fiscale emise de casele de marcat electronice fiscale, asa cum sunt reglementate prin O.U.G. nr. 28 din 25 martie 1999, republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Le acceptam fiindca trebuie sa justificam cheltuirea unor sume preluate din casieria firmei, fapt permis si prin art. 1 din O.M.F.P. nr. 1.714 din 14 noiembrie 2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 (M.Of. nr. 1.042 din 23 noiembrie 2005). Le acceptam chiar daca sunt sub 100 de lei, desi cunoastem faptul ca le putem utiliza doar ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa, nicidecum ca documente pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrise pe „micul bon“.
Suma inscrisa pe bonul fiscal foloseste doar firmei vanzatoare inregistrate in scopuri de TVA pentru determinarea sumei TVA colectate intr-o perioada fiscala.
Tocmai de aceea consider optionala evidentierea in jurnalul de cumparari a bonurilor fiscale cu o valoare de pana la 100 lei, altele decat cele aferente achizitiei de combustibili auto. Acest fapt rezulta si din prevederile O.A.N.A.F. nr. 94/2008 prin care se precizeaza faptul ca „Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila“, conform instructiunilor date in aplicarea randului 19.
In situatia in care doriti totusi sa le inregistrati in evidenta fiscala astfel incat sa aveti o corelatie intre evidenta contabila si jurnalul de cumparari, aveti posibilitatea sa procedati astfel:

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
➔sa le inscrieti la valoarea totala in coloana 10 din jurnalul pentru cumparari, reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008);
➔sa le raportati la randul 19 din decontul de TVA reglementat prin O.A.N.A.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“ (M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008), denumit „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile“. (Articol preluat din Revista Romana de TVA noiembrie 2008)

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontul de TVA si Declaratia 394. Corectare eroriCare sunt obligatiile TVA ale persoanelor impozabile nestabilite in UE care presteza servicii electronice?Joi, 10 februarie 2022, este termenul limita pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVANoi reglementari privind accizele | Plata accizelor 2013MFP MODIFICA metodologia de acordare a tichetelor de masa, a voucherelor de vacanta si a tichetelor cadouUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Firme care factureaza catre persoane juridice. Au obligativitatea de a achizitiona case de marcat?Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleCheltuieli cu combustibilul. DeductibilitateBonuri combustibil. Cum raportam in Declaratia 394?Atentie la depunerea Declaratiei 394!Ultimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleTVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileAparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"