Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De cele mai multe ori, in afara bonurilor fiscale primite pentru alimentarea cu combustibilii auto, pentru achizitiile marunte necesare activitatii administrative ale firmei noastre primim bonuri ...
De cele mai multe ori, in afara bonurilor fiscale primite pentru alimentarea cu combustibilii auto, pentru achizitiile marunte necesare activitatii administrative ale firmei noastre primim bonuri fiscale emise de casele de marcat electronice fiscale, asa cum sunt reglementate prin O.U.G. nr. 28 din 25 martie 1999, republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Le acceptam fiindca trebuie sa justificam cheltuirea unor sume preluate din casieria firmei, fapt permis si prin art. 1 din O.M.F.P. nr. 1.714 din 14 noiembrie 2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 (M.Of. nr. 1.042 din 23 noiembrie 2005). Le acceptam chiar daca sunt sub 100 de lei, desi cunoastem faptul ca le putem utiliza doar ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa, nicidecum ca documente pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrise pe „micul bon“.
Suma inscrisa pe bonul fiscal foloseste doar firmei vanzatoare inregistrate in scopuri de TVA pentru determinarea sumei TVA colectate intr-o perioada fiscala.
Tocmai de aceea consider optionala evidentierea in jurnalul de cumparari a bonurilor fiscale cu o valoare de pana la 100 lei, altele decat cele aferente achizitiei de combustibili auto. Acest fapt rezulta si din prevederile O.A.N.A.F. nr. 94/2008 prin care se precizeaza faptul ca „Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila“, conform instructiunilor date in aplicarea randului 19.
In situatia in care doriti totusi sa le inregistrati in evidenta fiscala astfel incat sa aveti o corelatie intre evidenta contabila si jurnalul de cumparari, aveti posibilitatea sa procedati astfel:
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
➔sa le inscrieti la valoarea totala in coloana 10 din jurnalul pentru cumparari, reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008);
➔sa le raportati la randul 19 din decontul de TVA reglementat prin O.A.N.A.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“ (M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008), denumit „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile“. (Articol preluat din Revista Romana de TVA noiembrie 2008)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari TVA in Codul fiscal. Vezi cele mai importante schimbariAntrepozitul de TVARecuperare TVA pentru combustibilul achizitionat. Care este tratamentul contabil?Ce trebuie sa stim despre esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleAu fost publicate documentele necesare persoanelor care solicita tichete sociale in valoare de 250 leiUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Deductibilitate TVA aferent bonurilor fiscale. Cum declaram in Declaratia 394?Regimul facturilor fiscale in 2013. Care sunt conditiile de emitere a facturilor?Inregistrare bon fiscal in Declaratia 394. Cum procedam?E-Factura. Ce trebuie sa contina un bon fiscal echivalent unei facturi simplificateLa sediile ANAF au inceput sa soseasca cererile de revendicare a premiului oferit de Loteria bonurilor fiscaleUltimele articole
Aparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulLivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"