Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA comision si organizare evenimete. Ce regim TVA e valabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, comision, organizare evenimente, regim tva, prestari servicii

Vom clarifica mai jos regimul TVA aplicabil prestarii de servicii privind organizarea de targuri si expozitii in UE si in afara UE, efectuate de societatea X, stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in favoarea Centrului Roman Pentru Promovarea Comertului, neinregistrat in scopuri de TVA, prin incheierea unui contract, prin care firma Y este remunerata cu comision.


Vom stabili astfel daca CRPCIS actioneaza ca persoana neimpozabila, precum si in ce mod va factura firma X serviciile principale si auxiliare legate de organizarea acestor targuri si expozitii si comisionul, tinand seama de locul desfasurarii evenimentelor, catre CRPCIS.

Solutia consultantului:
Din intrebarea dvs rezulta doua situatii fiscale diferite:

1) desfasurarea unor activitati decontate in baza unui comision;
2) organizarea unor evenimente cum ar fi targuri si expozitii, pentru care societatea dvs factureaza catre clientul dvs, situatie considerata de noi mai putin plauzibila in fapt.
 
Definitoriul pentru ambele situatii este stabilirea locului prestarii de servicii, conform art. 133 din Codul fiscal. Reamintim faptul ca pentru ca o activitate economica sa fie supusa TVA in Romania se necesita sa indeplineasca cumulativ un numar de 4 conditii, conform art. 126 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Pentru servicii, definitoriu este stabilirea locului prestarii de servicii, respectiv in ce stat se efectueaza acele servicii. In esenta, statul unde se efectueaza serviciile este statul ce are dreptul sa colecteze TVA si obliga prestatorii sa factureze cu TVA.
 
Pentru comisioane, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca locul prestarii de servicii este locul unde beneficiarul persoana impozabila isi desfasoara activitatea, adica in Romania, conform descrierii din intrebare.
 
Acest lucru inseamna ca facturile de comision se vor factura cu TVA. Operatia este taxabila in Romania, conform art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, iar societatea dvs are obligatia sa colecteze TVA.
 
Pentru accesul la evenimente, sunt aplicabile prevederile de la art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste ca locul prestarii de servicii este:

"b) locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile."
 
In acest caz, observam ca locul prestarii de servicii este in statul unde se desfasoara efectiv aceste evenimente, targuri, expozitii.
 
Sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca targurile si expozitiile sunt organizate pe teritoriul Romaniei, aveti obligatia sa facturati cu TVA din Romania;
b) daca  targurile si expozitiile sunt organizate pe teritoriul altor state, atunci se va factura in regim de scutire de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA comision si organizare evenimete. Ce regim TVA e valabil?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016