keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Organizare eveniment. Ce tratament fiscal privind TVA-ul se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 27 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: declaratia 390, prestari intracomunitare, factura, organizare evenimente

In cazul urmator, avem ca subiect organizarea unui eveniment in Romania, cu factura emisa catre o societate straina din UE. Vom vedea daca factura in cauza se va intocmi in moneda euro, ce cota de TVA se aplica, precum si daca va fi inregistrata in Declaratia 390.

Iata raspunsul specialistului:
 
In situatia in care evenimentul este de natura unui spectacol la care accesul in sala este acordat pe baza unor bilete, locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde eveniment respectiv este organizat. In acest caz, sunt aplicabile prevederile  art. 278 alin. (6) lit. b) din Codul fiscal "(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: ……b) locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile."
 
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 22 alin. (4) din normele de aplicare ale acestui articol prin care se reglementeaza ca erviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau evenimentele similare,  includ prestarea serviciilor ale caror caracteristici esentiale constau in garantarea dreptului de acces la un eveniment in schimbul unui bilet sau al unei plati, inclusiv sub forma unui abonament sau a unei cotizatii periodice. De asemenea, la  alin.  (5) de la pct. 22 din norme se regaseste precizarea ca serviciile  de la alin. (4) includ in special acordarea:
 
    a) dreptului de acces la spectacole, reprezentatii teatrale, reprezentatii de circ, targuri, parcuri de distractii, concerte, expozitii si alte evenimente culturale similare;
 
    b) dreptului de acces la evenimente sportive precum meciuri sau competitii
 
    c) dreptului de acces la evenimente educationale si stiintifice, precum conferinte si seminare.
    Pentru acest tip de servicii organizate in Romania, se aplica cota standard TVA 19% deoarece operatiunea este taxabila in Romania. In acest caz, valoarea serviciului facturat se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 9, dar fara a fi raportat prin declaratia informativa cod 390 VIES.
 
Acest tip de servicii nu se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii, motiv pentru care, valoarea acestora nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES.
 
In situatia in care evenimentul respectiv nu se refera la astfel de servicii, pentru serviciul prestat, de exemplu, organizarea  de catre societatea din Romania a aniversarii a 10 ani de activitate in Romania a firmei X din Polonia, operatiunea este o prestare intracomunitara de servicii neimpozabila in Romania, dar impozabila la beneficiarul din Polonia care i-a comunicat un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Polonia. In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare reglementata prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.Conform acestei reguli, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul.
 
Astfel de servicii se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 3, cu report la randul 3.1, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.
 
 Factura poate fi  intocmita in euro sau in orice alta moneda convenita cu beneficiarul, fara a exista vreo restrictie in acest sens.
 
         In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa analizati natura serviciului prestat.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016