Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare cheltuieli de promovare catre partenerii UE. Regimul TVA aplicabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: refacturare cheltuieli, decont tva, furnizori marfa, prestari servicii

In contractele cu furnizorii de marfa ai unei societati exista obligativitatea ca acestia sa suporte o parte din cheltuielile de promovare. Facturile sunt primite direct de societate sau prin intermediul unei agentii de organizare evenimente care factureaza cu TVA inclus. Vom vedea astfel ce regim TVA se aplica refacturarilor unor astfel de servicii catre furnizorii din UE si la ce rand se declara in decontul de TVA. De asemenea, vom stabili daca sumele respective sunt considerate venituri din comisioane, din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor.




Raspuns:

Se aplica structura de comisionar prevazuta de art. 129 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 6 alin. 3 si alin. 4, pct. 7 alin. 2 si pct. 19 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare. Astfel, pentru fiecare cheltuiala refacturata se va avea in vedere in primul rand locul prestarii serviciului si, daca locul este in Romania, refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii, considerandu-se ca persoana juridica din Romania a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.

Spre exemplu, pentru servicile de marketing, publicitate refacturate, se aplica prevederile art. 133 alin. 2 din Codul fiscal, considerandu-se ca persoana juridica romana a efectuat o prestare de servicii intracomunitare, pe care trebuie sa o declare in declaratia recapitulativa si la rd. 3 si rd. 3.1 din decontul de TVA.

In cazul serviciilor de organizare evenimente trebuie avut in vedere caracterul complex al acestora. Spre exemplu, daca evenimentul consta, in esenta, in participarea la conferinta sau la un seminariu, atunci se aplica prevederile art. 133 alin. 7 lit. b din Codul fiscal si, intrucat locul desfasurarii efective a evenimentului este in Romania, persoana juridica romana va refactura serviciile cu TVA, fara ca prestarea de servicii sa aiba caracter intracomunitar si sa fie declarata in declaratia recapitulativa 390 Vies. In decontul de TVA operatiunea se reflecta la rd. 9 din decont.

Daca evenimentul presupune servicii hoteliere de cazare si masa, atunci devin aplicabile prevederile art. 133 alin. 4 lit. a si d din Codul fiscal si, intrucat locul cazarii si prestarii efective a serviciilor de restaurant este in Romania, se vor refactura serviciile cu TVA, corespunzator cotelor de TVA pentru fiecare serviciu in parte (rd. 9 si/sau rd. 10 din decontul de TVA).

Daca pentru serviciile facturate agentia de turism aplica regimul special, la refacturare se va pastra acelasi regim, dupa cum reiese din exemplul nr. 4 de la pct. 19 alin. 4 din Normele metodologice. Din punct de vedere al impozitului pe veniturile persoanelor nerezidente, sumele refacturate nu sunt considerate venituri din comisioane, ci din venituri din prestari servicii, in functie de natura lor.

Daca persoana juridica romana percepe si un comision, suplimentar cheltuielilor refacturate, pentru intermedierea realizata, atunci venitul respectiv este tratat ca venit din comisioane. Daca persoana juridica romana care urmeaza sa incaseze sumele refacturate va transmite furnizorilor respectivi certificatul sau de rezidenta fiscala, vor deveni aplicabile conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu diverse state. In general, pentru prestarile de servicii de genul celor aflate in discutie (mai putin veniturile din comisioane) conventiile prevad impozitarea numai in statul de rezidenta a beneficiarului de venit (adica in Romania), ceea ce inseamna ca, in baza certificatului de rezidenta fiscala, partenerii din UE nu trebuie sa retina impozit la veniturile incasate de persoana juridica romana din refacturarea costurilor.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare cheltuieli de promovare catre partenerii UE. Regimul TVA aplicabil":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016